dinsdag 18 september 2012

De Blauwe Steen

Afgelopen zondag weer een heel leuk en gezellig Groeneveldfestival meegemaakt. Een hele zondagmiddag muziek, verhalen, heerlijk natuurproducten, rondkijken in het kasteel en gelukkig heel mooi weer. En hoe kan het ook anders, je komt altijd een aantal bekenden tegen op het Groeneveldfestival. Natuurlijk waren Caroline en Hans aanwezig, maar ook Eric Heuvel was er, net als Joop Schreurs, die ons meerdere malen interviewde voor Brabant Strip Magazine en daarmee heel wat heeft bijdragen aan de populariteit van de Bob Evers strip in Belgie. Alleen het nieuws over wat er nu precies met die openingsplaat van 'De vos en de raaf' gaat gebeuren, moet ik nog even voor me houden tot het grote moment daar is. Binnenkort dus meer daarover...
(Illustraties: IJsbrand Oost)

In plaats daarvan ander nieuws vandaag en wel over het Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'. In het bijzonder over die Blauwe Steen zelf. Want terwijl het Groeneveldfestival zondagmiddag nog volop aan de gang was, plaatste IJsbrand op de blog van Max Miller Strips (http://maxmillercomics.blogspot.nl/ ) over dit onderwerp.

Zoals IJsbrand op de Max Miller Strips blog schrijft, is de Blauwe Steen in feite een MacGuffin, zoals Alfred Hitchcock dat ooit noemde. Een voorwerp dat door iedereen gezocht word en daarmee op een belangrijke manier de motieven en het handelen van de diverse personages bepaalt.
Maar meer nog dan dat is de Blauwe Steen vooral een edelsteen met een blauwe kleur. De legende over het ontstaan daarvan horen Max en Eva van Pjotr op de 'historische pagina's' 10 en 11. Hoe de Orde nou ooit precies aan die Blauwe Steen gekomen is, kan Pjotr hen dan weer niet vertellen, maar gezien de methodes die de leden van de Orde toepassen, laat zich dat wel raden. Feit is dat het ding in de 16e eeuw een belangrijk onderdeel van hun identiteit van de cultus is geworden.

Tot het moment dat hij wordt gestolen!

En daarmee begint in 1577 een zoektocht naar de Blauwe Steen, die gevolgen heeft voor Max, Eva en Pjotr in de 21ste eeuw.

En dat is niet alles. Het verdwijnen van de Blauwe Steen heeft tot gevolg dat er een nieuwe groepering ontstaat. Met heel andere doelstellingen dan de Orde.

Maar daarover een andere keer meer...

Geen opmerkingen: