vrijdag 18 maart 2016

De nieuwste strippublicaties

Oktober 2015, een verzoek van Jos  van de Donald Duck redactie voor een Donald Duck themaverhaal over zwerfafval. Leek me leuk om te schrijven. En dus verdiepte ik me in het recyclen van afval, de afbraaktijden en het soort afval dat je op straat, op het strand en in zee vindt. Maar ik stuitte bijvoorbeeld op afvalkunst, dat wil zeggen kunstwerken gemaakt van afval. En dan waren er nog de ballonnen die lang geleden bij een Bert en Ernie-verhaal wat problemen opleveren. Iet dat ik eigenlijk altijd onthouden heb. En ik zag nu kans om ook dat eens wat verder uit te werken. De ballonnen vormen als het ware de rode draad in het Donald Duck-verhaal 'Grote opruimdag' deze week wordt gepubliceerd op bladzijde 5 t/m 14  van de nieuwe Donald Duck (nr 12-2016). Een verhaal waarin Donald begint aan zijn baan als rommelraper en in het kader van Grote  Opruimdag onverwachts hulp krijgt van bijna heel Duckstad. Bijna heel Duckstad want er lopen ook heel wat rommelmakers in Duckstad rond die hun afval zonder meer op straat dumpen en zo onder andere het Prulpark, het strand en het kermisterrein bevuilen. Het zijn deze rommelmakers tegen wie Donald en zijn assistenten-voor-een-dag Kwik, Kwek, Kwak en Keessie het moeten opnemen. Of het Donald en de andere opruimers lukt om Duckstad voor twaalf uur helemaal van het zwerfafval te verlossen, lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

Vanwege de Landelijke Opschoondag morgen 19 maart staat bijna de hele Donald Duck in het teken van zwerfafval en opruimen, ofwel 'Houd Duckstad schoon!' zoals het thema deze week op de cover van Donald Duck vermeld staat. Toch heeft het Ariel-verhaal op bladzijde 16 t/m 21 niet direct iets met zwerfafval te maken. Al is Ursula wel van plan een puinhoop van Tritons paleis te maken. Dit doet ze door orka Stip te laten krimpen en op een door haar gekozen tijdstip weer te laten groeien. Dat doet ze omdat ze denkt dat Ariel de kleine Stip, tegen de zin van haar vader, wel het paleis zal insmokkelen. Iets dat Ariel ook doet, maar daarna alles op alles zet om Stip weer zijn normale grootte terug te bezorgen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Miguel Sanchez.

En natuurlijk wordt ook Max Miller, Schaduwspel deze week weer vervolgd in de nieuwe Eppo (nr 6-2016). In de derde aflevering van dit verhaal, op bladzijde 20 en 21 van de nieuwe Eppo. Ondanks Max' ingrijpen is het niet hij, maar ex-biatlonkampioen Roland van der List die een knokpartij tussen Joey en de twee Duitse kleerkasten weet te voorkomen. En terwijl Van der List de beide Duitsers iets te drinken aanbiedt, komt er ergens op een mobiele telefoon een sms-bericht binnen, waarin wordt opgeroepen 'de Hollander' te laten dansen. Het bericht gaat vergezeld van de waarschuwing: 'Laatste kans!'
Nadien in het hotel lopen de spanningen nog verder op. In eerste instantie de erotische spanning tussen Van der List en teamlid Carina. Maar als iedereen de volgende dag met huurauto's richting Tirol vertrekt, blijkt de stemming van Joey ten aanzien van de rest van het team er niet beter op geworden te zijn, Joey vertrekt in zijn eentje in zijn eigen auto. Iets dat hij beter niet had kunnen doen. Hoe dat zo? Dat lees in de volgende Eppo. Maar voor die tijd meer over deze aflevering in een nieuwe post van IJsbrand op de Max Miller Strips blog. Waarschijnlijk dit weekend al.

En dan verscheen deze week ook nog de nieuwe Stad Magazine (nr 12-2016). Met daarin de zesde en vooralsnog laatste culinaire strip, die IJsbrand en ik in samenwerking met 's Amuse Cateraar voor dit Groningse magazine maken.
Het thema deze keer is: retro. En daarvoor brengen een bezoek aan De Buitensocieteit, het restaurant en evenementenlocatie gelegen aan het Paterswolderse meer. Het echtpaar Trijntje en Egbert, inmiddels 40 jaar samen, vaart in hun bootje langs de Buitensocieteit en zien het bruiloftsfeest dat daar in volle gang is.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Ze halen herinneringen op aan hun eigen bruiloft en komen zo op het idee om die over te doen in de sfeer van de jaren 70. Uiteraard is Ineke helemaal in voor zo'n retro bruiloft. Eén probleem: het echtpaar wil de chateaubriand aan tafel getrancheerd hebben en dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk in de horeca. Maar net als in de vorige strips zorgt het personeel, in dit geval Roald en Tim, voor de oplossing.  De strip werd uiteraard getekend door IJsbrand en Dick  Heins verzorgde de inkleuring. De laatste plaat van deze strip wordt door s'Amuse Cateraar ook weer gebruikt voor promotiedoeleinden. Binnenkort waarschijnlijk te vinden op de diverse Facebookpagina's van s'Amuse Cateraar.

Geen opmerkingen: