woensdag 14 november 2012

De presentatie van Eppo 100

Gistermiddag om 14.00 uur werd in het Amsterdamse Paradiso het 100ste van de nieuwe Eppo gepresenteerd. Een feestje met bijna alle Eppo-stripmakers en bijna alle winnaars van de cameo-veiling van Eppo Stripblad in samenwerking met Catawiki voor Kika.
 (Foto: Joop Schreurs)
Helaas heb ik het prille begin moeten missen door de problemen op het spoor van gisterochtend. Uiteindelijk leverden die me bijna drie kwartier aan vertraging op. Kwam dus pas na tweeen in Amsterdam en per tram tegen half drie bij Paradiso aan. Viel midden in het openingsoptreden van Kika ambassadeur Peter Faber, die vrijwel meteen daarna met de de bekendmaking van de 27 cameo's begon. M'n jas maar aangehouden dus, om vooral geen seconde meer te missen.
De winnaars van de cameo-veiling kregen niet alleen allen een gastoptreden in de 100ste Eppo, maar ook hun cameo ingelijst mee naar huis. Ik heb niet alle lijsten van dichtbij kunnen bekijken, maar in het geval van Max Miller gaat het niet om de complete plaat, maar om een uitsnede daarvan, waarop onze winnaar, Geert Postma te zien is in de voorbereiding op zijn rol in 'Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen'.

Na de prijsuitreiking was het woord aan Kika ambassadeur Rien Schipper, die o.a. over het ontstaan van Kika (www.kika.nl) vertelde en uiteindelijk samen met Peter Faber de cheque in ontvangst nam met de opbrengst van de cameo-veiling. Het eindbedrag werd toen door Rob van Bavel bekendgemaakt: 18.683 euro!!
 (Foto: Eppo Stripblad)

Na afloop werden IJsbrand, Geert en ik als een van de eersten geinterviewd door Judith Osborne. Het item over de presentatie Eppo 100 zal waarschijnlijk a.s. zondag te zien zijn bij RTV Noordholland in 'Een weekje Osborn'. En wie weet, zie je dan ook hoe IJsbrand op een heel speciale manier een tekening voor Judith maakt.
Over onze cameo-winnaar, Geert Postma, valt trouwens ook nog wel het een en ander te vertellen. Geert stond namelijk rond 1991/1992 model voor de oerversie van Max Miller. Het eerste verhaaltje met Geert, toen nog als Geert, in de hoofdrol werd destijds gepubliceerd in Wartaal, het toenmalige verenigingsblad van het Stripschap, maar de eerste pagina daarvan is op dit moment ook te zien en te lezen in Ijsbrands post 'Cameo (2)' op de Max Miller Strips blog http://maxmillercomics.blogspot.nl/  De complete strip lees je in een andere post op de Max Miller  Strips blog: http://maxmillercomics.blogspot.nl/2006/06/7-wartaal.html

De complete plaat, die eigenlijk een aankondiging van het Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' dat in 2013 in Eppo zal gaan verschijnen, is vanaf deze week te zien op pagina 5 van de nieuwe, 100ste Eppo (nr 23-2012). Als decor voor deze plaat koos IJsbrand de locatie waar we op pagina 16 van ons verhaal terechtkomen. Maar Geert zal volgend jaar niet alleen op pagina 16 te zien zijn, maar zal uiteindelijk in drie verschillende scene's te zien zijn.

Na het interview hadden we eindelijk even tijd om, meestal veel te kort, bij te praten met onze andere Eppo-collega's. En tegen half vier ontdekte ik ergens in de zaal ineens Hans, die nog later binnen bleek te zijn gekomen dan ik.

Tegen vijven verliet het hele Eppo-team Paradiso en zijn we met z'n allen een hapje gaan eten in een restaurant in de Leidse Dwarsstraat. Heerlijk Italiaans gegeten! En hoe gezellig het ook was, tegen zevenen was het voor mij echt tijd om huiswaarts te gaan. Terwijl Hans nog lekker zat na te tafelen ben ik samen met IJsbrand en Mark van Herpen richting Centraal Station gelopen.
 
(Illustraties: Ijsbrand Oost)

De 100ste Eppo met alle 27 cameo's maar ook met de start van het nieuwe Stormverhaal 'De race van Opaal' en het nieuwste verhaal van January Jones 'Het graf van de zeppelin' is inmiddels wel bij de abonnee's binnengevallen en vanaf morgen in elk geval te koop in iedere goede tijdschriftenwinkel.

2 opmerkingen:

Otto zei

Leuk om te horen dat jullie eindelijk eens ontspannen met elkaar hebben kunnen praten. Op beurzen is het vaak zo gehaast.
Een mooi bedrag voor Kika. Ik heb het jaarverslag van Kika nagelezen en kan met een gerust hart zeggen dat het geld enorm goed besteed wordt.
Nu maar opzoek naar een winkel die de Eppo verkoopt. Lienden en Boxmeer hadden 'm niet :-(

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Was inderdaad wel heel leuk om eens wat meer ontspannen met onze Eppo-collega's bij te praten. Al blijkt zo'n middag uiteindelijk toch te kort te zijn om met iedereen bij te praten.
Wat Kika betreft ben ik helemaal met je eens. Dat geld wordt daar absoluut zeer goed besteed. Blij dat je uit het jaarverslag dezelfde conclusie trekt.
En tja, die 100ste Eppo is hier intussen moeilijk te vinden. Maar ik hou het voor je in de gaten. Mocht ik er ergens nog eentje zien, geef ik je wel een seintje. En anders is er natuurlijk nog de Eppo-webshop.

Hartelijke groeten,

Frank