zondag 18 november 2012

De verlanglijstjes top 11...

Sinterklaas is weer in het land, dus hoogste tijd om op deze blog weer eens een lijstje te maken met de leukste cadeau's voor de feestdagen. Hier is onze eigen verlanglijstjes top 11. Met...

11. Tina Winterboek 2012
(Illustratie: Samantha Loman)

Afgelopen woensdag verscheen vooralsnog het enige Winterboek dit jaar dat in aanmerking komt voor deze lijst. Met op bladzijde 34 t/m 36 het Nick en Simon verhaal 'Op wintersport', waarin Simon tijdens zijn wintersportvakantie een ruziend stel weer bij elkaar probeert te brengen. Het verhaal werd eerder dit jaar met dezelfde foutieve credits (moet daar voortaan toch eens wat eerder over aan de bel trekken) gepubliceerd in Tina 5-2012. En als de credits voor de tekenaar wel kloppen, werd dit verhaal getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.


10. Donald Duck- Hoogtepunten uit 60 jaar een vrolijk weekblad
 (Illustratie: © Disney)


De eerste van drie albums rond het 60 jarig bestaan van het vrolijke weekblad Donald Duck. Een album met een historisch overzicht van de ontwikkeling van Donald Duck vanaf 1952 tot nu. En een aantal hoogtepunten uit ieder decennium, rechtstreeks gescands uit de Ducks van toen. Met in het hoofdstuk over de jaren 90 het verhaal 'Weerbericht', waarin Donald voor Oom Dagobert bij zeer slecht weer 10.000 reclamefolders moet bezorgen in de buitenste buitenwijken van Duckstad en daarbuiten. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en, zoals ook in dit album te zien is, eerder .gepubliceerd op bladzijde 34 t/m 38 van Donald Duck 39-1998.


9. Donald Duck - Lang zullen ze leven
 

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney, bron: I.n.d.u.c.k.s)
 
Behalve de nieuwe Winterboeken versceen deze week het album 'Lang zullen ze leven' waarin niet alleen het 60-jarig bestaan van het weekblad Donald Duck wordt gevierd, maar ook de jubilea van achtereenvolgens Goofy, Kwik, Kwek en Kwak, Joe Carioca, Cornelis Prul, Tokkie Tor, Oom Dagobert, Hiawatha en Willie Wortel.

Met op bladzijde 67 en 68 een verhaal van Tokkie Tor, waarin Bo verliefd wordt op een dame die de vreemde gewoonte heeft zich in het struikgewas te verschuilen. Tokkie vertrouwt het niet, maar de dame in kwestie blijkt er een heel goede reden voor te hebben. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studios en eerder gepubliceerd in Donald Duck 22-2001.

Vervolgens op bladzijde 80 t/m 83 een Dagobert Duck-verhaal.

(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)

Naar aanleiding van een verzoek van Donald om loonsverhoging neemt Oom Dagobert het huishouden en vooral de boekhouding van Donald en de neefjes over om te bewijzen dat Donald prima met vijftig cent per uur kan rondkomen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 8-2001.
En dan tenslotte helemaal achterin het album, op bladzijde 109 t/m 112, Wille Wortel.

(Illustratie: Jordi Alfonso, © Disney)

Een verhaal waarin Willie merkt dat het met het humeur van zijn mede-Duckstadbewoners slecht gesteld en vervolgens een humeurverbeteraar uitvindt. Een uitvinding die opvallend goed werkt, maar uiteindelijk onverwachtse gevolgen heeft voor Willie''s eigen humeur. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 28-1997.


8. Stripnieuws

Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat begin dit jaar in Stripnieuws 47 van dit jaar werd gepubliceerd. In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start. Tot nu toe werden in Stripnieuws 47, 48 en 49 in totaal 34 afleveringen van 'Puppy from Hell' gepubliceerd. Een snelle blik op de Puppy from Hell-blog (http://puppyfromhell.blogspot.nl/) leert dat we nog meer dan 20 afleveringen te goed hebben. Alle reden dus om aan te nemen dat 'Puppy from Hell' ook in de komende nummers van Stripnieuws te vinden zal zijn. Mis het dus vooral niet. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


7. Donald Duck - Feest in Duckstad
(Illustratie: © Disney)

Het derde album rond het 60-jarig bestaan van het weekblad Donald Duck.

(Illustratie: Valentin Doménech, © Disney)

Dit album verscheen tegelijk met het album 'Hoogtepunten uit 60 jaar Een vrolijk weekblad' en bevat, hoe kan het ook anders, enkel verhalen die op de een of andere manier met het thema 'Feest'  te maken hebben.


(Schets: Paul Hoogma)

Zo vind je bijvoorbeeld op bladzijde 20 t/m 23 het Donald Duck verhaal over het feest bij Buurman, getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 18-1996. Vervolgens op bladzijde 41 t/m 44 het droomfeest van De Kleine Zeemeermin, getekend door de Spaanse tekenaar Valentin Doménech en eerder gepubliceerd in Donald Duck 44-1996. Daarna op bladzijde 50 en 51 het Madam Mikmak verhaal over het heksenfeest en de geest in de put, dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma, briljant getekend door de Spaanse tekenaar José Rámon Bernado Knefff en eerder gepubliceerd in het 50-jarig jubileumnummer van het vrolijke weekblad Donald Duck, nr 43-2002. En tenslotte op bladzijde 96 t/m 98 het galadiner van Joe Carioca, getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso en eerder gepubliceerd in Donald Duck 33-2005.


6. Donald Duck Sinterklaasspecial
(Illustratie: © Disney)

Wat tijdens Pakjesavond zeker niet mag ontbreken, is de onlangs verschenen Donald Duck Sinterklaasspeciaal, die opent met twee gloednieuwe verhalen. Allereerst op bladzijde 3 t/m 12 het door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien getekende  Donald Duck verhaal 'De bevroren pakjes' . Een verhaal waarin Sinterklaas op weg naar Duckstad vastgevroren komt te zitten in het ijs en Donald Duck en de neefjes er alles aan doen om de Sint en pakjes veilig in Duckstad te krijgen. Maar midden op de bevroren zee krijgen ze te maken met een onverwachtse tegenstander...
Meteen daarna, op bladzijde 14 t/m 17 het verhaal waarin Gijs Gans vlak voor Pakjesavond twee kilo moet afvallen. Tom en Pieter proberen Gijs te helpen door al het lekkers te verstoppen, maar uiteindelijk blijkt er niets veilig voor Gijs. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso.


5. GRNVLD

Ergens de komende maand verwachten we GRNVLD 12 in de bus, maar voorlopig is het nieuwste nummer van GRNVLD nog altijd nr 11-2012, waarin je op bladzijde 46 en 47 de door Hans getekende stripfabel 'De vos en de raaf' kunt vinden. Ik mocht er zelf het scenario voor schrijven, net als voor alle voorgaande stripfabels van dit en vorig jaar. En ook in het komende nummer wordt weer een stripfabel verwacht. Van Hans is sowieso in elk nummer van GRNVLD een prachtige illustratie te vinden bij het 'Woord vooraf' van hoofdredacteur Caroline. En behalve ons werk vind je in GRNVLD nog veel meer strip- en striprelateerd werk van bekende Nederlandse stripmakers en illustratoren. Alle reden dus om te zorgen dat je het nieuwe nummer, de oude nummers en het komende nummer voor Pakjesavond of tenminste toch voor Kerstmis in huis hebt. Meer informatie over GRNVLD en Kasteel Groeneveld vind je op www.kasteelgroeneveld.nl


4. De verdronken paarden van Ameland
(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus 1979, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van een vastgelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, geheel uitgevoerd in potlood, vertelt het verhaal van deze ramp, zoals ik die een jaar geleden te horen kreeg van verschillende betrokkenen en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen van de reddingsboot was en bij de ramp twee paarden heeft verloren. Het album, dat destijds op de premiere van de film “Penny’s Shadow’ werd is o.a. te koop op Ameland, maar ook bijvoorbeeld in de Penny Webshop (http://www.penny.nl/shop/catalog/index.php?cPath=68) waar je het los kunt kopen, of cadeau krijgt bij je bestelling van de dvd van “Penny’s Shadow”.




3. De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Een dubbeldik album met tien Donald Duckverhalen uit mijn eerste tien jaar als Donald Duck-scenarist.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Inclusief twee verhalen die ik samen schreef met twee collega-scenaristen, respectievelijk Paul Hoogma en Remco Polman. Zoals in de biografie te lezen valt, begon het destijds allemaal met een scenario van 1 pagina voor de scenariowedstrijd van Donald Duck en Het Stripschap in 1989. Die bewuste gag werd eerder dit jaar nog gepubliceerd in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck’. De verhalen uit “De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34”, allen uit de periode 1990-1999 zijn in feite een logisch vervolg daarop.
Ze laten de eerste wankele schreden op het scenariopad zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het eind van de vorige eeuw. De cover, getekend door Gerben Valkema en Michel Nadorp, verwijst naar het openingsverhaal “Een papegaai met apenstreken” met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.


2. Eppo 2013

Een paar weken geleden kondigde Hans het al aan op deze blog. Vanaf de allereerste Eppo van 2013 zal Hans' nieuwste strip 'Rhonda' worden voorgepubliceerd. Tot ergens midden augustus in elk nummer nieuwe strippagina's van Hans en genieten van de zinderende belevenissen van Rhonda. En in nummer 1-2013 een Rhonda-cover en een interview met Hans.
Een paar maanden later zal ook het nieuwe Max Miller verhaal 'De orde vande Blauwe Steen' van start gaan in Eppo.

(Ilustratie: Ijsbrand Oost)

Iets waar IJsbrand en ik in de deze week verschenen 100ste Eppo (nr 23-2012) alvast een voorproefje van gaven met de speciale cameo-plaat op bladzijde 5 van deze Eppo. Mocht je dus iemand een Eppo-abonnement voor 2013 cadeau willen doen, vergeet dan niet dit 100ste nummer er als extraatje bij te doen.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
 
 Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-trilogie!

Geen opmerkingen: