woensdag 9 april 2008

Helpende handen

Tja, da’s toch even slikken om zo op je eigen blog te lezen dat “De strijd om het goudschip” nu definitief pas na de zomer in album zal verschijnen. Maar als ik dan die prachtige pagina 13 hieronder zie, dan denk ik: “Het is het wel waard!”
Ik zou tenminste niet graag zien, dat Hans zijn pagina’s ineens ging afraffelen om toch nog voor de zomer een nieuw album in de winkel te hebben. Nee, beste bloglezers, dan liever een album in september dat van begin tot eind zo mooi getekend is.

En wie weet is het uiteindelijk wel in ons voordeel. Hebben mensen vanaf september 2008 een heel jaar de tijd om het nieuwe album te kopen en te lezen. En worden we in september 2009 ineens “Album van het jaar” met ‘De strijd om het goudschip’. Of beter nog, krijgt Hans eindelijk de Stripschapprijs in 2009. Je weet maar nooit!
Striptekenaar en scenarist Aloys Oosterwijk (Willems Wereld, Cor Morelli) vertelde me vorig jaar dat Stripschapprijzen ook goed zijn voor je albumverkopen. Door een klein berichtje in de krant of op het net, sta je meteen volop in de belangstelling en rennen er mensen naar de winkel om je album te kopen.
En zonder voorpublicatie moeten we het echt hebben van onze albumverkopen. Dat betekent ook dat we flink wat aan promotie zullen moeten gaan doen. Nog meer dan andere jaren.

Gelukkig gebeurt dat ook. En niet alleen hier op deze blog. Maar ook door anderen. Mensen die net als wij willen dat de Bob Evers strips bij steeds meer mensen bekend gaan worden.
Zoals Joop Schreurs die op zijn verjaardag 50 van zijn vrienden, kennissen en familieleden een speciaal Bob Evers boekje cadeau deed. Het onderstaande berichtje verscheen afgelopen donderdag op de site van Joop (http://www.joopschreurs.nl/):

Op 3 april 2008 verscheen er een nieuw Bob Evers boekje:"Avonturen rond een Goudschip in de Stille Zuidzee". Een boekje speciaal gemaakt voor mijn verjaardag in een eenmalige en beperkte oplage van 50 stuks; genummerd en gesigneerd door Hans, Frank, Caroline en mijzelf. Daarnaast nog 5 auteurs exemplaren, genummerd van I t/m V, en natuurlijk ook gesigneerd.

In dit boekje staan schetsen uit het nieuwe Bob Evers stripverhaal( dat dit jaar gaat verschijnen ) en een strip die de 3 albums "Avonturen in de Stille Zuidzee", "Drie Jongens op een Onbewoond Eiland" en "De Strijd om het Goudschip" samenvat tot een leuk, nieuw en compleet afgerond verhaal. Dit met nieuwe teksten van Frank Jonker, speciaal voor deze uitgave gemaakt!

Dit speciale A5 verjaardagsboekje telt 20 pagina's en is gedeeltelijk in kleur.

Het boekje werd gegeven aan familie en vrienden als cadeautje.

Nogmaals bedankt Hans, Frank en Caroline voor alles.

Joop, graag gedaan! En namens ons allemaal: opnieuw heel hartelijk bedankt voor alle promotie voor de Bob Evers strip.

En er is meer! Zoals ik al eerder zei, ook in Vlaanderen breekt Bob Evers langzaam maar zeker door. We worden steeds vaker uitgenodigd voor Vlaamse stripbeurzen en een aantal mensen daar zijn zo enthousiast over Bob, dat ze ons mee willen helpen de strip in Vlaanderen nog bekender te maken. Brabant Strip, Stripeljee en laatste nog Wilrijkse Stripdagen van ‘t Vlaams Stripcentrum…
En zie dit berichtje bijvoorbeeld eens op de site van de Mercatorstripbeurs (http://www.mercatorstripbeurs.be/). Klik eens op ‘uitgaven’ en ergens in het lijstje over de speciale uitgaven die tijdens de beurs op 11 mei van dit jaar verschijnen, lees je dit:

Gratis speciale "Bob Evers"-prent bij aankoop van een album.

Jawel, op 11 mei verschijnt er een gloednieuwe prent van Bob Evers, speciaal door Hans getekend voor de Mercatorstripbeurs. Een speciale prent, waarvan we hopen dat die ook weer voor wat extra bekendheid en extra albumverkoop zal zorgen. Maar meer daarover over een kleine maand in onze vaste blogrubriek: “Poppetjes tekenen in… Kruibeke!”

En op de site van het Stripfestival Knokke-Heist (http://www.stripfestivalknokkeheist.be/) staat al een hele tijd het verschijnen van het nieuwe album al aangekondigd. Maar zoals jullie inmiddels in de bijdrage van Hans hebben kunnen lezen, gaat dat helaas niet meer lukken in mei. We moeten maar eens kijken of we dat niet op de een of andere manier goed kunnen maken…

Hoe dan ook, ze zijn er volop, mensen die ons helpen de bekendheid van de strip en ons lezersaantal verder te vergroten. Enthousiasme genoeg, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Het gaat echt wel lukken, ook zonder voorpublicatie in de krant. Stapje voor stapje en met een heleboel hulp van anderen en nog heel lange weg te gaan. Maar het gaat lukken. Let maar op!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb deze blog tot nu toe met belangstelling gevolgd, zo af en toe ook bijdragend via reacties.

Ik constateer in deze blog twee missers:
1. De Bob Evers Stripserie is van start gegaan in 2002 en wel op 21 november toen de eerste aflevering van 'Een vliegtuigsmokkel met verassingen', met Koen Wynkoop als scenarist, gepubliceerd werd in het AD.

2. De Maria Christina, het schip dat tijdens de verkenningstocht rond het eiland ontdekt werd, was niet Nederlands, maar Australisch (Melbourne stond op de achtersteven)

Fred

Frank Jonker zei

Ha Fred,

Hartstikke bedankt! Je hebt helemaal gelijk. Jammer genoeg valt er nu niets meer aan te doen. Het het boekje is immers al gedrukt en uitgedeeld. Toch wel heel stom dat we met z'n drieen over deze twee dingen heen hebben gelezen.

Hartelijke groeten,

Frank