zondag 19 juni 2016

De Vakantieboeken Top 14

Nog een dag of wat en het is zomer, het schooljaar loopt op zijn einde. Kortom, het is bijna vakantie. En als je dan je koffers gaat pakken, wat neem je dan zoal mee? Hier zijn onze tips in de traditionele Vakantieboeken top... 14!

14. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


13. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

 
Een genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 4th wave Liger T-shirts. Thema: 'oldskool gaming' pin-up. Exclusief verkrijgbaar bij Liger:
http://www.thisisliger.com/hans-van-oudenaarden-liger-x-hans-van-oudenaarden.html


12. De Max Miller prenten
(Illustraties: IJsbrand Oost)

'Van tweede Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen'  zijn er tot nu toe twee prenten verschenen. Tijdens het Stripfestival Breda 2013 beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En eerder dat jaar, tijdens de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle kwam de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Van beide prenten zijn er nog een aantal in voorraad. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze twee prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


11. Stripglossy

Tijdens de Haarlemse Stripdagen werd het eerste nummer van Stripglossy officieel gepresenteerd. Daarin nog geen strips van Hans of mij, maar wel een aankondiging voor het tweede nummer dat in september verschijnt: Hans van Oudenaarden onthult het ware leven van Rhonda. In totaal zullen er zeker 9 nummers gaan verschijnen, maar we hopen natuurlijk dat er ook daarna nog vele nummers volgen. Behalve dit exclusieve Rhonda-verhaal wordt er ook gewerkt aan andere, nieuwe strips die mogelijk in latere nummers van Stripglossy te vinden zullen zijn. Meer over de nieuwe Stripglossy nr 1, de komende nummers en hoe je nummer 2 straks in september in de bus krijgt, lees je op www.stripglossy.nl


10. Tina Vakantieboek 2016
Vers van de pers, het Tina Vakantieboek 2016, met maar liefst twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste vind je op bladzijde 44 t/m 47 het verhaal 'Nicole, de gestolen eieren'. Waarin hoofdpersoon Nicole samen met haar vriendin aardbeien plukt bij een tuinder die een broedende kerkuil in zijn schuur heeft zitten. Omdat uileieren op internet voor veel geld verhandeld worden wil de zoon van de tuinder, Daan wil dat de kerkuil in hun schuur  geheim blijft. Helaas kan Nicole haar mond niet houden, met alle gevolgen van dien. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Tina 25-2005 onder de titel 'Uileneieren op internet' en getekend door de Spaanse tekenaar Redondo.
Vervolgens vind je op bladzijde 66 t/m 70 het verhaal 'Chantal, de munt van de zeemeeuw'. Waarin hoofdpersoon Chantal en haar vriendin Myrthe aan het strand een gewonde meeuw vinden die vlak voordat ze valt een munt uit haar snavel laat vallen. Een munt die door Chantel opgepakt wordt. Chantal en Myrthe brengen de meeuw naar het vogelopvangcentrum, maar dat blijkt er niet al te goed voor te staan. Tegelijkertijd heeft Chantal opeens het ene mazzeltje na het andere. Maar als je als meisje ineens veel geld hebt, levert dat ook ineens veel foute vrienden op. En waar komt al dat geluk eigenlijk zo opeens vandaan? Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Angeles Felices en eerder gepubliceerd in Tina 37-2004

9. De Zware Jongens Vakantieboek 2016
(Illustratie: ©Disney)

Ook het nieuwe De Zware Jongens Vakantieboek ligt sinds deze week in de winkel. Met daarin opnieuw twee verhalen, waarvoor ik al dan niet in samenwerking, het scenario schreef.

(Schets plaatje 5 en 6:  Paul Hoogma)

En over samenwerking gesproken, op bladzijde 98 t/m 107 van het De Zware Jongens Vakantieboek vind je het Donald Duck-verhaal 'Gemier',  waarvoor ik samen met Paul Hoogma het scenario schreef. Een verhaal waarin de Zware Jongens op het idee komen om mieren los te laten in de beveiligingscomputer van Dagoberts geldpakhuis. Mieren die daar nesten bouwen en de elektronica behoorlijk ontregelen. Voor dit verhaal zocht ook tekenaar Sander Gulien de samenwerking en wel met niemand minder dan Daan Jippes, die een groot  deel van de layout van deze strip voor zijn rekening nam. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 26-1999 en in het album De grappigste avonturen van Donald Duck nr 3.

Daarna op bladzijde 134 t/m 137 een kort verhaal waarin de Zware Jongens Donald en de neefjes in het Poedelmeer bezig zien om iets op te duiken voor hun oom Dagobert.

(Illustratie: Maximino Tortajada Aguilar, © Disney)

Ze vermoeden dat het om een schat gaat en besluiten het ervan te nemen totdat een van hen de schat gevonden heeft. Dat duurt niet al te lang. Zodra Donald het sein aan Dagobert geeft dat hij hem gevonden heeft, komen de Zware Jongens in actie. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Maximino Tortajada Aguilar en eerder gepubliceerd in Donald Duck 35-2008.


8. Donald Duck Vakantieboek 2016
(Illustratie:Michel Nadorp, ©Disney)
 
Eveneens verschenen deze week, het gloednieuwe Donald Duck Vakantieboeken. Ook daarin vind je twee verhalen waarvoor ik al dan niet in samenwerking het scenario schreef en eentje waarvan het tekenwerk werd verzorgd door niemand minder dan...  Hans van Oudenaarden.

(Illustratie: Comicup Studio, © Disney)                       Als eerste kom je op bladzijde 44 t/m 47 het Tokkie Tor-verhaal  'Piraten' tegen waarvoor ik samen met Paul Hoogma het  scenario schreef.  Een verhaal waarin Tokkie en Bo op onderzoek uit gaan als  het schip met zaaigoed van Kapitein Bakkebaard maar weg blijft. Ze ontdekken al snel dat Kapitein Bakkebaard is overvallen door Kapitein Goudkaper en zijn piraten. In een poging Bakkebaard te bevrijden en het zaaigoed terug te krijgen verkleden ze zich als piraten en sluiten zich aan bij de bemanning van Kapitein Goudkaper. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 35-2002.
 
Daarna, op bladzijde 103 t/m 106 het Speurneuzen-verhaal 'Het testament van Lady Mathilda'. Waarin Basil hulp wordt ingeroepen door notaris McHobbel omdat een van zijn cliƫnten, de steenrijke Lady Mathilda Morgan spoorloos is verdwenen. Haar erfgenamen eisen dat het testament wordt geopend, maar de notaris wil eerst zekerheid over het lot van Lady Mathilda. Basil gaat, met de hulp van Dawson en Toby, op onderzoek uit en doet een verbazingwekkende ontdekking. Ook dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 29-2001.
En dan tenslotte op bladzijde 128 t/m 131, het tweede stripverhaal dat Hans ooit tekende voor het vrolijke weekblad Donald Duck. Het Oma Duck-verhaal 'Kunstmest en meel' vertelt hoe Oma de luie Gijs aan het werk zet: de varkens voeren en kunstmest naar buurman Gier rijden. Helaas gaat daar iets mee mis.

(Illustraties: Hans van Oudenaarden/tekst: Ruud Straatman, © Disney)

Het verhaal werd geschreven door Ruud Straatman en eerder gepubliceerd in Donald Duck 29-1989.
 
7. StripnieuwsHet begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd.  In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start, inmiddels een vaste waarde in Stripnieuws.
En dan was nog Stripnieuws 57 veel aandacht voor mijn 25-jarig jubileum als scenarist. In het nieuwste nummer 63 staat onder andere Stripschapprijswinnares Maaike Hartjes centraal en presenteren Hans en Caroline een Puppy from Hell-strip zonder de kleine Nell, maar met een hoofdrol voor Robin. Maar ongetwijfeld maakt Nell in een volgende aflevering weer haar opwachting. Of is dit wellicht het begin van een nieuwe cyclus? Alle reden dus om ook de komende nummers Stripnieuws te blijven volgen. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php6. De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 8

(Illustratie: Michel Nadorp, ©Disney)
 
Het achtste album in de reeks 'De spannendste avonturen van Donald Duck' vol met verhalen getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien. Voor drie van die verhalen, schreef ik al dan niet in samenwerking met anderen het scenario.

De cover van het album verwijst naar het openingsverhaal van dit album 'Een explosieve vakantie', een verhaal dat ik samen schreef met collega-scenarist Rob Klein. Waarin de neefjes worden uitgekozen voor een wetenschappelijk Jonge Woudlopersproject en daarvoor de uitbarstingen van de Hawaiiaanse schildvulkanen moeten bestuderen en Guus Geluk een cruise wint en samen met Katrien naar Hawaii vertrekt. Donald neemt samen met de neefjes een baantje aan boord van het cruiseschip en niet veel later volgt de onvermijdelijke confrontatie tussen Guus en Donald met als gevolg dat Katrien helemaal in haar eentje het uitzicht vanaf de top van de schildvulkaan gaat bekijken. Het verhaal is in dit album te vinden op bladzijde 3 t/m 14 en werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2007.

Vervolgens vind je op bladzijde 21 t/m 33 het verhaal 'De schat van Kapitein Ruygsnaevel', een verhaal dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma.

(Illustratie piratenschip plaatje 2: Paul Hoogma)

 Het is in feite de Duck-variant van de legende over Olivier Levasseur, wiens piratenschat ergens op de Seychellen verborgen zou zijn, maar nooit gevonden is. In het geval van onze piraat, Kapitein Ruygsnaevel, verdwijnt niet alleen de schat maar ook de piraat zelf. En dat alles ten gevolge van een vervloeking van de hoftovenaar van Koning William de Schaetryke. En laat nu behalve Dagobert ook Zwarte Magica geinteresseerd zijn in deze schat. Een schat  die alleen te vinden is als de vloek verbroken wordt. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 23-2008.


En tenslotte vind je op bladzijde 55 t/m 66 het Oom Dagobert-verhaal ' Geld naar de maan'. Een verhaal gebaseerd op een onvervalst Barks-thema; Dagobert Duck slaat zijn geld ergens anders op uit vrees voor een kraak van de Zware Jongens. Een thema, dat voor zover ik toendertijd na kon gaan, sinds het Barksverhaal ‘Het huis der gruwelen’ uit 1966 niet meer gebruikt is. Door geen enkele andere Duckscenarist waar ter wereld dan ook. Een bericht over een afgedankt ruimtestation inspireerde me tot de rest van het verhaal. Kortom, Dagobert slaat dus zijn geld op in een oud ruimtestation. Maar of het daar, mijlenver buiten de dampkring, nou echt veilig is voor de Zware Jongens? Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 9-2009.5. Eppo 2016
(Illustraties: IJsbrand Oost)
 
De voorpublicatie van het nieuwe Max Miller-verhaal 'Schaduwspel'  in Eppo is inmiddels in volle gang. Het verhaal speelt zich vrijwel geheel af in Oostenrijk waar Max en Eva tijdens het biatlonkampioenschap te maken krijgen met de wereld van de gokmaffia. Eva's teamgenoot Joey wordt met dood bedreigd omdat hij weigert mee te doen aan matchfixing. Op dit moment werkt IJsbrand druk bezig met de finishing touch van  de grote finale van dit verhaal die zich afspeelt in en om een kasteel hoog in de bergen van Tirol. Kunnen Max en Eva voorkomen dat de gokmaffia definitief afrekent met Joey zonder zelf in de problemen te komen? Je leest het de komende drie nummers in Eppo.

Voor de komende maanden staat op zeer korte termijn 'De avonturen van Hel 2: De Sybille-codex gepland.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Een verhaal waarin alles draait om de drie overgebleven boeken van de Sybille. Boeken met voorspellingen waar de eigenaar bepaald niet slechter van wordt als hij of zij weet hoe hij of zij de boeken moet lezen. Danker Jan schreef zelf het eerste deel van het scenario en heeft inmiddels ook een aantal pagina's getekend, die binnenkort in Eppo te zien zullen zijn. En intussen werken we hard aan het tweede deel van het scenario, zodat Hel 2: De Sybille-codex straks ononderbroken in Eppo kan worden voorgepubliceerd.


En heel misschien keert ook Rhonda eind 2016 terug in Eppo. Hans is in elk geval druk bezig het het tekenen van het derde deel van de Rhonda-trilogie, met als titel 'Route 66'geheim houden. Feit is dat Rhonda en Dutch Bernstein het in het derde deel van deze trilogie bepaald niet makkelijk zullen krijgen. Hans voorspelt zelfs een echte bloedbruiloft.  En we krijgen eindelijk antwoord krijgen op de vraag hoe zit het nu met Rhonda en Dana Dane? Meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl


4. Nieuwe vrienden


                                                        (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin 2014 verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


 
3. De Max Miller stripreeks
 
(Illustraties: IJsbrand Oost)

In juni 2014 verscheen het nieuwste Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen Een verhaal waarin Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek gaan naar de vindplaats van de Blauwe Steen. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr naar de vindplaats van de Blauwe Steen speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk. Inmiddels wordt in Eppo het nieuwe verhaal 'Schaduwspel' voorgepubliceerd. Een verhaal dat waarschijnlijk in oktober in album zal verschijnen als nummer 3 uit de reeks Max Miller. Vergeet ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende: Moordkunsten.2. De Rhonda-stripreeks

Twee albums uit de driedelige Rhonda-cyclus zijn inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. En hoe komt het nou eigenlijk dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  Beide albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie en als Franstalige special editions. Sinds kort is er eveneens een Duitse editie van Rhonda 1. En door Hans wordt er hard gewerkt aan het derde deel van de Rhonda-trilogie, dat zeer waarschijnlijk in 2017 in album zal verschijnen.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: