woensdag 2 april 2008

2 april!...en de echte pagina 13

Hoi allemaal! Het blijkt dat we lezers hebben die zich niet zo makkelijk in de maling laten nemen, want inderdaad, de eerste indruk van Fred over mijn bijdrage van gisteren is de enige juiste: het is een 1-april-grap! Net als de reactie van Hans daarop.

Natuurlijk veranderen we wel eens iets, omdat een stripverhaal nu eenmaal andere wetten heeft dan een tekstverhaal. Maar zo respectloos met het werk van Willy van der Heide omgaan, of het marketing-principe ‘sex verkoopt’ laten prevaleren boven de kwaliteit van het verhaal, no way!
Kortom, Kapitein Abercrombie blijft gewoon een Schotse zeekapitein, Muriloff een stoere stuurman en de roeiers allemaal mannelijke Kanaken.
Alleen zul je Abercrombie en zijn bemanning nog niet tegenkomen op de komende pagina, want natuurlijk laten we eerst McGarrigle het goud in het proviandhok ontdekken, precies zoals in het boek gebeurt.

Willy van der Heide combineert in deze scene een aantal plotelementen op een heel mooie manier: het voedsel dat opraakt, McGarrigle die zelf maar eens een kijkje gaat nemen in de kombuis en zo stapje voor stapje dichterbij het proviandhok komt en de voedselkisten met daarin de verborgen schat van de Willi Waw.
Dat hebben we ook in de strip proberen te behouden, vandaar dat McGarrigle een hele pagina de tijd krijgt om die schat te ontdekken. En dan natuurlijk met een mooie cliffhanger onderaan de pagina, waar McGarrigle het goud al wel ziet, maar de lezer nog niet. Oorspronkelijk was die natuurlijk bedoeld voor een krantenpublicatie, maar ook de albumlezer zal hier naar de volgende pagina moeten gaan om zeker te weten of McGarrigle inderdaad het verborgen goud ontdekt heeft.

Maar goed, jullie hebben er lang genoeg op moeten wachten, dus hier is ie dan: de enige echte scenario-pagina 13:


PAGINA 13a:

1. Totaal van de Frisco, die op de voorgrond nog altijd beloerd wordt door een aantal Polynesiërs in kano’s. De ankerketting is voorzien van tafelbellen, die als alarm dienen. MacGarrigle staat ontredderd op de brug. De Chinees staat voor hem en buigt hoffelijk.
TEKSTBLOK: Maar na een dag of twaalf…
MACGARRIGLE: Hoe bedoel je: de kaas is op?... OP?

2. MacGarrigle rent naar de kombuis, gevolgd door de Chinees.
MACGARRIGLE: En de koffie? En… We kunnen toch niet met zijn drieën alles opgemaakt hebben?

3. In de kombuis wijst MacGarrigle naar een deur achter een aantal lege meelzakken (het hok waar het goud van de Willi Waw verborgen ligt). De deur is verzekerd met enkele planken die met dikke spijkers tegen de stijlen zijn getimmerd. De kasten en laden in de kombuis zijn leeg, op enkele blikken na. Ergens in de kombuis ligt een breekijzer.
MACGARRIGLE: Wat is er achter die deur? Toch het proviandhok?
CHINEES: Geen idee, Mr. MacGarrigle.

4. MacGarrigle breekt met het breekijzer de planken voor de deur weg.
MACGARRIGLE: Nou, die hebben ze solide afgesloten. Die kok was blijkbaar bang voor zijn voorraadje.
GELUID VAN HET BREKEN: KRAAK!

5. Close-up van een peinzende MacGarrigle.
MACGARRIGLE: Of had hij soms een clandestien voorraadje whisky hier staan?


PAGINA 13b:

1. MacGarrigle stuurt de Chinees de kombuis uit.
MACGARRIGLE: Wat sta je hier nog? Maak dat je wegkomt. Presto!
CHINEES: Ayay, sir!

2. MacGarrigle heeft het licht in de proviandkamer aan gedaan (een bestoft lampje aan het plafond) en breekt de eerste kist (een van de geopende en weer dichtgetimmerde kisten van de Willi Waw, waarin het goud verborgen zit) open met het breekijzer. Op het etiket van de kist staat: Condensed Milk in Cans.
MACGARRIGLE: Eens zien, wat hebben we hier?

3. MacGarrigle pakt zakjes witte bloem, blikjes melk, een paar blikken ananas en een blik pruimen uit de kist. De kist waarin het goud verborgen zit, wordt langzaam zichtbaar.
MACGARRIGLE: Welke dolzinnige gek is hier aan het pakken geweest? Het lijkt wel een monsterkoffer. Dadelijk zit de gedroogde vis onderin…

4. MacGarrigle haalt de kist met goud (nog gesloten) uit de andere kist. Hij is stomverbaasd, dat er een kist in de kist zit.
MACGARRIGLE: Maar…? Wat zullen we NU beleven?

5. Close-up van MacGarrigle die de kist met goud opent. De inhoud is nog niet te zien voor de lezers.
MACGARRIGLE: ?!


O ja, nog één dingetje: deze pagina telt in tegenstelling tot de 1-april-pagina maar 10 plaatjes. Als ik Hans namelijk echt boos wil maken, dan moet ik scenario-pagina’s aanleveren met 12 plaatjes per pagina: 2 x 6 plaatjes in een vaste wafelijzer-struktuur, waarin geen enkele speling met de lay-out meer mogelijk is. Een inside-grapje dus in de 1-april-pagina. Maar jullie zijn nu ook op de hoogte.

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: