dinsdag 14 juni 2016

Max Miller in 'Schaduwspel': ontvoering


Aflevering 8 en 9 van Max Miller in 'Schaduwspel', te vinden in Eppo 11 en 12-2016, leiden ons langzaamaan naar de grote finale van dit verhaal. En dan bedoel ik niet die van het biatlonkampioenschap. In deze afleveringen vind je ook twee elementen die bepalend waren voor het verloop van het verhaal en in het bijzonder de gebeurtenissen in deze beide afleveringen.

Allereerst is dat de skilift, iets dat IJsbrand graag wilde tekenen. En dus gaat Wolvega er na de confrontatie met Max in het bos, vandoor met de ski-lift. Natuurlijk geeft Max niet op en probeert Wolvega alsnog te pakken te krijgen. Maar uiteindelijk legt hij het af tegen het meedogenloze wapengeweld van Wolvega.
Nu zijn er verschillende soorten skiliften, maar voor deze scene hadden we sowieso een 'open' skilift nodig, waar je op kunt klauteren, aan kunt hangen en... vanaf kunt vallen. Geen cabine dus met deuren die vanzelf dicht gaan, maar een stoeltjeslift waar je op kunt klimmen. En het type stoeltjeslift? Die keuze laat ik uiteraard aan IJsbrand over.

PAGINA 21:

 1. Max valt uit de stoeltjeslift.

 MAX: Aagh!

 
2. Max grijpt de stoeltjeslift van onderen beet. Het wedstrijdgeweer laat hij daarbij los. Wolvega richt zijn revolver op Max die onder de stoeltjeslift hangt.

 MAX: Oef!

 
3. Wolvega schiet en Max laat tegelijkertijd de stoeltjeslift los. Max wordt net niet geraakt. Voor de lezer is dat nog niet duidelijk.

 WOLVEGA: Dit wordt je laatste stunt, knaap!
GELUID VAN DE SCHOTEN: Pang! Pang!

 4. Max valt beneden in de sneeuw. Ook hier is voor de lezer nog niet duidelijk of Max wel of niet gewond is.

 GELUID VAN DE VAL: SPLAF!
GELUID VAN DE SCHOTEN: Pang! Pang! Pang!

 5. Max krabbelt op uit de sneeuw en kijkt de skilift versuft na.

MAX (denkballoon): Mislukt! Ik moet als de bliksem terug. Als Eef aan de 7,5 km sprint begint, kan ze niks meer voor Joey doen.
Dat er rond dit punt in het verhaal een face-to-face confrontatie tussen Max en Wolvega plaatsvindt is ook belangrijk voor het vervolg van het verhaal. Tot nu toe heeft Wolvega volledig achter de schermen geopereerd en heeft niemand van het biatlonteam zijn gezien ook maar gezien. Max is de eerste en tot nu toe ook de enige die weet met wat voor tegenstander ze hier te maken hebben.


Na de ontsnapping van Wolvega keert Max zo snel als hij kan terug naar het stadion. Maar te laat.


Onder de ogen van Eva wordt Joey samen met Van der List ontvoerd door Wolvega. Max denkt eerst nog dat Luca bij dit alles betrokken is en tracht hem te doen praten, maar komt er al snel achter dat hij de verkeerde voor zich heeft. Gelukkig weet Eva, dankzij haar computertechnische vaardigheden, het spoor van Joey weer op te pikken. En daar komt een tweede verhaalelement in beeld dat ruim van te voren vaststond.IJsbrand wilde graag een echt Oostenrijks kasteel tekenen, hoog in de bergen gelegen. Als documentatie voor het scenario bezocht ik het Gravensteen in Gent. Geen bergen, maar het ging het me ook om hoe kom je van punt A naar punt B en vandaar weer naar C.

IJsbrand koos bij het tekenen van de betreffende scenes voor een totaal ander kasteel als documentatie, een kasteel zonder kerkers, maar de route die Max en Eva op pagina 25 volgens is nog altijd voor een deel gebaseerd op het Gravensteen.


De trap naar boven naar de toegangpoort,

een grote zaal...


met een kleinere kamer ernaast.

Vooral die laatste speelt een bepalend rol bij het verdere verloop van het verhaal. Aan het eind van pagina 25 zitten Max en Eva tussen twee vuren. Aan de ene kant Wolvega met zijn gevangenen, aan de andere kant de grote baas van de gokmaffia die op pagina 25 een indrukkende entree maakt.
(Illustraties: IJsbrand Oost en Anco Dijkman)
Hoe dat afloopt lees je volgende week in Eppo, in de tiende aflevering van Max Miller in 'Schaduwspel'.

Geen opmerkingen: