zondag 4 juni 2017

De nieuwste strips

Het Hiawatha-verhaal 'De adelaarsbloem' is al meerder keren ter sprake gekomen op dit blog, omdat het het eerste verhaal is waarin ik Minnehaha's opa Oude Zwamneus opvoerde. Drie van de latere verhalen met Oude Zwamneus werden al eerder in Donald Duck gepubliceerd. Maar het verhaal van zijn premiere bleef op de plank liggen. Tot deze week, want in de nieuwe Donald Duck (nr 23-2017) is het verhaal,  met tekeningen van meestertekenaar José Ramón Bernado Kneff, beter bekend als Bernado, te vinden op pagina 24 t/m 26. Oude Zwamneus vertelt de Rondbuikkinderen over de adelaarsbloem die rond deze tijd op eiland in de rivier bloemen, maar altijd de volgende dag verdwenen zijn. Iets wat tot grote hilariteit leidt bij Hiawatha en Geronimo. Tot Minnehaha hen vertelt dat Oude Zwamneus haar opa is en hen uitdaagt om zelf een adelaarsbloem van het eiland in de rivier te gaan halen. Dat blijkt overigens een stuk minder makkelijk te zijn dan het eerst lijkt. Opvallend is trouwens dat Oude Zwamneus in deze strip, anders dan in het scenario, niet bij naam genoemd wordt, maar alleen omschreven wordt als 'die oude zwamneus'.

De abonnees van Donald Duck kregen tegelijk met nummer 23 ook een speciale Kwik, Kwek en Kwak in de bus. Een speciale editie van het vrolijke weekblad waarin Donalds neefjes de hoofdrol spelen.

(Illustratie: schets Paul Hoogma)

Op verzoek van de Donald Duck-redactie schreef ik samen met Paul Hoogma het verhaal 'Neefjes aan de macht!' dat te vinden is op pagina 4 t/m 11. Kwik, Kwak en Kwek hebben genoeg van de manier waarop Donald het huishouden bestuurt en besluiten democratisch met drie tegen één dat zij voortaan de baas in huis zijn. En omdat Donald daar een goede manier in ziet om meer waardering voor zichzelf te krijgen, zijn de neefjes vervolgens een week lang de baas in huis. Hoe dat afloopt kun je als Donald Duck-abonnee lezen in de nieuwe  Kwik, Kwek en Kwak.

(Illustratie: © Disney)

Voor volgende week kondigt Donald Duck een verhaal aan dat ik eveneens op verzoek van de redactie samen met Paul Hoogma schreef. In het verhaal 'De reis van de Kon Ducki' varen de Duck met een vlot de oceaan over. Hoe, wat en waarom lees je volgende week in Donald Duck.

Intussen is er in het Nederlands Stripmuseum te Groningen een tentoonstelling rond het werk van een van Nederlands grootste en zeker meest veelzijdige tekenaar Daan Jippes te bezichtigen. Samen met de tentoonstelling verscheen het boek en tevens catalogus van de tentoonstelling Daan Jippes, Avonturier in strip en animatie, geschreven door Jan-Willem de Vries. Maar liefst 160 pagina's met een overzicht van het leven en werk van Daan.

(Illustraties: Daan Jippes)
Uiteraard de diverse Disney-strips, maar ook het eerste jeugdwerk, de strips en ander werk voor Pep, Bernard Voorzichtig, het tekenfilmwerk van Daan en nog heel veel meer, zoals bijvoorbeeld de stripfabel  'De vos, de beer en de mens', die ik samen met Daan op verzoek van Caroline en gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm, voor het legendarische blad GRNVLD maakte. De complete strip van twee pagina's is te vinden op pagina 138 van het boek en werd al eerder gepubliceerd in GRNVLD 6-2011 en Stripnieuws 62-2016.

Prettig Pinksterweekend allemaal!

Geen opmerkingen: