vrijdag 30 augustus 2024

De nieuwste strips en albumaankondigingen


We hebben het al eens eerder gezegd. Tijdens het Stripfestival Breda zullen er meerdere nieuwe albums verschijnen die we hier op de Bob Evers Strip blog kunnen aankondigen. Maar het is Stripspeciaalzaak die de primeur heeft van alle albums van Uitgeverij L die hun primeur beleven tijdens het Stripfestival Breda en vanaf oktober ook in de winkel te koop zijn. 

We beginnen met een nog niet eerder aangekondigd album, namelijk het nieuwe album van Hans: Wynona 2: Het offer. Wynona 2: Het offer is het tweede en laatste deel van de Wynona-duologie en verschijnt in meerdere edities. De softcover a E 9,95, de hardcover a E 19,95 en tenslotte de luxe editie, in een oplage van 300 exemplaren, met een genummerde en gesigneerde ex-libris, achtergronddossier en afwijkende cover a E 49,95.

En Stripspeciaalzaak heeft nog een primeur, namelijk de cover van De erfenis. Ook De erfenis verschijnt in meerdere edities. 

(Illustraties: Eric Heuvel)

Voor E 10,95 krijg je de softcover van dit album, de hardcover gaat E 22,95 kosten en de luxe editie, in een oplage van 250 exemplaren, met linnen kaft en genummerde en gesigneerde ex-libris. Kijk vooral ook de rest van de lijst van komende albums van Uitgeverij L door op Stripspeciaalzaak, want er zit heel veel moois tussen. Wel nog een kleine correctie, De Bob Evers-strip maakte ik natuurlijk samen met Hans, niet met Eric. Maar dat zou hier op de Bob Evers Strip blog meer dan genoeg bekend moeten zijn. 

En dan voor de volledigheid ook het derde nieuwe album dat zijn primeur tijdens het Stripfestival Breda zal beleven. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

En dat is natuurlijk de luxe versie van Dossier Hel, waarbij deze prachtige prent als ex-libris is toegevoegd. Meer hierover binnenkort op de Facebook van Danker Jan en natuurlijk hier op de Bob Evers Strip blog.


Na al deze aankondigingen hebben we natuurlijk ook nog de tijdschriften van deze week. In de nieuwe Donald Duck (nr 36-2024) vind je op pagina 24 en 25 een nieuw verhaal van de Duckies. Van de een op de andere dag heeft Duckstad een gloednieuw speelterrein voor kinderen. De Duckies vertellen een verbaasde Donald hoe dat zo gekomen is. En het begint allemaal als oom Dagobert de kinderen laat zien wat hard werken op kan leveren. In zijn geval een pakhuis vol met geld. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Pérez en Tony Fernández.

Op pagina 47 van de nieuwe Tina (nr 36-2024) vind je een gag van Karlijn, Catootje en de ouders. Eentje met een behoorlijke voorgeschiedenis want ik schreef hem oorspronkelijk voor de strip Jan, Jans en de kinderen in Libelle. Maar helaas werd het scenario door de toenmalige Studio Jan Kruis weer terug gestuurd en werd er verder niets mee gedaan. Ergens had ik toch het gevoel dat waargebeurde verhaal over een meisje, in dit geval Karlijn, dat op een open dag op school een computerprogramma en thuis nog maar wat graag wil dat haar ouders komen kijken, maar eenmaal op school daar ineens heel anders over denkt een goede Jan, Jans-gag kon zijn.

Negen jaar later legde ik het scenario voor aan collega-scenariste Saskia Janssen, met wie ik toen samen de scenario voor de Karlijn-strip in Tina schreef. Ook Saskia zag er wel wat in, maar we besloten wel het laatste plaatje, waarop we oorspronkelijk het commentaar van Jan en Jans zagen, te vervangen door een plaatje waarop Karlijn de hoofdrol speelt. En dat deden we dus, waarop de gag uiteindelijk zo'n negen jaar later alsnog werd goedgekeurd, maar dan door de redactie van Tina. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 2-2013. 

Prettig weekend allemaal!

woensdag 28 augustus 2024

Hel-preview: Troje



In oktober gaat in Eppo de voorpublicatie van het nieuwe avontuur van Hel 'Het verloren goud van Troje van start. Danker Jan plaatste bovenstaande pagina alvast met onderstaande info op zijn Facebookpagina:

EPPO 24, schat ik...


(Illustraties: Danker Jan Oreel)

En dan is er ook deze nog naar aanleiding van een reactie van mijn collega Eric Hercules over de schipbreuk van Heinrich Schliemann.

maandag 26 augustus 2024

Presentatie album 'De erfenis' op 28 september


De site van Stripfestival Breda is online. Je vindt er onder andere een lange lijst met aanwezige stripmakers en ook al een deel van het podiumprogramma. Zaterdag 28 september vindt op het podium van de Jupilerzaal in het Chasse-theater te Breda de presentatie plaats van het album 'De erfenis'. 


(Foto en illustraties: Eric Heuvel)

Het album dat wordt uitgegeven door Uitgeverij L vertelt het verhaal van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog en waar ik de afgelopen anderhalf jaar samen met tekenaar Eric Heuvel aan heb gewerkt in opdracht van en in samenwerking met Brabant Herinnert. Meer info over het tijdstip en andere details van de presentatie van De erfenis binnenkort op de site van het Stripfestival Breda en natuurlijk hier op de Bob Evers Strip blog.

vrijdag 23 augustus 2024

De nieuwste strips


 Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. Tijdens het 25ste Kamper Stripspektakel konden het nieuwe Hel-album 'Dossier Hel' officieel lanceren, presenteren en signeren. Danker Jan schreef er  vorige week dit nog over op zijn Facebookpagina.


Het dossier gaat 15 euro kosten. Dat heeft alles met de kleine oplage te maken (200 exemplaren). Wat krijg je dan? In ieder geval alle strippagina's van Hel die niet in de reguliere albums staan. Verder heel veel schetsen, covers, prenten, originelen, gelegenheidsillustraties en heel veel niet eerder gepubliceerd werk. De luxe versie van het dossier verschijnt in september in Breda.

De stripverhalen uit dit album zijn, het verhaal 'Kerstkrakers' uit 2012 op scenario van Fred de Heij, De winnaar uit de 100ste Eppo ofwel Eppo 23-2012 op scenario van Yvan Claes, een proefpagina voor 'De Sibylle-codex' uit 2013, op scenario van René Verhulst en de Hel-coronastrip zoals die verscheen in het album 'Stripmakers tegen corona' uit 2020. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Behalve deze strip krijg je onder andere een voorproefje van diverse getekende en geschetste pagina's (nog zonder tekst) uit het komende Hel-verhaal 'Het verloren goud van Troje. 


Vervolgens,  in de nieuwe Katrien Duck (nr 8-2020) twee Duckiesverhalen waarin de zomer en de warmte centraal staan.  Als eerste kom je het Duckiesverhaal 'IJsmachine' op pagina 21 t/m 23. Een verhaal dat  ik samen met collega Paul Hoogma schreef op een warme zomerdag. Maar in dit verhaal wordt het wel erg warm, zo warm dat het ijs smelt voor je op het kunt eten. Gelukkig heeft Willie Wortel daar een oplossing voor. Of toch niet? Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Katrien 4-2005, Katrien 4-2011, Katrien Duck 8-2016 en Katrien Duck 8-2020.


Vervolgens, op pagina 25 t/m 32 het  gloednieuwe verhaal 'Het schildpaddenstrand' uit Katrien's dagboek. Katrien en Klaartje werken als vrijwilligers voor de Duckstadse Natuurvrienden en proberen voor de nacht een rustig en schoon strand te creeren. Dit omdat die nacht de zeeschildpadden die op het strand zijn geboren terugkeren om daar hun eieren te leggen. 


Maar de rust wordt wreed verstoord door onder andere Oom Dagobert die op zoek naar verloren munten én naar een oude piratenschat. Dagobert wordt al snel gevolgd door de Zware Jongens die zowel in de schat als in de schildpadeieren geïnteresseerd zijn, fotografen die de schildpadden willen fotograferen en Karel en Clarabella die 's nachts een romantische strandwandeling denken te kunnen maken. Kortom, het wordt een hele klus voor Katrien en Klaartje om het strand schoon en rustig te krijgen voordat de zeeschildpadden arriveren. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Maria José Sanchez Nunez. 

En dan tenslotte op pagina 36, dat wil zeggen achterop de nieuwe Katrien Duck, de Duckies-gag 'Sprinkler' Een gag met een lange voorgeschiedenis.  De gag zelf, rond Donalds eigen ijssalon en de rage van geflambeerd ijs, schreef ik oorspronkelijk voor de serie Puck in het blad Tina en was een van de eerste zes een-pagina-gags van wat tot dan toe een strookstrip was. Helaas werd vrij snel daarna de serie Puck gestopt en de gag werd nooit meer verder uitgewerkt. Tot ik hem jaren later terugvond en me bedacht dat hij met Donald en Lizzy, Juultje en Babetje in de hoofdrol eigenlijk veel leuker zou zijn. En zo is de gag, getekend door Sander Gulien inmiddels vijf maal op de achterkant van de Katrien (Duck) beland. Eerder was de gag namelijk te vinden achterop  Katrien 4-2005, Katrien 4-2011, Katrien Duck 8-2016 en Katrien Duck 8-2020.
(Illustratie: © Holco Publications)

En dan verscheen deze week ook nog de nieuwe Penny (nr 18-2024) met daarin de tweede aflevering uit de serie Volle Maan, getiteld 'Het verdwenen veulen'. We vermoeden dat de serie geherstart is in Penny 17-2024, maar dat is een abonneenummer dat niet in de winkel  ligt en vooralsnog ook niet online verkrijgbaar is, Hoe dan ook, nadat Evy in de eerste aflevering van Volle Maan al 400 jaar terug in de tijd reisde en daar Volle Maan uit een magisch hunebed bevrijdde, stalt Evy haar nieuwe paard bij Tara thuis in de stal. Het gerucht dat er bij Tara thuis een nieuw paard staat, gaat pijlsnel het dorp rond. Voor Tara een reden om samen met Evy een rit door het dorp te maken, zodat iedereen Volle Maan ook kan zien. Al vertellen ze natuurlijk niemand, en zeker buurjongen Julian niet, dat Volle Maan door de tijd kan reizen. Zo maken Evy en Tara kennis met Fleur, die hen vertelt dat haar veulen Misha 25 jaar eerder is verdwenen. Volgens haar ouders is het veulen destijds meegenomen door de Nevelgeesten die het moeras onveilig maken. En dat is voor Evy en Tara reden om een nieuwe tijdreis te maken. Of ze er in slagen Misha 25 jaar eerder te redden, lees je deze week in Penny. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Penny 1-2015.

Prettig weekend allemaal.

vrijdag 16 augustus 2024

De strips van deze week

Deze week viel de nieuwe Jump (nr 37-2024) met daarin op pagina 29 weer vier afleveringen van Puppy Love.  Behalve de schoot van het vrouwtje, die vorige keer al onderwerp van strijd tussen kleine Nell en Robin was, blijken er deze week nog weer meer plekjes te zijn die als 'mijn plek' door een van de twee (of allebei?) bestempeld kunnen worden. Tot zelfs aan Robins mandje aan toe.  Deze afleveringen werden eerder gepubliceerd in Stripnieuws 55-2014, Metro in de week van 4 december 2017 en in het album "Nee, ik wil geen hondje!" uit 2021.

In de nieuwe Donald Duck (nr 34-20240 vind je op pagina 27 t/m 32 het nieuwe Mickey Mouse 'Goofy's vakantievilla'. Goofy wint de hoofdprijs in de Vakantiehuizenloterij. Hij mag één persoon meenemen, maar Goofy kan niet kiezen en neemt dus Mickey, Minnie, Karel, Clarabella en Pluto mee. Dit tot grote ergenis van een oude bekende. Want in Villa Krabbenschaar ligt iets verborgen. 'Klop drie keer bij me aan. Wie het vindt, mag het houden'. Zo luidt de geheimzinnige boodschap  die een al even geheimzinnig persoon onder Mickey's kamerdeur doorschuift. En dan begint een grote zoektocht. Want wat is er toch in Villa Krabbenschaar verborgen? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Maximino Tortajada Aguilar.

Op pagina 18 van de nieuwe Tina (nr 34-2024) vind je weer een gag van Karlijn, Catootje en de ouders waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Daarin draait alles om een dierentuin-abonnement. Je kent vast wel het soort acties waarbij je een cadeautje krijgt, als je iemand anders lid van iets maakt. Wel, op zo'n soort situatie is deze Karlijn-gag gebaseerd.
Het was Saskia die bedacht dat het in dit geval om een dierentuinabonnement zou moeten gaan. En dat leverde dan meteen weer een heel leuke clue op voor het laatste plaatje van deze gag. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 4-2013 en het Tina Lieve Diertjesboek uit 2019.

(Foto en illustratie: Danker Jan Oreel)

Tenslotte plaatste Danker Jan nog dit bericht op zijn Facebookpagina

Ik heb dit T-shirt niet zelf laten maken, maar ze zijn zaterdag in Kampen wel te koop. Voor de liefhebbers, één maat XL, wit en hij kost 19,95 euro.

En dat is dan na Dossier Hel, de nieuwe Hel-mok en Een laatste bom voor Bommen Berend nog een vierde primeur voor het Kamper Stripspektakel. 

Prettig weekend allemaal!

woensdag 14 augustus 2024

Kamper Stripspektakel 2024



Aanstaande zaterdag 17 augustus vindt in de Oudestraat en het Van Heutzplein in  Kampen het 25e Kamper Stripspektakel plaats. Met vele stripmakers uit binnen- en buitenland. En natuurlijk zijn wij daar ook bij. En we hebben een dubbele primeur. Tijdens het 25e Kamper Stripspektakel zal namelijk voor het eerst de softcover-editie van Dossier Hel verkrijgbaar zijn, een album waarin Danker Jan vele prenten en korte verhalen van Hel bundelt. 

Ook nieuw op het Kamper Stripspektakel is de nieuwe Hel-mok met bovenstaande afbeelding. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Verder hebben we natuurlijk ook de beide albums van De avonturen van Hel bij ons, te weten 'De koffers van Raz Fadraz' en 'De Sibylle-codex'. Zowel de Nederlandse als de Duitse en de Franse albums zullen in Kampen verkrijgbaar zijn. Net als de Hel-portfolio's. Voor de portfolio's en de buitenlandse Hel-albums geldt wel zolang de voorraad strekt.


(Illustratie: Danker Jan Oreel)

En natuurlijk ontbreken Japien de Joode en Zeeland in de Tweede  Wereldoorlog niet. 


(Illustratie: IJsbrand Oost)

Ook IJsbrand heeft een primeur tijdens het Kamper Stripspektakel. Samen met Hans Lijklema signeert IJsbrand voor het eerst op een Nederlands stripfestival zijn nieuwe album 'Een laatste bom voor Bommen Berend'  En natuurlijk ook alle albums van Max Miller.  Zelf neem ik in elk geval 'De Orde van de Blauwe Steen' en 'Schaduwspel;  mee naar Kampen.


(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)

Verder hebben we alle ook Bob Evers-albums bij ons in harde en/of zachte kaft, het gloednieuwe album De spannendste avonturen van Donald Duck 46   plus nog wat andere Donald Duck-albums, Nieuwe vrienden en diverse Tina Vakantie- en Winterboeken. 

(Illustratie: Eric Heuvel)
                     
Natuurlijk gaan we proberen al dat moois te voorzien van tekening, tekst en handtekening voor iedereen die dat maar wil. Kortom, zoals elk jaar is er weer genoeg te doen en te zien in Kampen. We hopen jullie dan ook allemaal weer te mogen begroeten.
25e Kamper Stripspektakel

Zaterdag 17 augustus

Oudestraat en Van Heutzplein

8261 CM Kampen

Van 10.00 uur tot 17.00 uur

Toegang: geheel gratis

Info: https://kamperstripspektakel.nl/

dinsdag 13 augustus 2024

Nieuwe preview: Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog

(Bron: Facebookpagina Het Stripschap, Illustraties: Eric Heuvel)

Na de preview van Dossier Hel nog een preview van een album dat binnen een aantal weken gaat verschijnen. Eric plaatste gisteren dit filmpje op zijn Facebookpagina met daarbij de onderstaande info:

Na de zomer, tijdens Stripfestival Breda, zal er een educatief stripverhaal over WO2 in Brabant worden gepresenteerd.
Scenario; Frank Jonker. Initiatiefnemer ‘Brabant Herinnert-/stichting Crossroads, Uitgeverij L, inkleuring; Roberto Burgazolli.
De productie van het album bij de drukker is nu gaande. Ik toon een paar pagina’s uit de beginfase van dit project. Uiteindelijk zal het album ruim 60 pagina’s tellen. Tzt toon ik de cover.

Binnenkort meer info over dit nog te verschijnen album en zoals Eric al aankondigt, zeker ook de cover, beiden hier op de Bob Evers Strip blog en Erics Facebookpagina.

maandag 12 augustus 2024

Hel-preview: Dossier Hel



Aanstaande zaterdag 17 augustus is het zover. Dan is tijdens het 25e Kamper Stripspektakel de softcover-editie van Dossier Hel officieel verkrijgbaar. Danker Jan geeft alvast een voorproefje van dit nieuwe album op zijn Facebookpagina. En die mag hier op de  Bob Evers Strip blog natuurlijk ook niet ontbreken:

De Olympische Spelen zitten er bijna op. Op naar het volgende evenement: het 25e Kamper stripspektakel op 17 augustus.



Daar zal de softcover verschijnen van 'Dossier Hel'. Eigenlijk een soort Hel 0. De oplage is niet echt groot, 200 exemplaren slechts.

De gesigneerde luxe hardcover verschijnt dan volgende maand in Breda.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Een van de komende dagen meer over het Kamper Stripspektakel 2024 en natuurlijk over Dossier Hel.

vrijdag 9 augustus 2024

Een nieuwe uitgave voor 'De avondklok'

 


(Coverontwerp: Sander Schraper, Studio Nico Swanink ,bron: webshop uitgeverij Malmberg)
In 2015 maakten Hans en ik in samenwerking met Comic House en uitgeverij Essener  de strip 'De avondklok'. 

Een strip waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om de situatie met rellende jongeren tegen te gaan. Met als gevolg dat hoofdpersonen Sharif en Kelvin, dankzij Kelvins gekneusde enkel, onterecht aangehouden worden. Sharif start een actie tegen de avondklok en zo krijgen we te zien hoe het werkt met politiek en media.  De strip verscheen in 2016 in het Lesboek Thema's Maatschappijleer VMBO-KGT.

In 2020 verscheen er een nieuwe druk van dit lesboek verscheen, waarin diverse onderwerpen werden geactualiseerd, inclusief de strip "De avondklok'. Zo werd Facebook vervangen door Instagram en EenVandaag-presentator Bas van Werven door Suzanne Bosman. 

(De avondklok, 2020)

Onlangs verscheen de nieuwste editie van dit maatschappijleerboek, waarin opnieuw allerlei onderwerpen geactualiseerd zijn. De strip heeft echter de tand des tijds doorstaan en heeft op het eerste gezicht geen belangrijke wijzigingen ondergaan. 



Het boek is verkrijgbaar via de webshop van Uitgeverij Malmberg, maar zoals het er nu uitziet alleen voor degenen die actief zijn als leerling of leraar in het Nederlandse onderwijs en met hun onderwijsaccount kunnen inloggen. Ook het van maatschappijleerboek voor VMBO-BK is een nieuwe editie uitgebracht. Mogelijk vind je daarin onze strip 'De Chillkeet moet blijven!' Maar omdat ik dat boek nog niet in mijn handen heb gehad, volgt de uitgebreidere infomatie mogelijk later. En als blijkt dat de beide boeken voor iedereen te bestellen zijn, lees je dat natuurlijk ook hier op de Bob Evers Strip blog.

Prettig weekend allemaal!

vrijdag 2 augustus 2024

De strips van deze week

 


Deze week nieuw in de winkel: het album De spannendste avonturen van Donald Duck 46: De razende race. Een album met Duckstrips getekend en grotendeels ook geschreven door de Nederlandse Duckstripmaker Mau Heymans. Behalve de verhalen geschreven door Mau al dan niet in samenwerking met Kirsten de Graaff en Remco Polman bevat het album ook verhalen die geschreven door Jan Kruse, Studio Iris en twee waarvoor ik het scenario schreef.

De eerste van die twee is het Donald Duck-verhaal 'De herstelmachine' op pagina 55 t/m 64. Donald heeft een dure vaas van Katrien in bewaring, maar door toedoen van de neefjes valt de vaas aan scherven. Ten einde raad  gaat Donald naar Willie die hem zijn Reconstructor mee geeft. Het blijkt dat de Reconstructor uit een enkele scherf een heel nieuwe vaas kan maken. Dat is voor Donald de reden om op geheel eigen wijze aan de slag te gaan als reparateur. Van een gescheurd briefje van duizend van Oom Dagobert tot aan een heel grote klus voor de burgemeester. Met de Reconstructor lijkt Donald elke reparatieklus aan te kunnen. Maar is dat ook zo? Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 9-1993.

(Illustraties: Mau Heymans, © Disney)

Vervolgens vind je op pagina 79 t/m 88 het Donald Duck-verhaal 'Het geheime huwelijk'. Waarin Donalds ergste nachtmerrie lijkt uit te komen: Katrien trouwt in het geheim met Guus. Althans, dat is wat Donald droomt. Maar die droom lijkt uit te komen als hij per ongeluk een telefoongesprek van Katrien hoort, dat niet voor zijn oren bestemd was. Ene doctor Morpheus probeert Donald uit de put te helpen met vijf minuten slaaptherapie, maar dat worden per ongeluk vijf dagen, waardoor Donald precies wakker wordt op de dag dat Katrien en Guus gaan trouwen. Donald zet alles op alles om het huwelijk tegen te houden, maar zoals gewoonlijk zit alles tegen. Gelukkig krijgt hij hulp van Dr. Morpheus en van Kwik, Kwak en Kwak. Maar of hij nog op tijd in Gansdorp komt? Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 44-1991.

In de Tina van deze week vind je op pagina 47 weer een gag van Karlijn, Catootje en de ouders waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Saskia Maasbommel. Karlijn zoekt een baantje voor na schooltijd en wel in de ijssalon. Helaas vindt de eigenaar dat hij het in zijn zaak prima alleen af kan, dankzij zijn elektronische kassa. Tot er een ongelukje gebeurt met de sleutel van die kassa. Het idee voor deze gag, die grotendeels waar gebeurd is, kwam ook van Saskia . De gag  werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 28-2012 en het Tina Vakantieboek 2018.

Tenslotte plaatste Danker Jan gisteren een nieuwe Hel-preview op zijn Facebookpagina. En wel de ingekleurde prent voor de nieuwe mok op het Kamper Stripspektakel en de prent bij de luxe uitgave van Dossier: Hel voor het Stripfestival Breda, met daarbij de onderstaande info.

Hetzelfde stukje, maar nu in kleur. Ik laat eerst nog een aantal mokken bedrukken met deze afbeelding. Die zullen op het 25e Kamper Stripspektakel te koop zijn.
Daarna wordt de volledige afbeelding de bijlage bij de hardcover van 'Dossier Hel'.

Binnen nu en twee weken meer info over de nieuwe Hel-mok en het Kamper Stripspektakel hier op de Bob Evers Strip blog en natuurlijk ook op de Facebookpagina van Danker Jan.

Prettig weekend allemaal!