vrijdag 12 augustus 2011

De strips van deze week

Had ik maandagochtend een hele post aan de Boekenkrant willen wijden, was Hans me voor, zeg! Maar goed, het is natuurlijk nogal een primeur: de eerste gedrukte pagina van Rhonda in een papieren medium. Op de site van de Boekenkrant

(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

(http://www.boekenkrant.com/) vind je trouwens een hele lijst met boekhandels waar de Boekenkrant in tastbare vorm te krijgen is. Voor wie liever een echte gedrukte Rhonda-pagina heeft dan een gedownloade, zullen we maar zeggen. Als aanvulling op de post van Hans moet ik nog even zeggen, dat het interview-artikel van Siebe Huizinga over De verdronken paarden van Ameland uit de vorige Boekenkrant nu te vinden is op de voorpagina van diezelfde site. Met dank aan Caroline voor de tip.

En dan hebben uiteraard deze week nog meer nieuwe publicaties. Allereerst weer eens een nieuwe Piet Paulusma-gag, te vinden in bijna alle Wegener Weekkranten van deze week (week 32).

(Illustratie: Piet Voordes)

Het voordeel van een strip over een weerman als Piet Paulusma is dat je daar als scenarist tenminste het weer kunt maken dat je zelf wilt. Vandaar dat het in deze strip schitterend strandweer is, waar Piet terecht een 10 voor geeft. Nadeel is dat meteen Jan en alleman naar het strand vertrekt, waardoor er vrijwel geen plek meer is te vinden voor wie later komt. En dat bracht me dan weer op het idee voor deze gag. De strip werd uiteraard weer getekend door Piet Voordes, niet alleen de tekenaar, maar tevens de bedenker van de serie Piet Paulusma Comic.

Meer warm zomerweer in de nieuwe Katrien (nr 4-2011) in twee verhalen van de Duckies.
Het eerste verhaal, op bladzijde 20 t/m 22 schreef ik samen met collega-scenarist Paul Hoogma in een tijd dat er nog echt lange, hete zomers bestonden en het water niet met bakken uit de hemel viel in de juli en augustusmaanden. Maar in dit verhaal slaat het weer door naar de andere kant en is het zo warm dat het ijs smelt voor je op het kunt eten. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Katrien 4-2005.

Datzelfde geldt voor de gag achterop de nieuwe Katrien, op bladzijde 36 dus. Ook die werd getekend door Sander Gulien en eveneens eerder gepubliceerd in Katrien 4-2005. De gag zelf, rond Donalds eigen ijssalon en de rage van geflambeerd ijs, schreef ik oorspronkelijk voor de serie Puck in het blad Tina en was een van de eerste zes een-pagina-gags van wat tot dan toe een strookstrip was. Helaas werd vrij snel daarna de serie Puck gestopt en de gag werd nooit meer verder uitgewerkt. Tot ik hem jaren later terugvond en me bedacht dat hij met Donald en nichtjes van Katrien in de hoofdrol eigenlijk veel leuker zou zijn. En zo is de gag dan nu alsnog tweemaal op de achterkant van de Katrien beland.

Tot slot nog de achterkant van nieuwe Donald Duck (nr 33-2011).

(Illustratie: José Rámon Bernadó Kneff, © Disney)

Daar geen nieuw verhaal, maar wel een aankondiging voor het nieuwe Speurneuzenverhaal ‘Het masker van Morfran’ dat volgende week in Donald Duck te lezen zal zijn. En gelukkig weer getekend door mijn favoriete Spaanse tekenaar Bernado. Voor de liefhebbers het gaat om het verhaal met de code H 2010-166. En volgende week, veel meer over dit verhaal.

Prettig weekend, allemaal!

Geen opmerkingen: