vrijdag 29 mei 2015

De strippublicaties van deze week

In de zevende aflevering van Rhonda's 'Rebecca', deze week op bladzijde 20 t/m 22 van de nieuwe Eppo (nr 11-2015) spelen de bladen en in het bijzonder het blad Movie Life opnieuw een belangrijke rol. Waren het eerder Villafranca en Carl die enthousiast werden van de artikelen en cover van het blad, nu is het de beurt aan McCluhan. Klagend over de deadline voor het rapport dat hij aan zijn bazen  moet inleveren, ontdekt hij dankzij een collega ook iets op de cover van Movie Life. Iets dat hij zeer de moeite van het uitzoeken waard vindt. Maar Movie Life is niet het enige geschrift dat een rol speelt in deze aflevering. Ook het dagboek van Dana Dane duikt op. En even, heel even valt Cagman uit haar rol als ze in de gaten krijgt wat Rhonda in haar handen heeft. Maar daarna zet Cagman haar plannen gewoon verder en wordt Rhonda stukje bij beter steeds meer... Dana Dane.

En sinds deze week ligt dan toch echt de nieuwe BKStrips (nr 2-2015) in de diverse stripwinkel. Met als thema 'Helden van de strip' en een prachtige cover van Jan Cleijne.

(Illustratie: Jan Cleijne)

Ook in haar redactionele column op pagina 3 besteedt hoofdredacteur Caroline aandacht aan dit thema en dat in kader van vakanties in Frankrijk, de beginjaren van Radio Tour de France en de bijbehorende (strip)vakantielectuur. Verder in BKStrips aandacht voor Arman en Ilva, Amoras en Uitgeverij Xtra. Complete strips zijn er van onder andere Fokke en Sukke, Floris van Dondermonde, Viktor en Frenky en De Ruyter. Die laatste strip vind je bij het interview op pagina 17 dat Caroline had met collega-scenarist Herman Roozen over De Ruyter. Over de beginjaren van De Ruyter, de levensgeschiedenis van de echte De Ruyter, anachronismen en verwijzingen in de strip naar onze eigen tijd. Kortom een nieuwe BKStrips dat je zeker niet mag missen. Meer info over BKStrips vind je op de site van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/nu-verschenen-bkstrips-editie-2-mei-2015-met-met-manga-uit-de-polder-sciencefictionstrips-michiel-de-ruyter-en-een-bijzondere-stripcollectie-van-de-uva/

(Illustratie: Michel Nadorp en Gerben Valkema, © Disney)
 En last but not least, verscheen er deze week een gloednieuw album in de serie 'De spannendste avonturen van Donald Duck'. In album nr 4 uit deze serie staat tekenaar Bas Heymans centraal. Alle verhalen in dit nieuwe Donald Duck-album zijn door hem getekend en voor vier daarvan schreef ik, al dan niet samen met anderen, het scenario.

Het album opent met Oom Dagobert-verhaal 'Het goud van Gekke Gerrit', dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma en waarnaar ook de cover van dit album verwijst.  In dit verhaal, op pagina 3 t/m 12 van het album, ontdekt Oom Dagobert het dagboek van Gekke Gerrit, die in het scenario overigens Gerard heette, tussen een verzameling antiquarische boeken. En dan blijkt dat Gerrit een schat in Duckstad heeft verborgen, maar uitgerekend op een plek waar tegenwoordig de Duckstadse Bank staat. En dan blijkt ook nog dat Zware Jongens van dit alles op de hoogte zijn. En laten die nu een tunnelboor hebben en Dagobert alleen Donalds auto. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 12-2004.

Vervolgens, op pagina 48 t/m 51 van het album, een verhaal uit Katrien's dagboek.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Een verhaal waarvoor ik het scenario schreef in 1994, toen relatiebureau's helemaal in waren. Na de zoveelste ruzie tussen Donald en Guus heeft Katrien er echt genoeg van en besluit in een nieuwe vriend te gaan zoeken via het relatiebureau, met bijbehorende computer, van een van de dames van de Damesclub.
Waarna we vervolgens alle dates van Katrien meemaken. Maar of die nu zoveel beter zijn dan Donald en Guus. De tekst van Katrien's intelligente date, op pagina 50 van het album, komt overigens vrijwel letterlijk uit een van de studieboeken uit mijn jonge jaren. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 1-1995.

Op bladzijde 63 t/m 66 nog een verhaal waarin iemand er genoeg van krijgt. In dit verhaal is dat buurman Bolderbast bij wie er iets knapt na de jarenlange burenruzies met Donald. Bolderbast besluit te vertrekken! En hoewel Donald eerst dolblij is dat Bolderbast vertrekt, wordt hij gaandeweg steeds onzekerder. Zo erg zelfs dat hij tenslotte samen met Loebas midden in de nacht Bolderbast gaat opsporen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 21-2002.

En tenslotte nog een co-productie op 77 t/m 84. In dit verhaal dat ik samen schreef met Mau Heymans, Kirsten de Graaff en Remco Polman, krijgt Donald een baan als concierge op de school van Kwik, Kwek en Kwak. Natuurlijk zien Kwik, Kwek en Kwak hun oom het liefst zo snel mogelijk vertrekken. En ze doen er dan ook alles aan om Donalds ontslag te bewerkstelligen. Het feit dat die dag ook de schoolinspecteur nog op bezoek komt, biedt daarvoor vele extra mogelijkheden. En dan is er nog Keessie, die voortdurend op het verkeerde moment op de verkeerde plek is en van Donald zo'n beetje van alles de schuld krijgt wat Kwik, Kwek en Kwak uithalen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 10-2002.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: