donderdag 21 juni 2012

Die besten Geschichten von... Bas Heymans

Sinds kort brengt de Duitse uitgeverij Ehapa een nieuwe stripreeks rond Donald Duck, Mickey Mouse en andere Disney characters op de markt: Die besten Geschichten von..., een reeks waarin net als in onze eigen Grappigste Avonturen-reeks iedere keer een andere Disney-stripmakers centraal staat. En deze Duitse reeks opent met twee boeken rond twee Nederlandse tekenaars: Mau en Bas Heymans.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Beide boeken, uitgegeven in harde kaft, bevatten een biografie en een interview met Mau of Bas, gevolgd door bijna 180 pagina's aan strips. De verhalen in het boek van Mau zijn grotendeels door hemzelf geschreven, veelal in samenwerking met Kirsten de Graaf en bevat veel verhalen die nog niet eerder in album zijn verschenen.

Dat laatste geldt ook voor Die beste Geschichten von Bas Heymans, al is het aantal verschillende scenaristen dat bij de verhalen betrokken zijn wel een stuk groter.


(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Zo bevat het boek ook vier verhalen, waarvan ik, al dan niet in samenwerking, het scenario schreef. Een van die verhalen ken je.
Het verhaal  'Een papegaai met apenstreken' met Donald en Joe Carioca in de hoofdrollen is ook het openingsverhaal van mijn eigen 'Grappigste Avonturen van Donald Duck nr 34 en bovendien werd het eerder gepubliceerd in Donald Duck 14-2002. In Duitsland heet het verhaal 'Ein gast werd zur last' en werd het, behalve in Die besten Geschichten von Bas Heymans, ook nog gepubliceerd in het tijdschrift Die tollsten Geschichten von Donald Duck nr 228 uit 2006.

Voor de andere drie verhalen is dit boek, voor zover ik kan nagaan, de eerste albumuitgave. Zoals het verhaal 'Wettkampf aus dem Eis" , dat in Duitsland zelfs nog nooit eerder werd gepubliceerd. Het verhaal waarin Katrien auditie doet voor een grote ijsshow, maar het daarbij wel op moet nemen tegen Rosita, de beste (ijs)danseres van Duckstad, dat al in Nederland al eerder verscheen in Katrien 1-2002 en Katrien 1-2008. Ik schreef het verhaal samen met Paul Hoogma. Rosita leenden we uiteraard van Carl Barks, die haar introduceerde in het Donald Duck-verhaal 'The Christmas Cha-cha-cha'.

Het verhaal 'Die U-boot-Kapitan', waarin Donald, vanwege een schuld bij Dagobert, noodgedwongen een baan moet aannemen op een duikboot waarmee pasgetrouwde stelletjes een huwelijksreis onder water kunnen maken, werd in Duitsland al wel eerder gepubliceerd en wel in het tijdschrift Mickey Mouse 37-2010. In Nederland verscheen het verhaal eerder in Donald Duck 29-2007.

Het verhaal 'Die Riese en die Zauberflote" tenslotte is voor Duitsland weer een nieuw verhaal. Het verhaal waarin Magica een reus in haar macht houdt met een betoverde fluit en met diens hulp probeert Dagoberts geluksdubbeltje te pakken te krijgen, werd in Nederland eerder gepubliceerd in Donald Duck 4-2009.

De 'Die besten Geschichten'-albums zijn overigens ook in Nederland te koop bij een aantal boekhandels een paar van de bekende webshops. Inmiddels zijn nieuwe delen in voorbereiding. Zo staat voor volgend jaar februari al een album rond Kari Korhonen aangekondigd en voor die tijd verschijnt in augustus nog een boek met verhalen van Floydd Gottfredson en in deel 4 dat in oktober verschijnt, staat niemand minder dan Daan Jippes centraal. Kortom, een prachtige reeks met tot nu opvallend veel aandacht voor de Nederlandse Duck-stripmakers.

2 opmerkingen:

Otto zei

Wat een schitterende uitgaven. Jammer dat de info in De Grappigste Avonturem van nogal beperkt is maar de prijs zal wel goedkoper zijn dan die mooie duitse versie, zeker nu je veel van de Grappigste Verhalen voor maar 3,99 kan kopen!

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Inderdaad, prachtige uitgaven, maar ook behoorlijk wat duurder dan onze eigen Grappigste Avonturen-reeks. In Duitsland kosten de albums 22 euro per stuk. In de Nederlandse webwinkels zag ik prijzen varierend van 22,95 tot 26,72 euro per stuk, maar ik weet niet van iedere winkel in hoeverre dat met of zonder verzendkosten is.
De biografische info in de Duitse albums is trouwens ook niet langer dan één pagina, maar door de interviews van telkens 5 pagina's lang, kom je toch heel wat meer te weten over de gebroeders Heymans.

De korting op de Nederlandse Grappigste Avonturen-albums heeft, geloof ik, te maken met de tradionele zomeracties. Het is een bekend verschijnsel dat veel mensen vlak voor de vakantie nog naar de winkel gaan om extra boeken te kopen. Dus waarschijnlijk is lagere prijs maar tijdelijk. Maar aan de andere kant ben ik toch wel blij dat mijn eigen Grappigste Avonturen-album nog genoeg uit zichzelf verkoopt en ((nog) niet voor een lagere prijs wordt aangeboden. :-)

Hartelijke groeten,

Frank