zaterdag 10 september 2016

De publicaties van deze week

Het nieuwe Max Miller-album 'Schaduwspel' lag nog maar een paar dagen in de winkel, toen de nieuwe Boekenkrant (nr 9-2016) begin de week verscheen. En toch staat Max Miller riant bovenaan bij de Boekenkrant tips voor stripalbums op bladzijde 28 van de nieuwe Boekenkrant.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Compleet met cover, ISBN-nummer en de korte inhoud van dit album. Natuurlijk hebben we dit te danken aan Caroline, die ons begin juli al vroeg of we haar dit materiaal konden sturen voor de BKStrips van augustus. Helaas hadden we op dat moment nog geen definitieve cover en nog geen ISBN-nummer. En het lukte ook niet om alles rond te krijgen voordat de BKStrips naar de drukker ging. Gelukkig waren wel op tijd voor de nieuwe Boekenkrant, zodat Max Miller nu toch de nummer 1 uit de lijst met striptips van de Boekenkrant is. Dank je wel, Caroline.

Caroline leverde overigens op dezelfde pagina nog een bijdrage aan de nieuwe Boekenkrant en die gaat onder het kopje 'In ander jasje' over de zes speciale Suske en Wiske-albums voor SOS Kinderdorpen.

(Illustratie: Eric Heuvel)

De verhalen werden respectievelijk geschreven door Guus Meeuwis, Wilfred Genee, Esther Verhoef, Aaf Brandt Corstius, Karin Amatmoekrim en Carlo Boszhard en getekend door Gerben Valkema, Eric Heuvel, Michiel de Jong, Gerard Leever, Hanco Kolk en Romano Molenaar. Gerben, Michiel en Gerard komen ook aan het woord in dit artikel.

Behalve deze tips zijn er in de tijdschriften van deze week ook veel nieuwe strips te vinden die wij dan hier weer kunnen tippen op de Bob  Evers Strip blog.  Zoals bijvoorbeeld het verhaal uit Katrien's dagboek op bladzijde 22 t/m 25 van de nieuwe Donald Duck (nr 37-2016), waarin Katrien als telefoniste aan de slag gaat bij een callcenter. Een verhaal geinspireerd op de niet al te beste ervaringen van mijn vriendin die bij een callcenter aan de slag ging en het daar precies drie dagen uithield. En in die tussentijd avond aan avond de standaardantwoorden van de callcenter-telefoniste van buiten zat te leren. Verder veel bij bedacht natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld het meest voorkomende antwoord van de beoogde Duckstadse klanten: "Guus Geluk wint altijd!" Zie daar als Duckstadse callcenter-telefoniste maar eens tegenin te gaan. Vandaar ook dat dit een van de eerste vormen van 'nee' is waarvan Katrien het standaardantwoord van buiten moet leren. Maar ondanks al haar inzet houdt ook Katrien het slechts drie dagen vol bij dit callcenter. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans.

Het Jungleboek-verhaal op bladzijde 27 t/m 31 van de nieuwe Donald Duck is niet gebaseerd op waargebeurde situaties, maar enkel en alleen op de beroemde Disney-film uit 1967 en dan in het bijzonder op het zinnetje ' Een olifant loopt door'. In dit verhaal gebeurt dat vrij letterlijk als Kaa uit woede Kolonel Hathi hypnotiseert omdat deze op zijn staart getrapt heeft. Kaa stuurt Hathi letterlijk naar de afgrond toe en de rest van de colonne volgt. Dit ondanks verwoede pogingen van Mowgli, Baloe, Bagheera en Junior om Hathi te stoppen. Tja, een olifant loopt door... Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Ramón Bernado Kneff.

Ook de nieuwe Katrien Duck (nr 9-2016) ligt sinds deze week in de winkels met daarin op bladzijde 31 t/m 34 het verhaal 'Katrien als brandweervrouw' dat ik samen schreef met collega-scenarist Paul Hoogma. Uiteraard is dit verhaal geinspireerd op het wereldberoemde door Carl Barks geschreven en getekende verhaal ‘Donald Duck als brandweerman’. Een verhaal dat in  Nederland extra beroemd is omdat het hier voor het eerst verscheen in de allereerste Donald Duck uit 1952. Toen in Nederland een aantal jaren geleden ook de Katrien verscheen, vonden Paul en ik dat Katrien ook wel een keertje als brandweervrouw mocht optreden. Met Lizzy, Juultje en Babetje een woensdagmiddagje te gast bij ‘risico-persoon’ Donald Duck hadden we genoeg verhaalelementen om Katrien en de rest van de Duckstadse vrijwillige brandweer in actie laten komen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en al eerder gepubliceerd in Katrien 5-2004 en Katrien 5-2010.

En tenslotte verschenen er ook nog twee nieuwe strips in de nieuwe Penny (nr 19-2016) waarin ik mijn medewerking verleende.

(Illustratie: © Holco Publication)

Op bladzijde 16 t/m 22 vind je een nieuw avontuur van Sarah de Shire. Waarin er door een onweer brand uitbreekt in de stal van Sarah en Mini. En dat net als Maura en Marlin een middagje weg zijn met hun ouders. Gelukkig komt Jesse, door het noodweer op weg naar huis, langs de stal en ziet wat er aan de hand is. Maar in zijn eentje kan hij geen twee vluchtende paarden tegenhouden. Kortom, Sarah en Mini gaan er vandoor. En gelukkig weten Maura en Marlin Sarah snel terug te vinden, nadat ze van Jesse horen wat er gebeurd is, maar... waar is Mini gebleven?

En dan is op bladzijde 6 t/m 15 de eerste aflevering te vinden van een compleet nieuwe serie in Penny.

(Foto: Christel Brouwer, © Holco Publications)

Een fotostripserie rond Penny's Shadow. Waarvoor ik deze keer eens niet het scenario heb  geschreven, maar wel betrokken was bij de brainstormsessies over de serie en aan de plots van een aantal afleveringen heb meegedacht en meegeschreven. Niet deze eerste trouwens, die is volledig het werk van collega-scenariste Sabra Kemner, die ook alle scenario's schreef voor de komende vijf afleveringen. Het verhaal begint als Shadow terugkeert naar Ameland met dezelfde boot als hoofdpersoon Anna die daar een nieuw leven begint. Haar kennismaking met Shadow maakt enorme indruk op haar, maar eenmaal op Ameland krijgt Shadow al vrij snel een andere eigenaar na eerst onderdak gevonden te hebben in de stallen van de Amelandse paardenreddingsboot.

En daar hebben we ook een link met het verhaal over de ramp met de reddingspaarden in augustus 1979 en met het verhaal 'De verdronken paarden van Ameland'.

(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, ©Holco Publications)

Een eerste verwijzing naar de ramp met de reddingspaarden vind je al in deze eerste aflevering van 'Penny's Shadow', maar in de tweede aflevering van deze serie, in deze Penny aangekondigd op bladzijde 65 voor het volgende nummer van Penny, zal het album 'De verdronken paarden van Ameland' een grotere rol spelen. Over twee weken meer daarover.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: