woensdag 6 juni 2012

GRNVLD 10

Hans had me in Haarlem al verteld dat het magazine net van de drukker kwam, maar zo snel had ik hem toch nog niet verwacht. Vandaag in de bus: GRNVLD 10!
Wie de nieuwe GRNVLD openslaat herkent op bladzijde 3 onmiddellijk de illustratie waar Hans op 8 april op deze blog al aandacht aan besteedde in zijn post 'Teken op het behang'.  Een illu-klusje met horror, retro en een enge teek, zoals Hans destijds zelf zei. Kortweg is dat inderdaad waar het 'Vooraf' van Caroline in GRNVLD om draait. De gevaren die ons vroeger en nu vanuit de natuur bedreigden. En in het bijzonder de angst voor beestjes, die ook meteen het thema van de nieuwe GRNVLD is. Uit de oeroude verhalen kennen we natuurlijk de wolf en de beer. En de gevaren van nu? Wel, waar een klein diertje groot in kan zijn, zullen we maar zeggen. De illustratie van Hans spreekt al boekdelen, maar wie het naadje van de kous wil weten, moeten zeker even het 'Vooraf' van Caroline over dit thema lezen.
(Illustratie: Gerben Valkema)

En dit is niet de enige bijdrage van  Caroline aan de nieuwe GRNVLD. Op bladzijde 44 en 45 vind je een interview door Caroline met meneer Wateetons, wiens werkelijke naam voorlopig onbekend blijft. Maar volgens de inleidende tekst hebben zijn boeken 'Handboek voor de Vinex-jager' en "Over worst' een hoog 'Bob Evers'-gehalte. Een en ander wordt geillustreerd met een recept voor worst dat aan het interview vooraf gaat en met een drietal schitterende illustraties van Gerben Valkema.

Behalve de illustraties van Hans en Gerben tref je in de nieuwe GRNVLD ook nog werk aan van Aloys Oosterwijk, Michiel de Jong, Jos Collignon en... Willem Vleeschouwer.
De oplettende bezoekers van de Haarlemse Stripdagen hebben in de etalage van Lab Women's Clothing al de helft van de nieuwe stripfabel 'Spin Anansi en de Dood' kunnen lezen.

(Illustratie: Willem Vleeschouwer)

Maar in de nieuwe GRNVLD is de verstripping van één van de beroemdste Jamaicaanse volksverhalen over de Spin Anansi voor het eerst compleet en in kleur te lezen op bladzijde 46 en 47 in de rubriek 'Verstript. Het verhaal waarin Anansi's honger het wint van zijn angst voor de Dood. Met weergaloos tekenwerk van Willem Vleeschouwer. Bekijk alleen al de characters en de sfeer die uitgaat van de openingsplaat van deze stripfabel en je zult zien, daar is geen woord teveel aan gezegd.

En wie dit alles en nog veel meer graag zelfs eens wil zien en lezen, maar nog geen Vriend van Groeneveld is, of wie gewoon wat meer info wil over GRNVLD en Kasteel Groeneveld, kan natuurlijk altijd terecht op www.kasteelgroeneveld.nl

3 opmerkingen:

Pieter Hogenbirk zei

Ik heb de GRNVLD ook vandaag binnen gekregen, wat een fijne illustratie van Hans, Willem, Gerben en Michiel zeg, ik heb'm al meerdere keren gepakt om ze te bekijken en straks ga ik dat nog een keer doen.

Anoniem zei

Pieter wat een leuke reactie. De redactie van GRNVLD is blij dat je zo van het blad geniet.

Caroline

Frank Jonker zei

Ha Pieter en Caroline,

Pieter, bedankt voor de complimenten en veel plezier met de nieuwe GRNVLD.
En Caroline, ik sluit me van harte bij Pieter aan: weergaloos tekenwerk in deze nieuwe GRNVLD!

Hartelijke groeten,

Frank