woensdag 4 november 2009

BREAKING NEWS !!!


‘T is gedaan.

Gisteren lunchtijd. De laatste, de al-ler-laat-ste twee bladzijden van “overval in de lucht” gescand, geletterd en meteen door naar de Eppo redactie geflitst. Een klein jaar buffelen aan het laatste BE-strip- monsterproject afgesloten, gisteren. Geen klaroenen en geen champagne. Laatste paginahelft onder het scannerdeksel vandaan gehaald en netjes voorin in het mapje met de rest van de halve pagina’s gestopt. Twee keer zesenveertig originele paginahelften nu dan eindelijk compleet. Mapje op de kast gelegd. Krek bovenop al die andere dikke mapjes met al die andere BE-tekeningen. Alle pagina-originelen van de oude verhalen nu bij elkaar op die stoffige BE-strip-stapel op de kast. Project afgesloten. Weg opeens is “overval” van de relatieve actualiteit van de tekentafel.

Het zit erop, blogvriend. Bob zit erop. Het tekenwerk voor de nieuwe Bob Eversstrip is klaarrrrrrrrrrrrrrrrrr.

En hee, hoe vreemd voelt DIT opeens, om plots vrij te zijn van het dagelijkse BE-juk? Weg van de BE-verantwoordelijkheid en de BE-afspraken. Alle BE-deadlines voor Eppo uiteindelijk immers allemaal gehaald. En hoe leuk ook, het is natuurlijk ook wel een beetje een last, hoor, zo’n stripproject. Zes en veertig van die krengen. Allemaal op tijd te leveren. Als je aan zoiets begint mot je het ook weer afmaken, per slot. En als het effe kan, graag beetje netjes en in stijl.

Maar daar zit ik dan nu opeens. Sentimenteel, zoals je me kent. Een beetje onthutst aan dit maffe toetsenbordje. Niet extatisch. Niet eens leeg en moe . . . nee, meer onthutst. Ja, onthutst is het goede woord.

Maar wat hoor ik daar? :
"Fijn dat het klaar is enzo, maar hoe zit het wat jou betreft dan met . . . met het . . . eh . . een v o l g e n d e d e e l, Hans? Vertel daarover eens iets. Komt er in de nabije toekomst ook weer snel een v o l g e n d e Bob Evers stripverhaal???”

Kijk, daar is zo’n blog nou fijn voor. Voor dit soort dingen. In plaats van onduidelijke interviews, of sporadische beursgesprekjes met individuele lezers. Op deze blog krijg je je Bob Evers-strip-nieuwtjes gewoon rechtstreeks van de makers. Hier, op de BE-strip-blog lees je het het eerst! En het best!

Dus hou je vast. Let op. Hier komt het:

Na zes BE-verhalen kop aan staart geproduceerd, gaat tekenaar Hans van Oudenaarden nu eens die andere projekten de aandacht geven, waar ze al zoooooooo lang om schreeuwden.

Voor mij heel even geen dikke Arie’s en geen strenge Jantjes meer, blogvriend. Schurken, vliegtuigjes, malle perspectiefjes, jongetjes van veertien, weg ermee. November in Nederland en mijn springbreak is begonnen!!! Ik ga een paar maandjes pauzeren van de BE-strip, blogvriend! Ik ga een paar maandjes ophouden met Bob Evers!!! Het zit er effe op. Af. Klaar. Weg. Gedaan. Rust en vakantie. Nieuwe klusjes. Nieuwe impulsen. JEEEEEEEEEEEEEEEEEEAH!!!

Oeioeioeioei, nu is het opeens wel even stil hier, op de blog. Dat klonk dan ook wel errug opgelucht, Hans. Zo verschrikkelijk was het toch ook weer niet? En ik kan, invoelend zoals je me kent, hier meteen ook weer een paar vragen raden:

“Die paar maandjes? Hoe lang is dat, dan? En deze blog? Gaat dat gewoon verder? En die striptekenlessen? En het album van “overval “? Wanneer komt dat? En kunnen we ervan op aan dat er wel weer tzt een nieuw deel gaat komen, ooit? En wordt het echt alleen maar een pauze? En is dat een belofte?”

Jazeker, dat is een belofte, blogmakker. Volgend jaar, ergens na de zomer. Dan heb ik hem in m’n agenda geschreven. De start van productie van de nieuwe Bob Evers: De Jacht op het koperen kanon. Dus die twee volgende delen van de briefjestrilogie, daar kun je in ieder geval al op rekenen. Die gaan er sowieso komen. Daarna zien we wel. En hoogstwaarschijnlijk allemaal ook weer in de Eppo voorgepubliceerd.

En neeneenee, natuurlijk niet, blogvriend. Zo erg was het allemaal zeker niet. Ik heb het allemaal met super veel plezier gedaan, de afgelopen jaren. Het werk, de beurzen, de boekjes, de blog. Het was fantastisch en het is helemaal niet voorbij ook!

Weetje, hier op de blog gaat alles namelijk gewoon fijn voort. Hier op deze plek gaan Frank ik je als vanouds op de hoogte blijven houden van vanalles rondom deze strip, de volgende strips en rondom onszelf.
Jazeker, rondom onszelf. Ik ben namelijk van plan, net als Frank, ook maar es m’n "extra-bobbiare" activiteiten hier te gaan uitventen. Laten zien wat er naast Bob op de tekentafel ligt. Omdat dat allemaal, geredeneerd als Frank, dat ook toch op een of andere manier, weer te maken heeft met de totstandkoming van de Bob Eversstrip. Voorproefjes van wat er de komende maanden hier op de studio gedaan wordt. Van die nieuwe projecten. Je gaat het hier tzt allemaal zien. Benieuwd wat je dáárvan gaat vinden.

En dan ergens volgend jaar het nieuwe album. En dan na de zomer weer aan de BE-bak.

Maar WAT een moment voor pauze. AAAARRGH!!

(En trouwens niet dat ik nu ineens dan, helemaal nop meer te doen zou hebben ofzo, hoor. DRIE klusjes liggen er hier alweer op me te wachten, waarvan twee voor de twintigste van deze maand klaar moeten. Vanmiddag meteen maar mee aan de gang. Of ik nou onthutst was of niet. Ondergetekende blijft immers met afstand de traagste tekenaar van dit land. . . .)

(Illustraties niet erg passend, maar vooruit . . .)

5 opmerkingen:

Henkus Schumacher zei

Gefeliciteerd, Hans, met het afronden van deze klus! De BE-rust is je van harte gegund. Ik kan me voorstellen dat je na een tijdje zo geconcentreerd te hebben moeten werken je toe bent aan een ander "dieet".
Het is wel een opluchting te lezen ten eerste dat je de andere twee delen van de trilogie in ieder geval gaat maken en ten tweede dat je door blijft gaan met het bloggen.
Na al die blogafleveringen is er toch een band ontstaan die door een aantal mensen ten zeerste gemist zou worden als je je zou terugtrekken uit de blog. Hoewel ik me dat zelfs ook nog zou kunnen voortstellen.
Ik ben dan ook reuze benieuwd naar je andere projecten.
Vooralsnog heel erg bedankt voor het delen van de beslommeringen van een striptekenaar!

Hartelijke groeten,
Henkus

Otto zei

Wow, bummer, lang wachten op deel 2 en 3 van de trilogie. Ik snap het wel, maar ik snap het niet, hoe moet dat nu verder? Had die pauze lekker een andere keer ingelast, zo na de eerste trilogie ofzo. Hoe moet dat nu met mij als trouwe fan van de Bob Evers strips? In de Eppo enquête ingevuld als "Moet blijven", "super strip" en "zonder Bob Evers stop je die Eppo maar in je h##"! Voor mij volgt een lange, zwarte, trage, sloepdobberende leegte in een krijtgrijs bestaan dat geregeerd wordt door een gewetenloze Christen en een rechtse linkse. De wijzers van de klok zullen langzamer draaien en een bitter koude winter zal zijn niets ontziende intreden doen, een winter die tot in het hart van de zomer zal duren. Denk aan al die mensen met de Mexicaanse griep die geen Bob Evers lichtpuntje zullen hebben als in januari de hele wereld tot stilstand komt.

Nou, rust lekker uit, ook ik ben heel nieuwsgierig naar wat je gaat doen. Wel jammer om die originele paginahelften daar te laten verstoffen. Een originele Bob Evers pagina aan de muur zou hier niet misstaan, of brengen jullie nog een super editie uit zoals die van Havank? Mooie editie, jammer van de strip, niet om door te komen, maar ja dat is mijn bescheidde mening.
Nou, neem een neut, kijk uit met oversteken, en tot de volgende blog!

Carlos zei

Hoi Hans,

allereerst heel hartelijk gefeliciteerd met de afgelopen 46 pagina's. Allemaal (?) kunstwerkjes en zeker bij de laatste heb je enorm uitgepakt! BEwaardig.

Verder succes met de andere opdrachten. Ik weet wat het is om een langdurige klus af te ronden en uit te kijken naar iets totaal anders. (Technische illustraties of even een flyer in elkaar zetten, beide leuk hoor).

Met mij zijn er vast vele die benieuwd zijn wat je naast BE allemaal illustreert. En voor de verzamelaars onder de lezer van deze blog zou je er misschien bij kunnen vermelden om welke klant het gaat. Hahaha.

Ik heb trouwens de strip van 't Walraven Testament gescoord.... voor nop! Is dat niet lachen?

groeten, Carlos

Hans van Oudenaarden zei

Dank allen, voor jullie aardige woorden.
@Henkus,
Blijf het het in de gaten houden! Voor je het weet komt er toch nog een Eppo cover, een kerstkaart, iets speciaals met kertmis en volgend jaar vast ook nog het album . . .
@Otto,
Oeioei, stort ik je straks toch zomaar opeens in een sloepdobberende leegte!!! Daar heb ik oprecht wel wroeging over, hoor.
Weet je dat ik deze sabbatical van origine eigenlijk ook gepland had na de eerste trilogie? Toen kwam opeens die Eppo en heb ik besloten er TOCH nog maar eerst een te maken.
@ Carlos
Hoe leuk Bob Evers ook, het lijkt me heerlijk de grafische benen straks weer even te kunnen strekken op al die andere andere terreinen.

met groet!

Frank Jonker zei

Ha Carlos,

Te gek dat je er ook in geslaagd bent Het Van Walraven Testament te bemachtigen. Ben heel benieuwd wat je van het verhaal vindt. In elk geval alvast heel plezier met het album.

Hartelijke groeten,

Frank