dinsdag 27 juni 2017

Tina 50 jaar!

(Illustratie: Carmen Perez)
Afgelopen vrijdagmiddag is in het Nederlands Stripmuseum te Groningen de tentoonstelling 'Tina 50 jaar!' geopend. In gezelschap van een diverse redactieleden van Tina zoals Joan Lommen, Bas Schuddeboom, Ferdi Felderhof en Inge Derksen, David Bierman en diverse Tina-stripmakers zoals Patty Klein, Gerard Leever, Jan Vriends, Paulien Andriessen, Cindy en ikzelf werd de tentoonstelling rond 14.30 uur officieel geopend. Patty Klein, die al meer dan 40 jaar strips voor het weekblad Tina schrijft, vertelde in haar openingswoord over hoe zijzelf bij Tina terecht is gekomen, maar ook over de strips en de stripmakers in de jaren daarna. Tijdens Patty's openingswoord tekende Gerard Leever Suus en Sas en Jan Vriends Roos om Patty's verhaal over hun Tina-strips te illustreren. Daarna was het tijd om de tentoonstelling te gaan bekijken.
(Illustratie: Jan Steeman, scenario: Patty Klein, Bron: Lambiek Comiclopedie)
De tentoonstelling geeft een mooi overzicht van de ontwikkelingen vanaf de jaren 60, via de jaren 70, 80, 90, 00 tot nu. Van iedere periode zijn er strips en artikelen te zien en te lezen, maar ook de Tina's uit die tijd zijn bij ieder decennium te vinden. Door al die jaren heen is er uiteraard ook veel aandacht voor het werk van Patty, die er destijds met haar strip Noortje voor zorgde dat de stripverhalen in Tina veranderden van Engelse kostschoolverhalen in strips met meiden uit een Nederlands huishouden in de hoofdrol.

(Illustratie: Jan Steeman, scenario: Patty Klein, Bron: Lambiek Comiclopedie)
Natuurlijk krijgt Noortje speciale aandacht bij deze tentoonstelling. En er zijn zelfs een aantal originele Noortje-pagina te bezichtigen.
(Illustratie: Carmen Perez, bron: Nederlands Stripmuseum)
Ook de aan de andere strips van Patty wordt aandacht besteed bij de tentoonstelling 'Tina 50 jaar!' net als aan de tegenwoordige strips, zoals bijvoorbeeld Suus en Sas van Gerard Leever en natuurlijk Roos en vooral titelpersonage Tina van Jan Vriends. En natuurlijk ontbreken ook de titelpersonage uit eerdere jaren niet.
(Illustratie: Gerard Leever)
Gerard Leever en Wilma Leenders maakten bovendien nog een knutselplaat van Suus en Sas die je gratis mag meenemen en een speciale Tina-poster die in de museumwinkel te koop is.
  (Illustratie: Comicup Studios, scenario: Frank Jonker en Saskia Janssen, © Sanoma)

En dan is er ook een van de eerste pagina's van Karlijn, Catootje en de ouders te zien, waarvoor ik samen met collega Saskia Janssen het scenario schreef.
De tentoonstelling 'Tina 50 jaar!' is te bezichtigen tot en met 16 november 2017. Het Nederlands Stripmuseum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 12.30 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de vakanties is het museum ook op maandag open vanaf 12.00 uur en door de week al vanaf 10.00 uur. Meer info vind je op de site van het Nederlands Stripmuseum.

Geen opmerkingen: