zondag 18 juni 2017

De Vakantieboeken Top 17

De buitentemperatuur bereikt tropische waarden, het schooljaar loopt ten einde en de winkels liggen ineens tientallen vakantieboeken.  Kortom, de zomervakantie komt eraan. En als je dan je koffers gaat pakken, wat neem je dan zoal mee? Hier zijn onze tips in de traditionele Vakantieboeken top... 17!

17. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


16. Daan Jippes, avonturier in strip en animatie

Het onlangs verschenen boek, geschreven door Jan-Willem de Vries over het leven en werk van Daan Jippes, tevens de catalogus van de tentoonstelling rond het werk van Daan die te bezichtigen in het Nederlands Stripmuseum te Groningen.

(Illustraties: Daan Jippes)

Met op pagina 138 de complete de stripfabel  'De vos, de beer en de mens', die ik samen met Daan op verzoek van Caroline en gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm, voor het legendarische blad GRNVLD maakte. De vos, de beer en  de mens werd eerder gepubliceerd in GRNVLD 6-2011 en Stripnieuws 62-2016.


15. Tina Vakantieboek 2017
(Illustratie: © Sanoma)
Vers van de pers, het jaarlijkse Tina Vakantieboek met verhalen, puzzels, quizzen, strips en wat al niet meer. En drie gags van Karlijn, Catootje en de ouders waarvoor ik samen met collega Saskia Janssen het scenario schreef. De eerste vind je op pagina 55 van het Tina Vakantieboek. Een gag waarin Jans en Karlijn zich storten op een zomerdieet om zo een bikiniwedstrijd op het strand te winnen.

De tweede gag van Karlijn, Catootje en de ouders vind je op pagina 76.  Een verhaal over paardrijden, een manege en een van de vele versierpogingen van Germaine. Met een hoofdrol voor Kobus, het paard van Catootje.

Meteen daarna, op pagina 77, de laatste van deze drie gags. Een verhaal over een colatest, die op het winnen van de dvd na, voor Saskia vrij autobiografisch is. Het zorgde in elk geval voor extra veel inspiratie voor deze gag. De gags werden alle drie getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en verschenen eerder in respectievelijk Tina 32-2012, Tina 12-2012 en Tina 14-2012.


14. De Max Miller prenten en posters
(Illustraties : IJsbrand Oost)

'Van de Max Miller albums 'De Orde van de Blauwe Steen'  en 'Schaduwspel' zijn al meerdere prenten verschenen, waarvan er ook al weer een aantal zijn uitverkocht. Maar gelukkig zijn er ook nog een aantal voorradig. Wat te  denken van bijvoorbeeld de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen,  Max Miller -snowboarding of de Max Miller beursposter van de Oostnederlandse Stripboekenbeurs van dit jaar. Voor alle prenten geldt: zolang de voorraad strekt.. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze prenten of poster, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


13. Willie Wortel Vakantieboek 2017
(Illustratie: © Disney)

Ook het nieuwe Willie Wortel Vakantieboek verscheen deze week in de winkels. Met strips, puzzels en Willie's wereld. En op pagina 15 t/m 117 het Willie Wortel-verhaal 'Wasmachine' waarvoor ik het scenario zo'n vijftien jaar geleden schreef. Willie denkt Omá's manier van wassen met een hypermoderne wasmachine aanzienlijk te kunnen verbeteren. Maar dan blijkt dat ook zijn hypermoderne wasmachine moeite heeft met de jusvlekken in Oma's tafelkleed. En of die extra enzymen en optische witmaker nu zoveel helpen? Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2003.


12. De Zware Jongens Vakantieboek 2017
(Illustratie: ©Disney)
Ook het nieuwe De Zware Jongens Vakantieboek is uit. Met veel strips, puzzels, Mickey lost 't op en op pagina 106 t/m 109 het Donald Duckverhaal 'Geldetiketten' waarvoor ik bijna 20 jaar geleden het scenario schreef. Donald werkt in de Bubbelurp Limonadefabriek, maar wordt na een half uur ontslagen omdat eigenaar Dagobert Duck hem nodig heeft voor een geldtransport. Een transport in vermomming als gelukkig gezinnetje met een kinderwagen vol geld. Helaas krijgen de Zware Jongens het al snel door en vlucht Donald samen met Dagobert naar de meest bekende plek in de buurt, de Bubbelburp Limonadefabriek. Maar of dat ook een veilige plek voor Dagoberts geld is? Het verhaal werd eveneens getekend door Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 42-2002.


11. Donald Duck Vakantieboek 2017
(Illustratie: ©Disney)
Ook het jaarlijkse Donald Duck Vakantieboek ligt sinds deze week in de winkels.

(Illustratie: Carry Brugman, ©Disney)

Zoals altijd boordevol strips, puzzels en spelletjes. Met dit jaar twee strips waarvoor ik eind jaren 90 het scenario schreef. De eerste vind je op pagina 80 t/m 83 van het Donald Duck Vakantieboek. Een verhaal waarin Oom Dagobert zijn neven meeneemt naar het Afrikaanse Mombasa omdat er problemen zijn met zijn diamantmijn. Problemen die te maken hebben met een dikke laag versteende lava afkomstig van een slapende vulkaan. En toch denkt Dagobert, in tegenstelling tot de mijnwerkers, de diamanten vanonder de lava te kunnen delven. Het verhaal werd getekend door niemand minder dan Carry Brugman en eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2000.

Vlak daarna op pagina 88 en 89 een van de eerste verhalen waarin ik Minnehaha weer mee liet spelen in de Hiawatha-strips, al heet ze in deze strip nog Boterbloem.

(Illustratie: Studio Bardon, ©Disney, Bron: Inducks)

Geronimo heeft iets meer succes bij Boterbloem dan Hiawatha. En als de jaloerse Hiawatha dan hoort dat ze graag een paard wil hebben, spoedt hij zich naar een kudde wilde paarden om daar een paard voor Boterbloem te vangen en te temmen. Het gaat hem echter minder goed af dan hij dacht. En wat bedoelt Boterbloem eigenlijk als ze het over een paard heeft? Het verhaal werd getekend door de Spaanse studio Bardon en eerder gepubliceerd in Donald Duck 33-2000.


10. De avondklok
(omslagontwerp: Sander Schaper, Studio Nico Swanink)

Speciaal voor het Lesboek KGT Thema's Maatschappijleer VMBO van Uitgeverij Essener maakten Hans en ik in opdracht van Comic House de strip 'De avondklok'  die te vinden is op bladzijde 38 t/m 41 van dit boek. Een verhaal waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om een situatie met rellende hangjongeren op te lossen. Onze hoofdpersonages Sharif en Kelvin worden op een avond onterecht aangehouden en dat alles dankzij een gekneusde enkel van Kelvin. Sharif start een facebookactie gericht tegen de avondklok en krijgt al snel steun van andere jongeren en van een reporter van RTV Midden. Gaandeweg blijkt dat de avondklok ook een soort experiment te zijn waarbij andere gemeenten meekijken.

We zien hoe Sharif, Kelvin en hun medestanders het probleem van de gemeentelijke naar de landelijke politiek weten te tillen. We zien welke acties ze ondernemen, wat de reacties daarop zijn, de rol van de media en de invloed die ze uiteindelijk op de besluitvorming uit weten te oefenen.

Een verhaal met een open einde, maar desondanks bereiken Sharif en Kelvin uiteindelijk meer dan ze bij aanvang van hun actie gedacht hadden. Het lesboek is voor E 40,75 te koop in de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en bij uitgeverij Essener. Mocht je nu docent zijn, dan kun je het boek hier voor de school en de lessen Maatschappijleer bestellen tegen slechts een paar euro administratiekosten (het eerste boek onder 'Producten bestellen').


9. Vrolijke stripverhalen van Donald Duck nr 17
(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)
Een album met meerdere Duckstrips van eigen bodem, waarvan ik er voor twee het scenario schreef.  Als eerste vind je op pagina 21 t/m 25 het Donald Duckverhaal 'Een vriend van hout', uit dee tijd dat praten met bomen een hype was. En dat is dus ook precies wat de Damesclub in dit verhaal gaat doen. Met als doel het bos te redden van een grootschalige kap. Donald vindt het echter allemaal een grote grap en om die nog wat meer kracht bij te zetten, vermomt hij zich als pratende boom. Het feit dat bomen terugpraten roept diverse reacties op, van enthousiasme bij de Damesclub, zorgen bij de burgemeester die liever een snelweg ziet in plaats van een bos en scepsis bij de wetenschap. Een en ander heeft behoorlijk vervelende gevolgen voor de pratende boom in kwestie, Donald dus.  Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Santiago Barreira en eerder gepubliceerd in Donald Duck 28-1998.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Vervolgens op pagina 27 t/m 30 het Oom Dagobert-verhaal over de Verrassingshow, de Duckstadse variant van de welbekende Surprise show uit de jaren 90. Oom Dagobert ergert zich aan het feit dat er iedere week iemand een peperdure vliegreis cadeau krijgt om een dierbare vriend of familielid te bezoeken, terwijl hij zelf zo'n gratis vliegreis goed kan gebruiken om zijn tinmijnen in Kapanga te inspecteren. En dus probeert Dagobert zijn familie over te halen hem op te geven voor de Verrassingshow met een smartlapverhaal over zijn goede oude maar niettemin volledig fictieve vriend Peer de Wroeter (in het scenario nog Gordiaan van Grimmelen geheten). Als dat niet lukt stuurt Dagobert het verhaal namens zijn familie zelf naar de Verrassingshow. En aangezien presentator en producent hoge kijkcijfers in dit verhaal wordt Dagobert als gast uitgenodigd in de show. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 14-1998.


8. Stripglossy
 
Tijdens de Haarlemse Stripdagen van 2016 werd het eerste nummer van Stripglossy officieel gepresenteerd. Inmiddels zijn al 5 nummers verschenen waarin tot tweemaal toe de exclusieve Rhonda-spin-off-verhaal 'Meisje van papier' verscheen plus nog een interview een imet Hans en Caroline en aandacht voor de tekenkamer van Hans. En of dat nog niet  genoeg is, maakte ook Jan en Arie hun comeback in deze strip. De strip zelf vertelt ons hoe het er aan toe gaat op de Vano-Studio en wat al die papieren acteurs nou beweegt. Maar ook over onzekerheden van tekenaar Vano. Want  moet je als stripmaker niet eigenlijk een kunstenaar zijn die cultuur produceert. En wat is nu eigenlijk een stripintendant?  Je leest het allemaal in 'Meisje van paier? En meer over Stripglossy lees je op www.stripglossy.nl


7. Stripnieuws
 
 
Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd.  In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start, inmiddels een vaste waarde in Stripnieuws. Zoals onlangs in Stripnieuws 66, waarin de kleine Nell rond etenstijd graag naar huiswil, maar Shoutka de weg blokkeert. En wat kun je dan bedenken om daar toch langs te komen? Of juist niet... Als Nell uiteindelijk toch thuiskomt wordt ze door Robin aan het werk gezet om de tuin winterklaar te maken. Onnodig te vermelden dat de kat hierdoor de grootste lol heeft. Maar hij is niet de enige... Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


6. Rhonda Sketchbook

In oktober van dit jaar verscheen het Rhonda Sketchbook. Een Rhonda- special edition van 36 pagina's, waarvan een zeven pagina's tellende preview in zwartwit van het nieuwe Rhonda-verhaal 'Route 66), eveneens een preview van de inmiddels in Stripglossy gepubliceerd Rhonda spin-off  'Het meisje van papier',  de layout van een ondeugende Rhonda pagina  en verder een heleboel schetsen. prenten en ander tot nu toe ongepubliceerd materiaal, waarmee Hans voor de lezer een tip van de sluier oplicht over de achtergrond van zijn werk en de strip Rhonda in het bijzonder.5. Nieuwe vrienden


                                                        (Illustraties: Eric Heuvel)

Begin 2014 verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


4. Eppo 2017
(Illustraties: Danker Jan Oreel) 
De voorpublicatie van het nieuwe Hel-verhaal 'De Sibylle-codex'  in Eppo nadert zijn einde. Hel en Julia hebben het derde deel van De Sibylle-codex gevonden. Wie alle drie de boeken in zijn of haar bezit heeft en weet hoe ze te lezen, kan de afloop van allerlei belangrijke gebeurtenissen voorspellen en is dus met recht de machtigste man of vrouw ter wereld. Artemis bezit al twee van de drie boeken. Tot overmaat van ramp weet Toy Hel en Julia op de zolder van Slot Loevestein te vinden en hen in een zodanige situatie brengen dat Hel zich genoodzaakt ziet met boek en al van vierhoog uit het raam van de toren van Slot Loevestein te springen. De afloop van dit tweede verhaal van De avonturen van Hel lees je volgende week in Eppo. Later dit jaar verschijnt het album van Hel, De Sibylle-codex en intussen wordt er al volop gebrainstormd over Hels nieuwe avonturen.

Ook het nieuwe Rhonda-verhaal 'Route 66' staat op de planning voor de tweede helft van 2017. Van dit verhaal verscheen al een zeven pagina's tellende preview verscheen in het Rhonda Sketchbook. Een verhaal als een roadmovie, waarin, naar het schijnt, Rhonda zelfs in Nederland terecht komt. En dan worden vrijwel zeker ook alle vragen rond Rhonda's identiteit en verleden beantwoordt. Kortom het antwoord op de vraag: hoe zit het nu met Rhonda en Dana Dane?
En tenslotte wordt er volop geschreven het scenario voor het nieuw Max Miller-verhaal. Daarbij wordt ook nog heel wat gebrainstormd over het hoe en wat van alle verwikkelingen in het verhaal.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Wat al wel zeker is, is dat Max in dit verhaal opnieuw naar het buitenland afreist om een mysterie op te lossen. Ditmaal zonder Eva, die voor haar werk al in het buitenland is. Maar Max krijgt hulp van een andere vrouw die precies hetzelfde doel nastreeft als hij. Hoe, wat en waar, lees je hopelijk dit jaar nog 2017 in Eppo bij de start van dit nieuwe Max Miller-verhaal. En meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl
 

3. De Max Miller stripreeks
 
(Foto: Cindy Horevoorts)
 
In september 2016 verscheen het nieuwe Max Miller album 'Schaduwspel' In dit derde Max Miller-album reizen Max en Eva af naar Oostenrijk waar Eva en haar teamgenoten deelnemen aan het biathlonkampioenschap. Maar in de schaduw van het biathlonparcours smeed de gokmaffia snode plannen. Eva's teamgenoot Joey wordt met de dood bedreigd en Max en Eva moeten alles op alles zetten om hem te beschermen. Hun tegenstander? De nietsontziende Oscar Wolvega.
Behalve 'Schaduwspel' bevat dit album ook  IJsbrands allereerste Max Miller-verhaal 'Spelbederf'' met een nooit eerder gepubliceerde inleidende pagina. In 'Spelbederf' doet Eva mee aan Streetwars, een paintballwedstrijd in het centrum van de stad. Maar Eva's tegenstander schiet niet alleen met verf.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

 In het tweede Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen'  gaan Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek  naar de vindplaats van de Blauwe Steen en nemen het op tegen een eeuwenoude criminele orde. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk.
En vergeet tenslotte ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende 'Moordkunsten', waarin Max op het spoor komt van een aantal brute moorden in de kunstwereld met als inzet een kostbaar schilderij.


2. De Rhonda-stripreeks

Twee albums uit de driedelige Rhonda-cyclus zijn inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. En hoe komt het nou eigenlijk dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  Beide albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie en als Franstalige special editions. Sinds kort is er eveneens een Duitse editie van Rhonda 1. En door Hans wordt er hard gewerkt aan het derde deel van de Rhonda-trilogie, dat wellicht later dit jaar  in Eppo zal worden voorgepubliceerd en in 2018 ook in album zal verschijnen.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!
 

Geen opmerkingen: