donderdag 10 juni 2010

BS Magazine 178

Opvallend veel aandacht voor ons en ons werk in de nieuwste BS Magazine, nummer 178. Het begint al meteen goed in de rubriek ‘Koffieklets’ op bladzijde 19. Daar wordt onder het kopje ‘Originele Bob Evers te koop’ aandacht besteed aan Vano-Origineel, de webwinkel van Hans. Dit alles met een illustratie van een al reeds gereserveerde halve pagina uit ‘Avonturen in de Stille Zuidzee’. Dankzij dit artikeltje in BS Magazine zou de webwinkel van Hans wel eens heel snel door de nog niet-gereserveerde originelen heen kunnen zijn. Wie met eigen ogen wil zien wat er zoal te koop is bij Vano-Origineel kan natuurlijk altijd terecht op: http://vano-origineel.blogspot.com/ . Of je klikt gewoon op het plaatje van de Vano-winkel hiernaast.

Op bladzijde 28 en 29 vind je de Film/dvd-rubriek. Voor deze rubriek mocht ik in mijn late avonduurtjes een artikeltje schrijven over de film ‘The Princess and The Frog”. De comeback van de tradionele Disney-animatiefilm.

(Illustratie: © Disney)

En wat voor een comeback! Een film die je gezien moet hebben. Voor het artikel moest ik me helaas beperken tot de dvd-uitgave van deze Disney Classic. Joop Schreurs voegde daarna de info over de Blu-ray-uitgave aan het artikel toe.

Op bladzijde 33 in Het Scheepsjournaal van JeePee wordt aandacht besteed aan ‘Donald Duck bij de ANWB’. De kop van dit artikel verwijst naar het het speciale Donald Duckalbum ‘Onderweg met Donald Duck’, alleen te verkrijgen voor kinderen die door hun ouders als Junior ANWB-lid worden opgegeven. Ik ben er pas sinds kort achter gekomen dat dit album ook een verhaal van mij en collega-scenarist Paul Hoogma bevat. En niet zomaar een verhaal. Het gaat hier om het beroemde file-verhaal (Willie Wortel, in de file!, H 99124) dat destijds door minister Netelenbos in de Tweede Kamer werd gebruikt om aan te tonen dat het file-probleem wel eens onoplosbaar zou kunnen zijn. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Bernado en al eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1999. Overigens in het scenario van dit verhaal was de schurk van dienst nog Venijn McSnekke, zoals ook hiernaast te zien is.

Dan, in het midden van bladzijde 38 en 39, in de rubriek Uitgelezen: Joop’s top 5. Met daarin op nummer 4, de gehele Zuidzee-trilogie van Bob Evers! Alleen Franka, Douwe Dabbert en Blake en Mortimer moeten we voor laten gaan. Maar zeg nou zelf, dat is geen schande. Nummer 5 is Macherot’s Chlorophyl, een all-time favorite van mezelf. Al met al een prachtige top 5. Joop, bedankt!

Op bladzijde 40 en 41 van die zelfde rubriek is er aandacht voor hét fotoboek met Nederlandse tekenaars, Draw & Shoot 2, onder de titel ‘Ons boek’.

(Illustratie: © Jakari Productions)

Een betere titel voor dat artikel over het fotoboek van Jan en Karin (http://www.jakari.be/) hadden we zelf niet kunnen bedenken. Ook de seizoenen waarin de foto’s genomen zijn komen in dit artikeltje aan bod door o.a. mijn winterjas en de korte broek van Daan Jippes.

En last but not least, besteed BS Magazine op bladzijde 42 t/m 44 aandacht aan mijn 20-jarig scenaristen-jubileum van vorig jaar. Dit alles onder de titel ‘Frank Jonker, scenarist in strip en nieren’. Een interview dat me vorig jaar augustus werd afgenomen door Joop Schreurs.

(Illustratie: Eric Heuvel)

Over o.a. het prille begin, de anomiteit, de onzekerheid van het schrijversvak, de kwaliteit van scenario’s en de samenwerking met de verschillende tekenaars. Ook gebruikte Joop een klein stukje van een antwoord van mij aan Otto op deze blog over wat nu eigenlijk een goed scenario is. Verder bevat het artikel een aantal nog nergens gepubliceerde illustraties van nooit gepubliceerde Kleine Napoleon en Donals Duck-scenario’s tot complete pagina’s uit ‘Een standbeeld voor Pietje Bell’ en ‘Het Van Walraven Testament’. Over dat laatste album heb ik nog een nieuwtje, want dat heeft inmiddels bij AWVN een 2e druk te gekregen en wordt nu vrijwel altijd op verzoek aan de echte stripliefhebber toegestuurd.

Tot zover alles wat je in het nieuwste nummer van BS Magazine over ons en ons werk kunt vinden. Meer info over Brabant Strip, BS Magazine vind je natuurlijk als vanouds op http://www.brabantstrip.be/

3 opmerkingen:

Otto zei

Hoi Frank
Nog bedankt voor het verslag van de beurs in Haarlem. Is het toch of je er even bent geweest (maar dan zonder de zware tas met strips en de (hand)tekeningen).
Ook deze update van het H & F imperium is weer leuk. Thanks!

Henkus zei

Bedankt, Frank, voor de Walraven-hint!!!

Frank Jonker zei

Ha Otto en Henkus,

In beide gevallen, erg graag gedaan!

Hartelijke groeten,

Frank