vrijdag 12 december 2008

Het spookt in Scandinavie!

Eind oktober heb ik jullie al eens verteld over het ‘Spookhotel’-verhaal, een van de Duckscenario’s van me, waarbij Hans voor het tekenwerk zorgde. Het verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd in Donald Duck 41-1996 en eind oktober voor het eerst in Duitsland gepubliceerd in Micky Maus 43-2008 onder de titel ‘Horror im Hotel’
En wat blijkt? Rond die tijd is hetzelfde nog in een aantal andere landen gepubliceerd.
Een week voor de Duitse publicatie werd dit verhaal in Polen gepubliceerd onder de titel ’Wakacje z duchami’ in Kaczor Donald 42-2008.(Illustratie: Hans van Oudenaarden, © Disney)

Twee weken daarna (en dus een week na de Duitse publicatie) was het in de Noorse Donald Duck & en Co en de Zweedse Kalle Anka & Co te lezen, respectievelijk onder de titels ‘Hejmsøkt hotell’ en ‘Spökhotellet’ en deze week is het de beurt aan de Finnen met Aku Ankka 50-2008, waarin ons Dagobertverhaal te lezen is onder de titel ‘Aavehotelli’.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, © Disney)

Nu is het wachten dus nog op een Deense publicatie en dan kunnen met recht zeggen dat we dit verhaal Scandinavie veroverd hebben.
Met Bob Evers hebben we trouwens al eens een poging gedaan op dat gebied. Van ons eerste Bob Evers album ‘Kabaal om een varkensleren koffer’ bestaat namelijk ook een Deense editie. Echt waar! Kijk maar. Dit is hem:


En behalve deze editie bracht onze toenmalige uitgever Arboris ook nog een Duitse editie op de markt. Zie hier:In tegenstelling tot de Deense editie is de Duitse editie vrijwel helemaal uitverkocht. Het wachten is dus nu op een uitgever die de gehele Zuidzee-trilogie in Duitsland uit wil brengen, zodat ook onze oosterburen van de verdere avonturen van Bob, Jan en Arie kunnen genieten.

Dat Bob Evers in Duitsland nog niet vergeten is, blijkt uit het nieuwste nummer van Die tollsten Geschichten von Donald Duck (Sonderheft), nummer 259, dat begin deze maand verscheen. Daarin een 12 pagina’s lang kerstverhaal van me en een artikel door Wolfgang J. Fuchs over mijn persoontje als scenarist en zie daar: ook in dit artikel aandacht voor het Duitse Bob Evers album, en zelfs Hans’ karikatuur van mij is er als afbeelding te vinden.

(Bron: I.n.d.u.ck.s)


En dat alles in een Donald Duck-magazine in Duitsland. Beter kun je het eigenlijk niet hebben. Zou het er dan toch van komen die Duitse Bob Evers reeks, of moet onze uitgeverij Boumaar binnenkort ook een heruitgave maken van onze Duitse Bob Evers deel 1?

Het Oom Dagobertverhaal in dit nummer van Die Tollsten Geschichten von Donald Duck (Sonderheft) is trouwens niet getekend door Hans, maar door Bas Heymans, die zich ontfermde over “De rijkste zwerver van Duckstad" of in het Duits: ‘Tief gesunken’ en werd in Nederland al gepubliceerd in Donald Duck 53-2003.


(Pagina 1 van 'Tief gesunken', bron: I.n.d.u.c.ks, tekeningen: Bas Heymans, © Disney)En tot slot nog een herpublicatie van eigen bodem; in de nieuwe Tina (nr 51-2008) vind je op bladzijde 46 t/m 50 het verhaal ‘De sneeuwheld’, het eerste echte winterverhaal van dit jaar.
Of beter gezegd: wintersportverhaal, want het gaat over een meisje dat na een val niet of nauwelijks nog op de lange latten durft te staan. En tja, om dat op te lossen is er dus een sneeuwheld nodig. Het verhaal is getekend door Juliana Buch en werd al eerder gepubliceerd in Tina nr 1-1998 en in het Tina Winterboek 2005.
(Illustratie: Juliana Buch)

Prettig weekend allemaal en tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kan dat interview niet lezen. Kun je een grotere foto ervan plaatsen, Frank?

Frank Jonker zei

Ha anoniem,

Helaas niet. De afbeelding van dat artikel heb ik van de I.n.d.u.c.k.s site geplukt en dat is op het moment alles wat ik er van heb. Maar we doen ons best om via, via aan papieren exemplaren van Die Tollsten Geschichten te komen. Als dat lukt, zal ik zeker dat artikeltje nog een keer in leesbaar formaat op de blog zetten.

Hartelijke groeten,

Frank