vrijdag 30 augustus 2019

De nieuwste strippublicaties

1. Donald Duck Scheurkalender 2020
(Illustratie: © Disney)

Sinds deze week nieuw in de winkel: de Donald Duck Scheurkalender 2020. Met zoals gebruikelijk vele klassieke Donald Duck-gags van Al Taliaferro. Maar er is iets nieuws op deze scheurkalender. De zogenaamde 'dailies' van Al Taliaferro vind je op de maandagen tot en met de zaterdagen, net zoals ze destijds in de Amerikaanse dagbladen werden gepubliceerd. Maar speciaal voor de zondagen op deze scheurkalender zijn er 52 nieuwe Nederlandse strookgags gemaakt. Voor tien van deze gags schreef ik het scenario, waarvan 2 in samenwerking met collega Paul Hoogma.

Als eerste is dat de Donald Duck-gag 'De energierekening' van 12 januari. Een gag waarin Donalds geldgebrek centraal staat. Donald krijgt de zoveelste rekening van Dagoberts energiebedrijf. De stroom dreigt zelfs afgesloten te worden als Donald niet betaalt, net nu er een ijskoude nacht voor de deur staat. Maar daar heeft Donald een heel creatieve oplossing voor. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.

We door naar Oom Dagobert 'wisselstoring' op 16 februari. Als Dagobert hoort dat de trein naar Gansdorp tot twee uur vaststaat op Station Duckstad vanwege een wisselstoring, sommeert hij Donald hem meteen naar het station te brengen. Dit tot verbazing van Donald. Maar Dagobert heeft er dan ook een heel goede reden voor. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez.

Op zondag 5 april vind je Mickey Mouse-gag 'Afspraakje'.  Waarin Mickey en Minnie een afspraak met elkaar hebben op de hoek van straat. Het lijkt erop dat Mickey laat is, maar waarom is hij dan steeds in gesprek als Minnie hem probeert te bellen? Ook deze gag werd getekend door José Antonio González.

Twee weken later, op 19 april, vind je de Willie Wortel-gag 'Rolkoffers'. De eerste van de twee gags uit deze serie die ik samen met Paul Hoogma schreef en ook geschreven werd naar aanleiding van een idee van Paul. Willie heeft behoorlijk last van het lawaai van rolkoffers. Hij denkt dat hij een oplossing voor dit probleem heeft, maar of Willies uitvinding nu echt een verbetering is? De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Maximino Tortajada Aquilar.

Precies drie maanden later, op 19 juli, vind je de Oma Duck-gag 'Water op de akker' Waarin Oma op een hete zomerdag aan Gijs vraagt de akker extra water te geven. Gijs heeft echter behoorlijk last van de warmte en vindt het klusje op zich nogal vermoeiend, met een wonderlijk vervolg. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso

Een week later, op zondag 26 juli, volgt de Zwarte Magica-gag 'Onzichtbaar'. Waarin Magica denkt onzichtbaar het geldpakhuis van Dagobert binnen te kunnen komen, maar geen rekening houdt met wat er normaal gesproken in en om het geldpakhuis plaatsvindt. Deze gag werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

Vervolgens vind je op 20 september de Donald Duck-gag 'Autopech'. Waarin Donald weer eens geen meter vooruit komt tijdens een afspraakje met Katrien, dit tot grote hilariteit van Guus. Volgens Donald ligt het aan Guus, volgens Guus aan Donalds auto. Dit leidt tot een weddenschap tussen de twee, met een onverwachte uitkomst. Ook deze gag werd getekend door Daniel Perez.

Eén week later, op 27 september, vind je de Goofy-gag 'Vogels voederen'. Waarin Goofy op geheel eigen wijze de vogels bij zijn vogelhuisje van voer voorziet. Deze gag werd getekend door José Antonio González.

Op 8 november volgt dan de Zware Jongens-gag 'Gevangenis-graffiti'. Waarin de Zware Jongens hun celdeur op creatieve wijze weten te gebruiken. De bewaker is er echter minder enthousiast over. De gag werd getekend door Jordi Alfonso.

En tenslotte op zondag 15 november de Duckies-gag 'Lizzy's laptop', de tweede gag uit deze serie die ik samen met Paul Hoogma schreef. Waarin Lizzy's laptop last lijkt te hebben van een virus en Oma Duck wel denkt te weten hoe ze dat op kan lossen. De gag werd getekend door Maximino Tortajada Aquilar.


2. Donald Duck 36-2019
(Illustratie: Maarten Gerritsen, © Disney)

Behalve de Donald Duck Scheurkalender 2020 verscheen er deze week natuurlijk ook weer een nieuwe Donald Duck. Nummer 36-2019 heeft niet alleen Oma Duck op de cover, ze is ook in het vrolijke weekblad te vinden in een avontuur waarvoor ik het scenario samen met Paul Hoogma schreef.

(Schets: Paul Hoogma)

Als blijkt dat Gijs iedere keer als er gebeld wordt een kwartier moet lopen om Oma van het land te halen, denkt Willie de oplossing te hebben: oma heeft een mobiele telefoon nodig. De aanschaf is snel geregeld, maar helaas blijken in de kleine lettertjes in het bijbehorende contract van de firma McSnekke nogal wat haken en ogen te zitten. Het verhaal werd getekend door de Chileense tekenaar Raúl Bratesko.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: