dinsdag 22 februari 2011

HELP ME, RHONDA - JOURNAAL, episode 9.

Blogvriend, ik heb een probleem. Vanaf deze posting wilde ik je iets gaan vertellen over mijn belevenissen bij die eerste serieuze stappen in het mooie ambacht van de strip-scenario-schrijverij. (Dat van de voorgeschiedenis van de Rhondastrip heb ik hier, in het HMR-journaal, nu immers wel lang genoeg gerekt. Cliffhangers inbegrepen.)


(Hier trouwens nog wat plaatjes uit die ouwe, stoffige Rhonda map . . . Allemaal erg oud spul, hoor.

Waartoe ookalweer? Dit was allemaal beetje spelen, zoeken naar een stijltje, geloof ik. En karakterjes. En ook nog wat zoeken naar een goede Rhonda.)
Maar, nu zit ik een beetje, Blogmakker!

Laat ik eerlijk zijn. Ik had een plan. Mijn duivelse plan was om je, met dit journaal, he-le-maal bij dit grote, ambitieuze project te gaan betrekken, alles mee te laten beleven, naar binnen te zuigen zeg maar! Medeplichtig maken! Hersenspoelen!!! Allemaal om je zover te krijgen dat je straks, volgend jaar, dat Rhonda boekje persé wil hebben.
Maar nu zit ik. Hoe vertel je iets over dat scenario-schrijven, zonder meteen al te inhoudelijk te worden ?Probleem lijkt me, dat een schrijver, in zo'n pril stadium niet de hele plot wil/kan/mag weggeven. Bovendien is het voor het grootste deel ook nog het plot van Hanco!!  Of is dat in deze moderne tijd helemaal geen probleem meer? Of juist weer wel wel? Jee, hoe pak ik dát nou aan?Eerst maar weer wat ouwe plaatjes, dan.

6 opmerkingen:

Henkus zei

Hé Hans, ik ben blij dat ik aan deze kant van de blog zit...!
Hoef ik jouw duivels dilemma niet op te lossen... Veel succes ermee!

Ik ben helemaal tevreden met de gepubliceerde plaatjes die laten zien wat een ongelofelijke goeie tekenaar jij bent en dus toen al was.

Anoniem zei

Je stijl heeft hier en daar wel wat van die van Giraud. Ik koop het sowieso. Die plaatjes wil ik op papier in huis hebben.
Bas

David K. zei

1. De hersenspoeling uitstellen tot vlak voor/na publicatie, of

2. De hersenspoeling nu meteen, maar wel een duidelijke waarschuwing erbij - voor als er mensen zijn die het niet willen weten.

3. De hersenspoeling beperken tot alleen het eerste gedeelte van het verhaal (zodat er nog genoeg verrassingen overblijven).

Verder weet ik het niet meer...

Carlos zei

wow....

wie is toch jouw model geweest al die jaren geleden...? Ben benieuwd met welke invalshoek je komt voor het probleem waar je mee zit. Alle klinkers weglaten in je uitleg aan ons is misschien een idee.... WEES Kreatief!!

hahahaah!

ps. heb 17.95 apart liggen voor Rhonda (HC natuurlijk)

Otto zei

Kom op Hans, je kan het best wel algemeen houden. Zo uniek is een scenario nou ook weer niet. Je hebt in een verhaal een aanleiding, een actie, gevolg, iets met melk en pindakaas (je weet wel, een boodschap), een plotwending of 2 en als het een buitengewoon goed scenario is zit er een poesje in. Links en rechts nog wat functioneel naakt en zinvol geweld en afsluitend met een cliffhanger of een verrassende afsluiting (kiezen naar gelang je de ip nog wil uitmelken). The End.

Ja ik dacht het al, zo simpel zal het wel niet zijn. Als het aan mij ligt niets over de inhoud. Houd het algemeen! Veel succes.

Hans van Oudenaarden zei

Dank blogvrienden, voor de aardige woorden.
Ik weet even écht, serieus, niet hoe iets te vertellen zonder meteen de twist, de plot van dit verhaal te verklappen. Hanco's plot notabe !
Ik heb uiteindelijk besloten maar even niks te vertellen, en gewoon wat plaatjes te posten. Zie volgende HMRJ-posting.