vrijdag 4 februari 2011

Vedettestrips

De vedettestrip lijkt terug van nooit helemaal weggeweest. In Vlaanderen is dat genre veel bekender dan in Nederland. Wie kent immers niet de legendarische stripserie rond Urbanus. En wat te denken van FC de Kampioenen of de strips van Studio 100, met o.a. K3, Mega Mindy en Samson en Gert. In Nederland kennen we natuurlijk allemaal de strip rond Sjef van Oekel en zowel Fred Julsing als Toon van Driel maakten ooit strips met Andre van Duin in de hoofdrol. Een paar weken geleden konden we nog Nick en Simon verwelkomen op deze blog. En deze week is het dan de beurt aan Piet Paulusma.
Het idee om van weerman Piet Paulusma een stripfiguur te maken komt van tekenaar Piet Voordes (www.pietvoordes.nl), ontstond zo’n tien jaar geleden. In de afgelopen jaren kreeg het idee steeds meer vaste vorm, tot er vorig jaar contact was tussen de ene en de andere Piet.

(Illustratie: Piet Voordes)

Piet Paulusma reageerde razend enthousiast op de strip en vandaar uit is het balletje gaan rollen. Verschillende stripinformatiebladen wisten het nieuws over de Piet Paulusma comic de afgelopen maanden al te melden, maar deze week is het dan echt zover. Piet Paulusma verschijnt als stripfiguur in 160 Wegener Weekkranten en uiteraard op de site van Piet Paulusma zelf: http://www.pietsweer.nl/2011/piet-paulusma-comic/
Het gekke is dat Piet Voordes al heel wat grappen rond Piet Paulusma had bedacht, maar dat de serie opent met een strip op een scenario dat ik voor de serie schreef. Niet de eerste gag in de serie dus, want mijn idee voor deze grap was weer geïnspireerd op een eerdere grap die Piet Voordes zelf voor de serie bedacht. En er zullen er vast nog een aantal volgen…

Een andere vedette waar ik al langer de stripscenario’s voor schrijf is natuurlijk Elmo uit Sesamstraat. In de nieuwe Sesamstraat (februari 2011) vind je op bladzijde 11 de nieuwste Elmo-strip.

(Illustratie: Jutta Langer, © Sesame Workshop)

Het thema van de nieuwe Sesamstraat is vriendschap, verliefdheid en Valentijnsdag. Vandaar dat niet alleen de vriendschap tussen Elmo en Zoë centraal staat in deze strip maar ook de hartjes die Valentijnsdag symboliseren. De tekeningen voor deze strip werden uiteraard weer gemaakt door Jutta Langer.

En dan tenslotte nog een aankondiging voor een nieuwe strip. Met in de hoofdrollen twee van mijn favoriete Disney tekenfilmfiguren, Basil en Dawson, ook wel bekend als De Speurneuzen.

(Illustratie: José Rámon Bernadó Kneff, © Disney)

Volgende week dus alles op deze blog over het nieuwste Speurneuzen-verhaal: De zaak Dawson!

Geen opmerkingen: