vrijdag 19 december 2008

Verhalen voor onder de kerstboom

Alle kerstkaarten geschreven, alle scenario’s af, en de kerstboom versierd. Kortom, beste bloglezer, het is kerstvakantie! Even geen gedoe meer, geen deadlines meer te halen, maar twee weken vrij! En eindelijk, eindelijk weer eens tijd, om het werk van collega-schrijvers en tekenaars eens te lezen.

(Illustratie: Marc Verhaegen)

Zoals bijvoorbeeld “V-bommen op Antwerpen”, het nieuwste album van Marc Verhaegen en Jan Kragt. Al een groot succes op de Antwerpse Boekenbeurs, heb ik begrepen. Maar in Nederland moeilijk te krijgen, omdat de distributeur eenvoudigweg geen aanbieding naar de stripwinkel deed. Wat is dat toch met die Nederlandse stripdistributie op het moment?
Bij de oplettende stripwinkeliers die de distributiesite afzochten en alsnog een bestelling deden, vlogen de albums bijna letterlijk de winkel uit. En gelukkig heb ik er daar ook eentje van weten te bemachtigen.
In tegenstelling tot wat de titel en de cover doen vermoeden speelt het verhaal zich niet af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar in het heden, waar de hoofdpersonen Lisa en Mathias een raadsel uit het verleden oplossen. In een spannende, goed verteld en prachtig getekend verhaal worden de gebeurtenissen uit het verleden ontrafeld en krijg je als lezer en passant heel wat informatie over de gebeurtenissen van toen, gezien vanuit de personen die er bij betrokken waren.

(Illustratie: Marc Verhaegen)

Briljant verteld en fantastisch getekend, kortom alleszins de moeite waard. Dus mocht je stripwinkelier het niet in huis hebben, vraag er naar want het kan in elk geval besteld worden.
En natuurlijk geldt hetzelfde voor de actie van Hans bij de Bruna, Ako’s en Primera’s. Vraag er gerust naar, ook al hebben ze het niet. En wie weet, wordt dat distributieprobleem dan nog voor het einde van het jaar opgelost.

Wat gelukkig nog altijd wel goed in de diverse winkels verspreid wordt, zijn de tijdschriften.
Deze week vind je weer eens een Madam Mikmak-sprookjesverhaal van me in de nieuwe Donald Duck (nr 52-2008), dat jammer genoeg niet getekend is door mijn favoriete Madam Mikmak-tekenaar José Rámon Bernadó Kneff, maar door de Braziliaanse Magic Eye studio.
Op bladzijde 17 t/m 19 van de nieuwe Donald Duck vind je mijn Mikmak-variant van het sprookje van De Gelaarsde Kat. Waarin je onder andere te weten komt, waarom de Gelaarsde Kat niet langer welkom is aan het hof van de Markies van Carabas en dat er ook reuzen bestaan die zichzelf niet in dieren kunnen veranderen.

De nieuwe Tina (ook nr 52-2008) bevat maar liefst twee verhalen van me, zij het dat het geen nieuwe stripverhalen zijn. Beide verhalen verschenen namelijk al eerder in Tina.
Het verhaal “Ex op het ijs”, over een meisje dat haar ex op de ijsbaan probeert te… eh... ontschaatsen, maar daarbij veel meer mis dreigt te lopen dan haar ex-vriendje, werd getekend door niemand minder dan Aloys Oosterwijk (winnaar van de Stripschapprijs 2007 en bekend van o.a. Cor Morelli en Willems Wereld(http://www.willemswereld.nl/)) en verscheen al eerder in Tina 2-1998.

Op bladzijde 45 t/m 50 een echt kerstverhaal met een klassiek thema. “Ilse’s kerstfeest” draait om een kerstfeest op school, waar ondanks wat tegenslagen en dankzij de fantasie en creativiteit van Ilse alles in overvloed aanwezig is, van kerstcadeautjes tot leuke jongens. Maar dat verandert als Ilse en haar vriendin tijdens een fikse sneeuwbui moeten schuilen bij een gezin, waar die overvloed een stuk minder is. Getekend door de Spaanse tekenares Trini Tinturé en gepubliceerd in Tina nr 51-1999, een tijd dat nog nauwelijks ooit iemand van voedselbanken had gehoord.

Tot slot nog twee gloednieuwe winterverhalen in Ernst, Bobbie en de rest nr8-2009, of het Ernst en Bobbie Doeboek zoals het voor de gelegenheid is omgedoopt. Extra dik en dus ook met twee Ernst en Bobbie strips erin, die weer beiden getekend werden door Piet Voordes. (http://www.pietvoordes.nl/)

(Illustratie: Piet Voordes)

In ‘De sneeuwpopwedstrijd’ op bladzijde 15 t/m 18 logeren Ernst en Bobbie bij het wintercircus en doen ze mee met een sneeuwpopwedstrijd op het circusterrein. Een wedstrijd waarbij vooral Ernst heel wat te verduren krijgt.
In dit verhaal ook weer een introductie in de strip van een van de bijfiguren uit de tv-series. Ditmaal gaat het om de circusdirecteur in de serie ‘Ernst en Bobbie, Avonturen bij het circus’, weergaloos neergezet door Hero Muller. Alleen al de totale verbijstering op het gezicht van de beste man als hij meent dat Ernst hem weer eens respectloos bejegend wordt, niet beseffend dat het grove taalgebruik dat hij hoort afkomstig is van zijn eigen papegaai Hendrika. Een scene die in allerlei vormen in iedere aflevering van de serie terugkomt en dus ook in de strip niet mocht ontbreken.

(De circusdirecteur, getekend door Piet Voordes)

Op bladzijde 47 t/m 50 vind je de tweede strip in dit dubbeldikke magazine “Ernst en Bobbie op het ijs”. Of eigenlijk juist niet, want waar het verhaal om draait, is dat Ernst en Bobbie willen weten of het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. En dat proberen ze dan ook op de gekste manieren uit. En aangezien dat ijs midden in het bos op een meertje ligt, is er in dit verhaal ook weer een gastoptreden van de boswachter.

(Illustratie: Piet Voordes)

Meer info over de nieuwe dubbeldikke Ernst, Bobbie en de rest vind je als vanouds weer op http://www.zpress-magazines.nl/uitgave/13_ernst_en_bobbie_magazine

Heel fijn weekend allemaal en tot de volgende keer!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat zet je toch altijd veel lelijke plaatjes op deze mooie blog, Frank! Bah!

Gerben

Anoniem zei

Gerben, ik heb daar al eens eerder een opmerking over gemaakt. Ik kom naar deze blog om te genieten van die prachtige tekeningen van hans van Oudenaarden en krijg dan al dat spuuglelijks. Vooral Ernst en Bobbie is mij een doorn in het oog. Ik begrijp best dat Frank wil laten weten wat hij nog meer voor werk doet. Maar meot dat zom uitgebreid en met zoveel lelijke plaatjes. Het is een BOB EVERS BLOG, Frank. Houd op mijn ogen te vergiftigen. Er over schrijven mag, maar zonder al die plaatjes aub.

karel

Anoniem zei

Graag wil ik ook een duit in het zakje van deze discussie doen. Ik vind het best plezant om te lezen wat Frank van de strips van Marc Verhaegen vindt. Maar daar hoeven niet zo veel plaatjes bij. Maak maar een link naar de blog van Verhaegen. En de tekeningen van Ernst en Bobbie zijn inderdaad lelijke commerciele rotzooi. Schrijf liever wat meer over de achtergrond van Bob Evers. Als Frank zo graag over zich zelf schrijft, laat hem dan een eigen weblog starten. Ik kom hier ook graag vanwege de tekentips van Hans. Daar moet ik nu te veel naar zoeken tussen de Ernst en Bobbies door.

Anoniem zei

Lezers,
Allemaal hele goede feestdagen en een goed nieuwjaar gewenst. Dat we, al ons iets dwarszit, het op een genuanceerde manier dat aan elkaar vertellen!!
Stef