vrijdag 23 augustus 2024

De nieuwste strips


 Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. Tijdens het 25ste Kamper Stripspektakel konden het nieuwe Hel-album 'Dossier Hel' officieel lanceren, presenteren en signeren. Danker Jan schreef er  vorige week dit nog over op zijn Facebookpagina.


Het dossier gaat 15 euro kosten. Dat heeft alles met de kleine oplage te maken (200 exemplaren). Wat krijg je dan? In ieder geval alle strippagina's van Hel die niet in de reguliere albums staan. Verder heel veel schetsen, covers, prenten, originelen, gelegenheidsillustraties en heel veel niet eerder gepubliceerd werk. De luxe versie van het dossier verschijnt in september in Breda.

De stripverhalen uit dit album zijn, het verhaal 'Kerstkrakers' uit 2012 op scenario van Fred de Heij, De winnaar uit de 100ste Eppo ofwel Eppo 23-2012 op scenario van Yvan Claes, een proefpagina voor 'De Sibylle-codex' uit 2013, op scenario van René Verhulst en de Hel-coronastrip zoals die verscheen in het album 'Stripmakers tegen corona' uit 2020. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Behalve deze strip krijg je onder andere een voorproefje van diverse getekende en geschetste pagina's (nog zonder tekst) uit het komende Hel-verhaal 'Het verloren goud van Troje. 


Vervolgens,  in de nieuwe Katrien Duck (nr 8-2020) twee Duckiesverhalen waarin de zomer en de warmte centraal staan.  Als eerste kom je het Duckiesverhaal 'IJsmachine' op pagina 21 t/m 23. Een verhaal dat  ik samen met collega Paul Hoogma schreef op een warme zomerdag. Maar in dit verhaal wordt het wel erg warm, zo warm dat het ijs smelt voor je op het kunt eten. Gelukkig heeft Willie Wortel daar een oplossing voor. Of toch niet? Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Katrien 4-2005, Katrien 4-2011, Katrien Duck 8-2016 en Katrien Duck 8-2020.


Vervolgens, op pagina 25 t/m 32 het  gloednieuwe verhaal 'Het schildpaddenstrand' uit Katrien's dagboek. Katrien en Klaartje werken als vrijwilligers voor de Duckstadse Natuurvrienden en proberen voor de nacht een rustig en schoon strand te creeren. Dit omdat die nacht de zeeschildpadden die op het strand zijn geboren terugkeren om daar hun eieren te leggen. 


Maar de rust wordt wreed verstoord door onder andere Oom Dagobert die op zoek naar verloren munten én naar een oude piratenschat. Dagobert wordt al snel gevolgd door de Zware Jongens die zowel in de schat als in de schildpadeieren geïnteresseerd zijn, fotografen die de schildpadden willen fotograferen en Karel en Clarabella die 's nachts een romantische strandwandeling denken te kunnen maken. Kortom, het wordt een hele klus voor Katrien en Klaartje om het strand schoon en rustig te krijgen voordat de zeeschildpadden arriveren. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Maria José Sanchez Nunez. 

En dan tenslotte op pagina 36, dat wil zeggen achterop de nieuwe Katrien Duck, de Duckies-gag 'Sprinkler' Een gag met een lange voorgeschiedenis.  De gag zelf, rond Donalds eigen ijssalon en de rage van geflambeerd ijs, schreef ik oorspronkelijk voor de serie Puck in het blad Tina en was een van de eerste zes een-pagina-gags van wat tot dan toe een strookstrip was. Helaas werd vrij snel daarna de serie Puck gestopt en de gag werd nooit meer verder uitgewerkt. Tot ik hem jaren later terugvond en me bedacht dat hij met Donald en Lizzy, Juultje en Babetje in de hoofdrol eigenlijk veel leuker zou zijn. En zo is de gag, getekend door Sander Gulien inmiddels vijf maal op de achterkant van de Katrien (Duck) beland. Eerder was de gag namelijk te vinden achterop  Katrien 4-2005, Katrien 4-2011, Katrien Duck 8-2016 en Katrien Duck 8-2020.
(Illustratie: © Holco Publications)

En dan verscheen deze week ook nog de nieuwe Penny (nr 18-2024) met daarin de tweede aflevering uit de serie Volle Maan, getiteld 'Het verdwenen veulen'. We vermoeden dat de serie geherstart is in Penny 17-2024, maar dat is een abonneenummer dat niet in de winkel  ligt en vooralsnog ook niet online verkrijgbaar is, Hoe dan ook, nadat Evy in de eerste aflevering van Volle Maan al 400 jaar terug in de tijd reisde en daar Volle Maan uit een magisch hunebed bevrijdde, stalt Evy haar nieuwe paard bij Tara thuis in de stal. Het gerucht dat er bij Tara thuis een nieuw paard staat, gaat pijlsnel het dorp rond. Voor Tara een reden om samen met Evy een rit door het dorp te maken, zodat iedereen Volle Maan ook kan zien. Al vertellen ze natuurlijk niemand, en zeker buurjongen Julian niet, dat Volle Maan door de tijd kan reizen. Zo maken Evy en Tara kennis met Fleur, die hen vertelt dat haar veulen Misha 25 jaar eerder is verdwenen. Volgens haar ouders is het veulen destijds meegenomen door de Nevelgeesten die het moeras onveilig maken. En dat is voor Evy en Tara reden om een nieuwe tijdreis te maken. Of ze er in slagen Misha 25 jaar eerder te redden, lees je deze week in Penny. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Penny 1-2015.

Prettig weekend allemaal.

Geen opmerkingen: