woensdag 29 juli 2020

De Chillkeet moet blijven!

(Coveromslag:  Sander Schraper, Studio Nico Swanink)
Vorige week verscheen het nieuwe lesboek Thema Maatschappijleer VMBO-KGT met daarin de 2.0-versie van de Avondklok, deze week is het de beurt aan het les/werkboek Thema's Maatschappijleer VMBO-BK met daarin het langverwachte vervolg 'De Chillkeet moet blijven'. 

Begin vorig jaar kregen Hans en ik van Comic House een dubbel verzoek voor de nieuwe Maatschappijleer-boeken van Uitgeverij Essener. De eerste was de update van De avondklok, de tweede de opdracht voor een geheel nieuwe strip voor het BK-niveau van de Maatschappijleer-boeken. Natuurlijk zeiden we daar met veel plezier 'ja' op.

Het centrale thema van de strip, die drie pagina's zou gaan tellen, was het maken van politieke keuzes en ook acties vormden daarbij een hoofdthema. In deze versie kwamen Sharif en  Kelvin lijnrecht tegenover elkaar te staan na het nieuwsbericht dat hun eigen, zelfgebouwde Chillkeet wellicht plaats zou moeten maken voor starterswoning. Waar Sharif de Chillkeet wilden behouden maakte Kelvin zich sterk voor woningbouw zodat zijn zus en haar vriend eindelijk eens een woning kregen. De Chillkeet had toen overigens nog geen naam en de strip heette toen 'Het buurthuis moet blijven!

Maar nadat Hans de schetsen voor de drie pagina's had gemaakt bleek dat de strip vooral door de beide verhaallijnen toch wat te ingewikkeld was voor de doelgroep. In eerste instantie was alles per mail gegaan, maar nu leek het me toch handiger om, in overleg met Comic House, een persoonlijke afspraak te maken. 


Na een middagje brainstormen op de redactie van Uitgeverij Essener had ik een nieuwe plot die ik de dagen daarna uitwerkte tot een nieuw scenario voor Hans waarin de politieke keuze tussen het buurthuis, De Chillkeet genaamd, of woningbouw voor starters nog steeds centraal stond. 

Maar nu draaide het verhaal om het bezoek van de verantwoordelijke wethouder die samen met een ambtenaar de Chillkeet komt bekijken en de jongeren uitnodigt om de vergadering van de gemeenteraad daarover bij te wonen.

Net als in De avondklok 2.0 voert Sharif actie op Instagram om zoveel mogelijk jongeren naar die gemeenteraadsvergadering te krijgen. 


Daar neemt de wethouder het voor de jongeren op, maar een van de gemeenteraadsleden van de andere partijen heeft geen goed woord over voor. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Sharif en Kelvin, nog voordat er een besluit is genomen, overgaan tot een heel ander soort actie: ze ketenen zich vast aan De Chillkeet. 

Net als De avondklok heeft ook De Chillkeet moet blijven!  een open einde, met een kleine rol voor Rhonda als razende reporter. 
Wat de gemeenteraad besluit en wat het gevolg is van de actie van Sharif en Kelvin mogen de jongeren zelf bedenken. Letterlijk, want dit is een van de opdrachten, gekoppeld aan de strip. in het boek Thema Maatschappijleer VMBO-BK 2020-2021. De strip is overigens te vinden op pagina 56 t/m 59 van dit boek, dat voor 22 euro te koop is bij de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en Uitgeverij Essener. Ik weet niet of Hans en ik ooit iets van die zelfbedachte aflopen zullen zien, maar in elk geval heeft de samenwerking met Comic House en Uitgeverij Essener opnieuw een prachtige, educatieve strip opgeleverd. 

Geen opmerkingen: