zondag 11 juni 2017

Donald Duck, het succes van een pechvogel

(Illustratie: Carl Barks, © Disney)
Gisteravond is in museum Strips! te Rotterdam de tentoonstelling 'Donald Duck, het succes van een pechvogel' geopend.  Dit ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan dit jaar van het weekblad Donald Duck. Veel bekende Duck-stripmakers van toen en nu waren aanwezig. Onder andere Daan Jippes, van wie ook een overzichtstentoonstelling te bezichtigen is in het Groningse Stripmuseum, Harry Balm, Tim Artz, Wilma van den Bosch, Carry Brugman, Jan Kruse, Michel Nadorp en Pascal Oost waren aanwezig bij de opening.
Eerst was er natuurlijk de ontvangst met koffie en andere drankjes, daarna een kort welkomswoord waarna we met zijn allen voor het eerst de complete tentoonstelling konden bekijken. Je waant je als het ware in Duckstad, dankzij de prachtige decors waarvoor vooral Wilma van den Bosch en Pascal Oost de afgelopen tijd veel werk verzet hebben.
Zo kun je op de thee bij Katrien, Donalds huis bezoeken, maar ook de werkplaats van Willie Wortel en zelfs de schuilplaats van de Zware Jongens.
Maar ook het weekblad en zijn auteurs komen aan bod. Zo zijn bijvoorbeeld de eerste Donald Ducks uit de jaren 50 bij Strips!  te bezichtigen, maar ook de ontwikkelingen van het weekblad door de jaren heen. En veel origineel werk van de belangrijkste Donald Duck stripmakers.  In de eerste plaats is dat natuurlijk Carl Barks, aan wiens leven en werk uitgebreid aandacht wordt besteed en van wie ook origineel werk te zien. Maar er is ook werk te bezichtigen van bijvoorbeeld Al Taliaferro en de vele Nederlandse Donald Duck en Disney-stripmakers. Natuurlijk van Daan, Harry, Tim, Wilma, Carry en Michel, maar ook bijvoorbeeld van Mau en Bas Heymans en... van Hans.

(Illustraties: Hans van Oudenaarden, © Disney)
Bovenstaande pagina is een van de items die bij Strips! te bewonderen zijn, maar ook bijvoorbeeld de cover hierboven en een pagina uit een van de Grote Boze Wolf-verhalen die Hans ooit tekende voor Donald Duck. Uiteraard alles in zwart-wit, op groot formaat en zonder tekst.
Ook is er aandacht voor de leesverhalen door bekende Nederlandse tekenaars, zoals Hans Kresse en Thé Tjong-Khing van illustraties voorzien, de niet-Disney-strips in het weekbald, zoals Tom Poes, Chlorophyl, Snoesje en Douwe Dabbert en er zelfs een hele vitrine gewijd aan van de scenaristen.

Van mij zijn er twee originele scenariopagina's te bezichtigen, waaronder deze uit het Donald Duck-verhaal 'De zeewierboerderij'. Maar je vindt er ook scenario's van onder andere Jan Kruse, Patty Klein, Evert Geradts, Herman Roozen en Sieger Zuidersma.
Verder zijn er natuurlijk Disney tekenfilms te zien en hangen er complete one-pagers op groot formaat van Mau en Bas Heymans. Voor eentje daarvan, getekend door Mau, schreef ik destijds het scenario.

(Illustratie: Mau Heymans, © Disney) 
De tentoonstelling 'Donald Duck, het succes van een pechvogel' is vanaf vandaag te bezichtigen en loopt door tot en met 24 september 2017. Museum Strips! is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.30 tot 17.30 uur. En meer info over deze expositie vind je uiteraard op de site van Strips!

Geen opmerkingen: