maandag 2 juni 2014

Max, Rhonda, Nieuwe vrienden en andere strips in Haarlem

Hij is er! Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen is officieel uit. Zaterdagochtend net iets voor tienen hadden we het nieuwe Max Miller album voor het eerst in onze handen. En dat is altijd een heel bijzonder moment. Dat je het verhaal waar je maandenlang aan gewerkt hebt, voor het eerst in album ziet, vast kunt pakken en door kunt bladeren. En ik was ook behoorlijk onder de indruk van hoe mooi het album eruit zag.
Daarna nog snel even de gebruikelijke kop koffie gedronken  en toen gingen de deuren van de Philharmonie open, het teken dat het ook voor IJsbrand en mij tijd was om terug te gaan naar de stand van Eppo Stripblad. Nadat we plaats hadden genomen achter de stand, kwamen al meteen de eerste belangstellenden voor het nieuwe Max Miller album.

En vanaf dat moment ging dat eigenlijk twee dagen lang zo door .Album na album hebben we gesigneerd. Max, Eva, Pjotr, de Paters, IJsbrand heeft wel zo'n beetje ieder belangrijk personage uit 'De Orde van de Blauwe Steen' in album of in schetsboek getekend.

Ook veel belangstelling was er voor de dummy van 'Achter de Schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen' . Vanaf zaterdag 10.00 uur begon ook de officiele intekening van deze 'special edition' waarin Ijsbrand en ik alles vertellen over de totstandkoming van 'De Orde van de Blauwe Steen'. En heel wat mensen die het nieuwe Max Miller album kochten, tekende ook meteen in voor 'Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.


 Vanaf vandaag is het ook mogelijk om in te tekenen per mail, door even een mailtje naar te sturen naar maxmillerstrips[apestaartje]xs4all.nl en IJsbrand neemt dan deze week nog even contact met je op over hoe de intekening verder precies in zijn werk gaat. Meer info over 'Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen' vind je in de blogpost hieronder of in IJsbrands blogpost 'Stripdagen Haarlem 2014' op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/). De cover die je hierboven  is vrij definitief en van het binnenwerk gaan we de komende de definitieve versie in orde maken.

Behalve de preview  van 'Achter  de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen'  konden we tijdens onze signeersessie ook iedereen al een blik gunnen op de speciale Martinikerk-editie van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen, dat aanstaande zaterdag officieel gepresenteerd wordt. Onze uitgever Rob van Bavel, van uitgeverij Don Lawrence Collection, was namelijk zo aardig geweest om alvast een tweetal exemplaren voor ons mee te nemen, die we vervolgens op onze  tafel konden neerleggen.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Behalve voor het nieuwe Max Miller album en deze aankomende speciale uitgaves van het tweede Max Miller album, was er ook veel belangstelling voor de schetsen die IJsbrand had meegenomen en voor de Max Miller prenten, zoals bijvoorbeeld "Station Groningen'.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Tussen alle Max Miller albums door, mocht ik ook regelmatig een album van "Nieuwe vrienden' signeren. Voor zowel de hardcover als voor de educatieve softcover uitgave was veel belangstelling. Gelukkig was ook Eric twee volle dagen in Haarlem aanwezig vanwege het verschijnen van de nieuwe uitgave van January Jones 4: Het Pinkerton draaiboek. En al zat Eric weliswaar een aantal plaatsen in de Eppo-stand bij ons vandaan, toch was het geen enkel probleem om mensen even door te sturen voor een tekening in hun album.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Zaterdag even na 13.00 uur moest ik IJsbrand de honneurs in de Eppo-stand even alleen laten waarnemen vanwege het symposium 'Strips on stage' in de Toneelschuur, waar ik met een drietal collega's van Donald Duck,  Wilma van den Bosch, Jan Kruse en Victor Venema deelnam aan het themablok 'Disneystrips in Nederland'. In de zaal een aantal Donald Duck-collega maar ook heel wat andere belangstellenden. Gespreksleider Kees de Boer stelde ons allen voor en vertelde wat we behalve de strips voor het vrolijke weekblad Donald Duck nog meer deden. Daarna doorliepen we het hele proces van het maken van een Disney-stripverhaal. Plot, scenario, schetsen, potlood, inkten, inkleuringen, vertalingen. Uiteraard kwam ook het werk van Carl Barks meerdere malen aan bod, onder andere bij een vraag uit de zaal of je werkelijk het hele werk van Carl Barks moet kennen om scenario voor Donald Duck te kunnen schrijven. Het is heel handig, maar het hoeft niet per se. Zolang je maar de karakters en de verhoudingen tussen die karakters kent. En uiteraard toch wel de meest beroemde verhalen van Carl Barks. Tenslotte bleek naar aanleiding van een vraag van Kees dat eigenlijk niemand van ons Disneystrips maakt om er beroemd mee te worden, maar dat we allemaal om heel andere redenen met zoveel plezier al jarenlang Disneystrips maken.


Toen ineens bleek het al half drie te zijn en moest ik als een speer terug naar de Eppostand, waar rond de tijd dat ik vertrok, Hans juist was gearriveerd en vervolgens naar buiten was gegaan om daar in de andere stand van Eppo Stripblad Rhonda te signeren. Ook daar veel belangstelling voor de gloednieuwe Rhonda-prent, maar ook voor de diverse edities van Rhonda 1; Help me, Rhonda!

Aan het einde van de middag signeerde Hans ook nog een klein uurtje bij de Eppo-stand binnen, waar een aantal mensen, die al verschillende beurzen naar Hans op zoek waren, heel blij mee waren. Rond die tijd mocht ik ook nog een bijna complete Bob Evers-serie signeren, waarvan Hans er even later nog eentje, de laatste van die dag, van een tekening van Arie voorzag.

In dat laatste uur van de zaterdag mocht ik nog een album van De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34 signeren, en eerder al 'De verdronken paarden van Ameland' dat vooral gekocht werd door mensen die het waargebeurde verhaal van de reddingspaarden van Ameland kenden.
(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)


Even na vijven zat de zaterdag er echt op. Met alle Eppo-stripauteurs en medewerkers hebben we heerlijk gegeten in een restaurant in Haarlem. Tegen negen uur was het echt tijd om ook daar weer te vertrekken en huiswaarts te keren om vervolgens de volgende ochtend weer terug te keren naar Haarlem.

\
(Foto's: Cindy Horevoorts)

 Gelukkig hadden IJsbrand en ik zondagochtend wat meer tijd om even een kop koffie vooraf te drinken en ook de plot voor het derde Max Miller verhaal even door te nemen. Om vervolgens om 10.00 uur weer plaats te nemen in de Eppo-stand om daar zo ongeveer ononderbroken, zonder pauze, het nieuwe album van Max Miller, De Orde van de Blauwe Steen te voorzien van tekening, tekst en handtekening.Gelukkig werden we wel regelmatig voorzien van koffie, thee, cola, water, broodjes en snoepgoed. 

Behalve het tweede Max Miller album "De Orde van de Blauwe Steen' mocht IJsbrand zowel zaterdag als zondag ook regelmatig Max Miller 1: Moordkunsten signeren. Soms zelfs beide albums tegelijk, zodat we voorzichtig mogen aannemen dat Max er sinds dit weekend een flink aantal nieuwe lezers bij heeft.
(Illustraties: IJsbrand Oost)
Ook op zondag was er veel belangstelling voor 'Nieuwe vrienden' en voor de inschrijving voor 'Achter de schermen van... Max Miller en De Orde van de Blauwe Steen' en konden we al  veel mensen de prachtige prent 'Librije' en het door IJsbrand getekende reserveringsbewijs mee naar huis geven.
Pas over vijven signeerden het Max Miller album van de zondag. Voor mij zat het werk er toen echt op, voor IJsbrand nog niet, want die nam samen ook de distributie voor de Martinikerk-albums op zich. En daar zie je aanstaande zaterdag het resultaat van. Maar voor die tijd lees je uiteraard nog alle info op deze blog en op de Max Miller Strips blog.
 
(Foto: Alex Odijk)

Al met al dus twee heel drukke, vermoeiende maar ook erg leuke Stripdagen in Haarlem. En daarom wil ik ook iedereen bedanken die afgelopen weekend speciaal voor ons of onze strips naar Drachten is gekomen. In het bijzonder natuurlijk Rob, Sanne, Isabel en Albert voor de uitnodiging, de gastvrijheid en de algehele verzorging tijdens de Stripdagen Haarlem. En natuurlijk ook Cindy, Saskia, IJsbrand, Eric, Hans, Dick, Fred, Marissa, Robbert, Daniel, Chantal, Anja, Sanne, Noel, Ger, Menno, Frans, Jan, Kirsten, Remco, Bas, Ferdi, Hannie, Mark, Marcel, AndrĂ©, Alex, Guido, Fons, Fons, Herman, Herman, Joop en vele anderen voor het gezelschap en de gezelligheid in Haarlem. Cindy en Alex in het bijzonder bedankt voor deze foto's. En niet vergeten Albo, Herman, Pieter, Kees, Jan, Wilma, Victor voor de uitnodiging, verzorging, gezelligheid en gezelschap tijdens Strips on Stage. Dank jullie wel allemaal!

Geen opmerkingen: