vrijdag 19 februari 2016

De strippublicaties van deze week

Een cover, een inleidend artikel en de eerste drie pagina's van het nieuwe verhaal. Max Miller in 'Schaduwspel' is van start gegaan in de nieuwe Eppo (nr 4-2016). Aan de cover, die je hierboven ziet, hebben we afgelopen dinsdag al een post gewijd op zowel deze blog als op de Max Miller Strips blog.

Wie de bladzijde omslaat, vindt op pagina 2 van de nieuwe Eppo een artikel over de 'koude comeback' van Max in 'Schaduwspel'. De titel van dit artikel verwijst uiteraard naar het winterse Oostenrijk waar het nieuwe avontuur van Max en Eva zich af zal spelen. Het artikel wordt geillustreerd met een fragment van de prent '901 Collins Avenue, Miami Beach, Florida. Een prent waar de temperatuur overigens heel wat hoger is dan in het winterse Oostenrijk.

Toch lopen de temperaturen tussen bepaalde personages hoog op in de eerste aflevering van Max Miller in 'Schaduwspel', te vinden op pagina 6 t/m 8 van de nieuwe Eppo. Het verhaal opent met Max en Eva in de ICE op weg naar Oostenrijk voor een belangrijke biatlonwedstrijd van Eva. Maar intussen gebeuren er in Nederland en in Wenen dingen die alles te maken hebben met het schaduwspel uit de titel.

We zien een scene in een Weense nachtclub en een Oostenrijkse Viplounge en een afgelegen brug ergens in Nederland.
Bovendien maakt Max in de ICE kennis met een van Eva's teamgenoten, Luca, die bovendien ook nog haar ex blijkt te zijn, iets dat Max pas nu voor het eerst hoort.

Over dit alles en over de totstandkoming van het verhaal en deze eerste drie pagina's in het bijzonder, schreef ik uitgebreide post op de Max Miller Strips blog. Je vindt hem hier:
(Illustraties: IJsbrand Oost)
 

Binnenkort meer over het vervolg van de nieuwe avontuur van Max Miller op deze blog en op de Max Miller Strips blog.

En dan viel gisteren ook de nieuwe Stripnieuws (nr 62) in de brievenbus. Een nummer dat vrijwel helemaal gewijd is aan de 70ste verjaardag van Daan Jippes eind vorig jaar, compleet met interview met Daan en artikelen van collega's en vrienden over deze grootmeester van het stripverhaal. Speciaal voor Stripnieuws tekenden een aantal tekenaars een felicitatie voor Daan. Die zijn ook te bewonderen op bladzijde 12 van de nieuwe Stripnieuws, waaronder de felicitatie die Hans voor Daan maakte.

Natuurlijk is een Stripnieuws over Daan Jippes niets zonder de strips van Daan.

(Illustratie: Daan Jippes)

Zo vind je in Stripnieuws vele Goofy-strips die Daan voor de Deense Disney-uitgeverij Egmont maakte, maar ook covers, storyboard, strips voor Pep en... De vos, een beer en de mens. Een stripfabel die ik samen met Daan op verzoek van Caroline maakte voor het blad GRNVLD, gebaseerd op een sprookje van de Gebroeders Grimm. Voor deze strip, die eerder gepubliceerd werd in GRNVLD 6-2011,  veranderde Daan de ‘mens’ uit de teksten van het eerste en laatste plaatje in ‘de beschaving’. Waardoor de conclusie van de vos in het laatste plaatje ineens een extra laag met ietwat cynische lading krijgt. Je vindt de strip op bladzijde 28 en 29 van de nieuwe Stripnieuws.

En over diepere lagen gesproken, ook Puppy from Hell ontbreekt niet in deze nieuwe Stripnieuws. Op bladzijde 34 vind je de nieuwste aflevering. Caroline en Hans verweven deze keer het fenomeen marktwerking in het wereldje van de kleine Nell en Robin. En ook hier kunnen we spreken van een cynische lading.  Opnieuw een Puppy from Hell om over na te denken, dus. Mis hem niet.

Tenslotte komt het werk van Hans en in het bijzonder Rhonda ter sprake in de column van Fred de Heij op bladzijde 46. Onder de titel 'Vijftien jaar ploeteren' vertelt Fred over de ontwikkeling en de grote voorbeelden van tekenaars als bijvoorbeeld Hans Kresse en Daan Jippes, over een graphic novel die hij van een striphandelaar in handen geduwd kreeg en met welke strip hij uiteindelijk vertrok. Een keer raden....

Prettig weekend allemaal.

Geen opmerkingen: