donderdag 18 mei 2017

Bob, Hel, Donald en andere strips in Knokke

(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Iets meer dan anderhalve week geleden, op zaterdag 6 en zondag 7 mei, vond het 14e Stripfestival van Knokke-Heist plaats, dat dit jaar als thema 'De strip in de film'  had. Officieel begint het jaarlijkse stripfestival op zaterdagavond, maar dit jaar leek het al eerder van start te gaan. Op de heenweg reisde ik samen met Wilma van den Bosch, dit jaar voor het eerst te gast op het Stripfestival van Knokke-Heist.
 
En in de tuin van het hotel kregen we gezelschap van Albert, een van de vaste organisatoren van het stripfestival en van tekenaar Marcel Rouffa die in hetzelfde hotel logeerde. Het leverde leuke gesprekken over het vak van stripmaker toen en nu, maar ook over het stripfestival van volgend jaar dat dan met de 15e editie een jubileum heeft.
(Foto's: Wilma van den Bosch)

Aan het begin van de avond was er een heerlijk etentje in gezelschap van alle aanwezige stripmakers, medewerkers en organisatoren van het Stripfestival Knokke-Heist. Daarbij kregen we  aan tafel ook gezelschap van Eric, Jacqueline en Andrée. En ook dat leverde weer heel leuke en interessante stripmakersgesprekken op aan tafel.
 Na afloop van het etentje werden we naar het casino van Knokke gebracht waar rond acht uur de jaarlijkse gala-avond zou plaats vinden. Een gala  met muziek, albumpresentaties van onder andere het boek 'Mijn reizen' ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Paul Geerts en natuurlijk de uitreiking van de jaarlijkse stripprijzen. Opvallend was dat het onderwerp van de Duitse strips van Studio Vandersteen dat 's middags door Marcel al was aangestipt diverse malen terugkwam bij de verschillende prijsuitreikingen. Na afloop van het gala was er tijd om nog even wat te drinken en bij te praten met diverse collega's.
(Foto's: bron Facebookpagina Stripfestival Knokke-Heist)
 
Zondagochtend om 10.00 uur was het dan tijd voor het beursgedeelte van het jaarlijkse Stripfestival Knokke-Heist. Danker Jan was als een van de eerste aanwezig en had de diverse albums al uitgestald en plaatsgenomen achter de signeertafel. Samen met Wilma en Eric vormden we een soort Nederlandse hoek tijdens het Stripfestival.

Meteen na opening van het stripfestival kon Danker Jan al een album signeren van De banneling van Tobago. Maar ook voor de blauwe editie van Publiek Geheim bleek veel belangstelling.
(Foto en illustratie: Danker Jan Oreel)
En uiteraard was er ook vraag naar het Hel-album 'De koffers van Raz Fadraz', net als naar het komende Hel-album 'De Sibylle-codex' en zelfs een verzoek voor een tekening van Hel als Viking.
 
(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)
Opvallend veel belangstelling ook voor de diverse Donald Duck-albums. In het bijzonder Vrolijke Stripverhalen 16 en 17 en De Spannendste Avonturen van Donald Duck nr 4 en 8. Behalve tekeningen in de diverse albums maakte ik er ook een aantal in verschillende schetsboeken. Datzelfde gold voor Wilma die bovendien erg veel belangstelling had voor de originele Ducktekeningen die ze had meegenomen.
(Foto: Wilma van den Bosch)
Ook was er vraag naar Max Miller en zelfs naar het inmiddels uitverkochte album 'Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Voor Wilma mocht ik bovendien nog een exemplaar signeren van Bob Evers 5: Een overval in de lucht.
 
Tussen de middag is er altijd uitgebreid gelegenheid om te lunchen. Maar omdat het aan onze tafels vrij druk was zijn we daar vrij lang blijven zitten. Eric en Jacqueline hadden uiteindelijk het geluk als eerste te kunnen lunchen, en niet veel later konden Wilma, Danker Jan en ik ook aanschuiven bij het buffet.
 
Ook 's middags bleek er veel belangstelling voor Publiek Geheim, voor Hel en voor Donald Duck.  Behalve Donald heb ik ook een paar maal Katrien getekend en zelfs Joe Carioca en Panchito in een tekening die aansloot die het thema van het festival.
 
(Foto's: bron Facebookpagina Stripfestival Knokke-Heist)
 
Bij Eric was uiteraard de hele dag veel vraag naar January Jones en Danker Jan wist tenslotte vlak voor afloop van het stripfestival het laatste exemplaar van die dag van Verder op zoek naar Zeeland te verkopen. Daarna was het echt tijd om van iedereen afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Gelukkig bood Danker Jan Wilma en mij een lift naar Nederland aan, waardoor we ook weer vrij vroeg thuis waren.
                                        (Illustratie: Danker Jan Oreel)

Al met al dus weer heel leuk stripfestival afgelopen zondag in Knokke. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die afgelopen zondag speciaal voor ons of onze strips naar Knokke is gekomen. En niet te vergeten natuurlijk  Wilma, Danker Jan, Marcel, Eric, Jacqueline, Andree, Ben, Timothy, Ine en Martin voor het gezelschap en de gezelligheid tijdens het stripfestival Knokke-Heist. Wilma en Danker Jan, hartelijk bedankt voor het gezelschap en de gezelligheid tijdens de heen-en-terugreis. En Danker Jan, eveneens bedankt voor de lift terug naar Nederland. Wilma, dank je wel voor de foto's bij dit blogverslag. Tenslotte wil ik in het bijzonder ook Albert, Jean-Pierre, Leo, Jan, Roger, Yves en alle andere medewerkers van het stripfestival Knokke-Heist bedanken voor de uitnodiging, de ontvangst, de gastvrijheid, de gezellige dagen en algehele verzorging van het afgelopen weekend. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: