woensdag 12 juli 2017

Stem voor de Stripmaker des Vaderlands!

(Foto: Mariella Sormani)
Afgelopen vrijdagmiddag was ik, samen met vele anderen, te gast bij de bekendmaking van de nominaties voor de Stripmaker des Vaderlands in het Museumcafe van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De bijeenkomst, georganiseerd door het bestuur van De Stripmaker des Vaderland, te weten Caroline en Cok, Jos van Waterschoot, Paul Fransen en Robin Vinck ging rond half vijf van start in gezelschap van onder andere Eric Heuvel, Gerard Leever, Rene Meulenbroek, Aloys Oosterwijk, Bas Schuddeboom, Mariella Sormani, Meerten Welleman, Mark Hendriks, Floor de Goede en vele andere bekende gezichten uit de stripwereld en natuurlijk de vier genomineerden die je hierboven ziet. Nou ja, drie van de vier, want Margreet de Heer moest helaas verstek laten gaan, omdat ze afgereisd was naar Engeland om zich daar een aantal vaardigheden eigen te maken die haar kunnen helpen bij haar toekomstige taak als Stripmaker des Vaderlands. Om die reden werd Margreet vertegenwoordigd door Jonathan van Engelen.

(Illustraties: Margreet de Heer, Robert van der Kroft, Pieter Hogenbirk en Maaike Hartjes
Na het openingswoord van Caroline mochten die vier genomineerde stripmakers zichzelf introduceren. Achtereenvolgens Jonathan namens Margreet de Heer, Robert van der Kroft, Maaike Hartjes en Pieter Hogenbirk stelden zichzelf voor en ontvouwden hun plannen voor de Stripmaker des Vaderlands. Alle vier de genomineerden presenteerden zich ook met een introductiefilmpje dat je van iedere kandidaat terug kunt zien op de site van De Stripmaker des Vaderlands.
Een kleine greep uit alle plannen: Margreet wil onder andere de jeugd erbij betrekken door een junior hulpstripmaker aan te stellen, maar ook gebruik maken van de variƫteit aan onderwerpen en publiek waarvoor zij tot nu toe strips heeft gemaakt, Robert zoekt vooral de cross-over tussen strip en andere kunstvormen en wil de strip een breder podium bezorgen. Ook Maaike wil dat, vooral door het medium strip te vernieuwen en het imago van de strip te verbeteren. Tenslotte zoekt Pieter vooral de samenwerking met bladen en bedrijven, zodat we strips tegenkomen op plekken waar we die anders niet meteen zouden verwachten.
(Illustratie: Frits Jonker)
 Tot en met 30 september zullen de vier kandidaten campagne voeren en tot en met diezelfde datum kun je stemmen op je favoriete kandidaat voor de Stripmaker des Vaderlands. Wie door het publiek voor de komende drie jaar tot vaandeldrager van de Nederlandse stripmakers gekozen is, wordt tijdens het Stripfestival Breda of 14 of 15 oktober bekendgemaakt. Daarover begin oktober meer info. Dank jullie wel alvast voor jullie stem!

Geen opmerkingen: