vrijdag 23 juni 2017

Eppo 13-2017

De nieuwe Eppo (nr 13-2017) ligt in de winkel. Met daarin, op pagina 36 t/m 38 de laatste aflevering van Hel, De Sibyllecodex, iets dat ook op de cover van Eppo staat aangekondigd. Pagina 43 begint letterlijk met een vervolg op de cliffhanger uit de vorige Eppo. Want ook de eerste twee plaatjes blijft de vraag weet Hel de kabel van de tokkelbaan te grijpen of niet? Die vertraging aan het begin van deze pagina is een idee van Danker Jan, net als de scene die er op volgt. Danker Jan besteedt zelf uiteraard ook aandacht aan deze pagina op zijn Facebookpagina.


 De vertragingsscene zorgt al voor extra spanning, maar omdat Hel zich ook niet vastgeklikt heeft in het tuigje van de tokkelbaan kan pagina 43 eigenlijk niet spannender openen dan dit.

Gelukkig grijpt Hel niet mis en weet ze dankzij deze indrukwekkende stunt veilig beneden te komen.

Vanaf het prille begin van De Sibylle-codex stond al vast dat het derde boek, net als de eerste zes, vernietigd moest worden door vuur. Om de overeenkomsten met de historische scene waarin de Sibylle van Cumae de zes boeken drie bij drie in het vuur werpt nog groter te maken, zorgden we er ook voor dat er een groep Romeinse soldaten met een kampvuur te gast was tijdens de Vesting3hoekdagen op Slot Loevestein.
En dus, om zeker te weten dat het boek nooit in handen van Artemis zal vallen, en om te voldoen aan de laatste wens van Anna Vermeer, gooit Hel zodra ze de kans heeft het derde boek van de Sibylle-codex in het Romeinse kampvuur.

Ook hier met extra vertraging voor de spanning.

Totdat...
Dit tot grote hilariteit van de groep Romeinse soldaten, maar minder tot genoegen van Toy.

Ook in de scene waarin Hel en Julia Slot Loevestein verlaten refereren  we nog even aan de Sibylle.

Het lijkt erop dat noch Hel en Julia noch Artemis iets aan dit avontuur over hebben gehouden. Maar we zijn pas pagina 43 en het verhaal is nog niet afgelopen. Ook hier kwam Danker Jan met een idee voor de afloop van het verhaal.


(Illustratie: Danker Jan Oreel)
In het boek zaten immers, naast de brief van Anna Vermeer. nog meer papieren. En eentje daarvan heeft de interesse van Julia gewekt: een bankbriefje! Een bankbriefje dat overigens ooit werkelijk bestaan heeft.

Maar voor we te weten komen wat er nu precies aan de hand is met dat bankbriefje, ronden we eerst de verhaallijnen rond Plot, Toy en Artemis af. Danker Jan wilde graag dat Plot op de laatste pagina's op Slot Loevestein zou opduiken. Door de arrestatie van Harry en Leon tijdens de demonstratie in Den Haag zag ik een mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen. Plot betaalt de borgsom voor Harry en Leon en hoort bij het Nationaal Archief dat Toy naar Loevestein is gegaan. Ook dit stukje verhaallijn wordt dus al pagina's lang voorbereid.

Danker Jan paste de indeling van de laatste twee pagina's iets aan, zodat pagina 45 een soort epiloogpagina werd en het verhaal rond het derde deel van de Sibylle-codex onderaan pagina 44 wordt afgesloten.

Zodoende zien we Toy nog de resten van het derde boek uit het Romeinse kampvuur uit het kampvuur weet te halen. En dankzij de actie van Hel kan Toy zich erbij Plot uitpraten.


Het kampvuur levert op pagina 44 trouwens een aantal prachtige plaatjes op. Met dank aan Danker Jan en zeker ook aan Wilma voor de inkleuring.

Als Plot hoort en ziet wat er met het derde deel van de Sibylle-codex is gebeurd is hij de totale ontreddering nabij. En met dat plaatje van een totaal ontredderde Plot in wiens handen de asresten van het verbrande boek verkruimelen eindigen onderaan pagina 44 het verhaal rond het derde deel van de Sibylle-codex.Op pagina 45, die in het scenario ook gedeeltelijk pagina 44 was, ronden we de laatste verhaallijnen af. Allereerst Artemis. Plot is er, na de schok over het verbrande boek, slecht aan.

PAGINA 44:

8. Plot ligt ziek in bed. Toy, topless en half onder de lakens, dept zijn voorhoofd.

PLOT: Ze is gek… gestoord… wie verbrandt er nou zo’n boek?


9. Plot schiet in paniek overeind. Toy tracht hem te kalmeren.

PLOT: En als ze nu eens alle dossiers van Raz Fadraz verbrandt? Als ze dat doet, wat dan?
TOY: Rustig, love. Blijf kalm. Ze is gek, maar niet zo gek.


10. Toy masseert de schouders van Plot.

TOY: De eerstvolgende keer dat ze op schattenjacht gaat, pakken we haar. Dan is de roem, rijkdom en macht voor ons.


11, Close-up van een vastbesloten Toy.

TOY (denkballoon): Voor mij. Alleen voor mij.

Toy heeft haar plannen om zich los te maken van Plot nog niet opgegeven. Ongetwijfeld had ze Plot verraden als ze de complete Sibylle-codex in haar bezit had gehad, maar dankzij Hels actie is dat er niet van gekomen. Niettemin is Toy alleen maar meer vastbesloten om de volgende keer haar eigen grote slag te slaan.
En dan het briefje 60. Dat blijkt, geheel volgens de werkelijkheid, zo'n 4500 euro waard.

PAGINA 44:


7. Een enthousiaste Julia laat via haar telefoon aan Hel zien dat er 4500 euro geboden is voor het bankbiljet.

JULIA: 4500 euro. Er heeft iemand 4500 euro geboden voor dat bankbiljet.
HEL: Echt? Daar kunnen we wel wat leuks mee doen.


 En dankzij dat briefje klimt Hel weer een klein stapje hoger op de maatschappelijke ladder.

PAGINA 45:

 

1. Hel en Julia bekijken hun nieuwe appartement. Het is een etagewoning met dakterras.

JULIA: Dit is het dan. Ons nieuwe appartement.
HEL: Met dakterras. Nooit gedacht  dat ik nog eens zoiets zou kunnen huren.


2. Hel kijkt tevreden rond. Julia loopt richting douche.
 
HEL: Hier en daar een beetje schilderen en we kunnen er zo in.
JULIA: Ja, maar vanavond niet meer…3. Julia neemt een douche in de douchecabine in de badkamer. Hel staat buiten de deuropening van de badkamer en antwoordt met een lach.

JULIA: Ik heb nog een date…
HEL: O ja. The fabulous Fabian.4. Julia staat op het punt van vertrekken. Ze heeft een mooi, beetje sexy jurkje aan. Hel glimlacht veelbetekenend. Julia kijkt haar met mysterieuze glimlach.

HEL: Maak je het niet te laat vanavond?
JULIA: Mmmm…

Vanaf nu heeft Hel, samen met Julia, dus een eigen appartement. Dat waarschijnlijk op naam van Julia staat, want de vraag is maar of Hel überhaupt al ergens geregistreerd staat.

En dan eindigen we een beetje zoals het begon. Want Julia heeft haar date en Hel is dus weer alleen, zij het deze keer maar  voor één nacht. En gelukkig kijkt ze er een stuk positiever tegenaan dan bij het vertrek van Angelo. Want met nog negentig dossiers van Raz Fadraz lokt het buitenland zijn de mogelijkheden voor nieuwe avonturen bijna oneindig.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)
Maar eerst presenteren we nog dit jaar Hel-album nr 2: De Sibylle-codex. Meer daarover lees je binnenkort op deze blog en natuurlijk op de Facebookpagina van Danker Jan.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Mooi verslag Frank en je doet weer als vanouds uit de doeken, wat er allemaal heeft plaatsgevonden. Nu op naar de albumpresentatie(s)... en daarna, ach dat zien we morgen dan wel weer!

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Graag gedaan weer en dank je voor de complimenten. :-)
Voorlopig werken we inderdaad hard aan de albumuitgaves. Zeker de dossiereditie gaat nog wel wat tijd en werk kosten. Maar intussen wordt er ook al gebrainstormd over het volgende avontuur van Hel. De samenwerking met Danker Jan is me heel goed bevallen en gelukkig hebben we ook veel positieve reacties op De Sibylle-codex gehad, dus wat mij betreft gaan we met veel plezier voluit aan de slag met het derde avontuur van Hel. Het begin is er in elk geval en dat kan de komende maanden alleen maar meer en beter worden. En dan moet Danker Jan natuurlijk nog de tijd vinden om dat allemaal weer te tekenen. :-) Maar zoals gezegd, eerst het album en de dossiereditie van De Sibylle-codex, want die moeten echt ruim voor 14 oktober klaar zijn. :-)

Hartelijke groeten,

Frank