vrijdag 30 augustus 2024

De nieuwste strips en albumaankondigingen


We hebben het al eens eerder gezegd. Tijdens het Stripfestival Breda zullen er meerdere nieuwe albums verschijnen die we hier op de Bob Evers Strip blog kunnen aankondigen. Maar het is Stripspeciaalzaak die de primeur heeft van alle albums van Uitgeverij L die hun primeur beleven tijdens het Stripfestival Breda en vanaf oktober ook in de winkel te koop zijn. 

We beginnen met een nog niet eerder aangekondigd album, namelijk het nieuwe album van Hans: Wynona 2: Het offer. Wynona 2: Het offer is het tweede en laatste deel van de Wynona-duologie en verschijnt in meerdere edities. De softcover a E 9,95, de hardcover a E 19,95 en tenslotte de luxe editie, in een oplage van 300 exemplaren, met een genummerde en gesigneerde ex-libris, achtergronddossier en afwijkende cover a E 49,95.

En Stripspeciaalzaak heeft nog een primeur, namelijk de cover van De erfenis. Ook De erfenis verschijnt in meerdere edities. 

(Illustraties: Eric Heuvel)

Voor E 10,95 krijg je de softcover van dit album, de hardcover gaat E 22,95 kosten en de luxe editie, in een oplage van 250 exemplaren, met linnen kaft en genummerde en gesigneerde ex-libris. Kijk vooral ook de rest van de lijst van komende albums van Uitgeverij L door op Stripspeciaalzaak, want er zit heel veel moois tussen. Wel nog een kleine correctie, De Bob Evers-strip maakte ik natuurlijk samen met Hans, niet met Eric. Maar dat zou hier op de Bob Evers Strip blog meer dan genoeg bekend moeten zijn. 

En dan voor de volledigheid ook het derde nieuwe album dat zijn primeur tijdens het Stripfestival Breda zal beleven. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

En dat is natuurlijk de luxe versie van Dossier Hel, waarbij deze prachtige prent als ex-libris is toegevoegd. Meer hierover binnenkort op de Facebook van Danker Jan en natuurlijk hier op de Bob Evers Strip blog.


Na al deze aankondigingen hebben we natuurlijk ook nog de tijdschriften van deze week. In de nieuwe Donald Duck (nr 36-2024) vind je op pagina 24 en 25 een nieuw verhaal van de Duckies. Van de een op de andere dag heeft Duckstad een gloednieuw speelterrein voor kinderen. De Duckies vertellen een verbaasde Donald hoe dat zo gekomen is. En het begint allemaal als oom Dagobert de kinderen laat zien wat hard werken op kan leveren. In zijn geval een pakhuis vol met geld. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Pérez en Tony Fernández.

Op pagina 47 van de nieuwe Tina (nr 36-2024) vind je een gag van Karlijn, Catootje en de ouders. Eentje met een behoorlijke voorgeschiedenis want ik schreef hem oorspronkelijk voor de strip Jan, Jans en de kinderen in Libelle. Maar helaas werd het scenario door de toenmalige Studio Jan Kruis weer terug gestuurd en werd er verder niets mee gedaan. Ergens had ik toch het gevoel dat waargebeurde verhaal over een meisje, in dit geval Karlijn, dat op een open dag op school een computerprogramma en thuis nog maar wat graag wil dat haar ouders komen kijken, maar eenmaal op school daar ineens heel anders over denkt een goede Jan, Jans-gag kon zijn.

Negen jaar later legde ik het scenario voor aan collega-scenariste Saskia Janssen, met wie ik toen samen de scenario voor de Karlijn-strip in Tina schreef. Ook Saskia zag er wel wat in, maar we besloten wel het laatste plaatje, waarop we oorspronkelijk het commentaar van Jan en Jans zagen, te vervangen door een plaatje waarop Karlijn de hoofdrol speelt. En dat deden we dus, waarop de gag uiteindelijk zo'n negen jaar later alsnog werd goedgekeurd, maar dan door de redactie van Tina. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 2-2013. 

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: