maandag 7 juni 2010

Meer nieuws uit Donald Duck en Stripnieuws

Wat krijgen we nou, Hans? Zou ik al wit om mijn neus worden door zo’n simpele P-pagina? Dat is niets vergeleken bij de nooit gepubliceerde pagina die hier vandaag op deze blog verschijnt. Wat wil het geval? Wel, er zijn natuurlijk tientallen, zo niet honderden grappen over vrachtwagenchauffeur door onder een te laag viaduct doorrijden of een te smalle tunnel inrijden.

(Schets: Paul Hoogma)

Toen dat in 2003 echt gebeurde zagen collega-scenarist Paul Hoogma en ik meteen de zelfingenomen chauffeur voor ons die daardoor juist zijn belangrijke opdracht verknalt. Typisch Donald Duck dus. Maar toen we het scenario van het verhaal dat deze week te lezen valt op bladzijde 39 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck (nr 23-2010) naar de redactie stuurden, werd juist die scene, waarin de zelfingenomen Donald onder het te lage viaduct doorrijdt te delicaat bevonden en wel vanwege diezelfde actualiteit van toen.
Back to the drawingboard dus. We besloten de piepkleine rol van stier Herman (wie kent hem nog?) in het verhaal in het verhaal uit te breiden en zo ontstond de scene die nu onderaan pagina 40 en bovenaan pagina 41 van de nieuwe Donald Duck is te lezen.
Nu ik het verhaal na zeven jaar weer terugzie, heb ik het idee dat we dat beter niet hadden kunnen doen. Het verhaal is daardoor namelijk veranderd van een karakterverhaal in een slapstickverhaal. En hoewel dat laatste heel leuk kan zijn, wordt een verhaal toch altijd sterker als je de gebeurtenissen vanuit de karakters vertelt.
Buiten stier Herman is er trouwens nog een gastoptreden in dit verhaal, maar daar hebben wij als auteurs niets mee te maken. Het gaat hier om een wens uit de BZT-show van Victor Peet die graag eens in een Donald Duckverhaal wilde figuren. Die wens werd op 23 januari j.l. in de uitzending van de BZT-show vervuld door Donald Ducktekenaar Viktor Venema die zijn naamgenootje een plek gaf in het laatste plaatje van dit verhaal.

(Illustratie: Viktor Venema, © Disney)

Het fragment is te zien na ongeveer 40 minuten van deze uitzending: http://bzt.ncrv.nl/ncrvgemist/bzt-show-201
Meer daarover vind je op in het dagboek op de site van Donald Duck: http://www.donaldduck.nl/dagboek/overzicht/

En dan Stripnieuws. Behalve de verrassing van de Vano-Stripmaatschapkaart die afgelopen donderdag bij de nieuwe Stripnieuws (nr 38)was gevoegd, is er ook nog een artikeltje over deze ledenkaart en het werk van Hans te lezen op bladzijde 3 van Stripnieuws onder de titel De nieuwe Stripmaatschapkaart. Waarin helaas te lezen valt, dat Hans nog niet bezig is met een nieuw Bob Evers stripverhaal, wel met drie andere stripprojecten. Een daarvoor is inmiddels meer dan bekend: Puppy from Hell. Twee van de drie nieuwste afleveringen uit de Proloog verschenen al op deze blog, de derde is tot nu toe enkel te vinden op de Puppy From Hell blog: http://puppyfromhell.blogspot.com/

En tenslotte vind je op bladzijde 14 en 15 van Stripnieuws nog een prachtig fotoverslag van de Stripbeurs Breda 2010. Met uiteraard ook aandacht voor de presentatie van het prachtige fotoboek ‘Draw en Shoot 2’.

(Foto: Jakari Productions)

Hier ook voor het eerst de groepsfoto van alle op dat moment aanwezige auteurs wiens foto en werk in dit boek te vinden is. En gelukkig hoorden wij daar ook bij. Draw & Shoot 2 is overigens nog steeds te bestellen via de site van Jakari Productions (http://www.jakari.be/) en te koop op alle stripbeurzen waar Jan en Karin met hun stand aanwezig zijn.

Geen opmerkingen: