donderdag 12 maart 2015

De Stripschapjaarprijzen

(Foto: Cindy Horevoorts)
 
Afgelopen zaterdag geheel onverwachts en wellicht ook wat overdonderd drie keer in de prijzen gevallen tijdens de Stripdagen te Gorinchem. Zoiets verwacht je echt niet. Ging ook gewoon naar de Stripdagen om te signeren. 's Ochtends en 's middags samen met IJsbrand Max Miller in de stand van Eppo/Don Lawrence Collection en dan na het middaguur een paar uur samen met Eric Nieuwe Vrienden bij Uitgeverij L.

 
Zo rond half een was het tijd voor de eerste 'break'. Even pauze en dan door naar Schaptheater waar Caroline de eerste BK Strips zou presenteren en aansluitend de eerste uitreiking van de Stripschapjaarprijzen zou plaatvinden. Robert van der Kroft reikte de Stripschappenningen uit, als eerste die voor het Album in het jaar in de Categorie Jeugd. En nog niets in de gaten. Op gevoel af gaf ik Timo van Alex Turk een grote kans om  in de wacht de eerste prijs in de wacht te slepen en anders zou toch zeker Gerard Leever, koning van de Nederlandse jeugdstrip, met Suus en Sas die Stripschappenning. Pas toen Robert sprak over een striptekenaar die in 'zijn eigen blad' publiceert, begon ik te vermoeden dan het hier toch wel eens om Mau Heymans en Donald Duck zou kunnen gaan. En inderdaad' De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44' werd door de Stripschapcommissie gekozen als Album van het jaar in de categorie Jeugd.

(Foto: Cindy Horevoorts)
Helaas bleek Mau geveld te zijn door de griep en voor collega-scenarist Evert Geradts was de reis vanuit Frankrijk waarschijnlijk te ver. De enige twee auteurs die aanwezig waren, waren mijn collega-scenariste Kirsten de Graaff, die samen met Mau zo'n tweede van de verhalen uit dit album heeft bedacht en geschreven, en ikzelf. Gezamenlijk het podium op dus.

 
 
 
Op de vraag of dit onze eerste Stripschapprijs was, moesten we beide bevestigend antwoorden. Al stond ik natuurlijk 25 jaar eerder ook op het podium bij het Stripschap, vanwege de scenariowedstrijd van het Stripschap en Donald Duck. En dat maakt het ook wel heel speciaal dat dan juist Donald Duck, de strip waar het allemaal mee begon, 25 jaar later wordt bekroond als Album van het jaar.
Datzelfde geldt ook voor Kirsten en Mau, want ook voor hen begon het allemaal met een eend.
(Foto: Alex Odijk)

De Stripschappenning in de categorie Avontuur en vermaak, waarvoor onder andere ook onze eigen 'Nieuwe vrienden en J.Rom van Romano Molenaar en Bruno de Roovere waren genomineerd, ging naar goede vriend en Donald Duck- en Eppo-collega Remco Polman voor het album Floris van Dondermonde. (Remco, nogmaals van harte gefeliciteerd). En terwijl we nog gefeliciteerd werden met de Stripschappenning voor Donald Duck door onder andere IJsbrand, die speciaal voor de prijsuitreiking even pauze had genomen bij Eppo, en Thom, Joan, Frans, Bas en Ferdi, allen van Donald Duck en Tina, werden op het podium de Publieksprijzen bekendgemaakt. Op de valreep bleek De Grappigste Avonturen van Donald Duck nr 44 de meeste stemmen te hebben gekregen en daarmee de nek-aan-nek-race met Timo gewonnen te hebben.

We hadden het niet eens echt in de gaten. Pas toen anderen zeiden dat we weer naar voren mochten komen om uit handen van Frits van der Heide de Peter de Smet-speld in ontvangst te nemen, gingen Kirsten en ik weer het podium op. De eerste Peter de Smet-speld ooit, de publieksprijs voor het Album van het jaar, ontworpen door Erwin Lammerts naar het eendje dat altijd op de pet van Peter de Smets Generaal te vinden is, ging dus eveneens naar Donald Duck.  Kirsten had een uitgebreid dankwoord waarbij ze, mede namens Mau, zo ongeveer iedereen bij Donald Duck en Tina bedankte voor de jarenlange samenwerking en voor het prachtige resultaat van de dubbele prijs voor 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44' Er bleef dus niet zoveel voor me over. Maar ik kon toch nog wel een paar mensen bedanken.
 

Allereerst het Stripschap dat 25 jaar geleden de scenariowedstrijd organiseerde waar het allemaal mee begon. Thom Roep, die de winnaars uitnodigde om meer voor Donald Duck te schrijven en die jarenlang samen met andere Donald Duck-redactieleden mijn scenario's van de benodigde commentaren voorzien, waardoor je echt stripscenario's leert schrijven. Goede vriend en collega-stripmaker Hans, die ik via Donald Duck leerde kennen, en die me in 2003 vroeg of ik de scenario's voor de Bob Evers strip wilde schrijven. Iets dat resulteerde in een jarenlange goede en prettige samenwerking, de ervaring van het maken van een albumvullende stripverhaal in samenwerking met een goede en gedreven tekenaar, iets waar ik een paar jaar later bij de samenwerkingen met Eric en IJsbrand veel profijt van heb gehad.
Comic House uiteraard. Hans, Sonja en in het bijzonder Miriam die de afgelopen een aantal goede en leuke projecten voor me had, iets dat onder andere resulteerde in de samenwerking met Eric voor 'Het Van Walraven Testament' en nu het ook al genomineerde 'Nieuwe vrienden'. En tenslotte natuurlijk IJsbrand en Eric voor de goede en prettige samenwerking die vorig jaar met 'Nieuwe vrienden' en 'Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen' resulteerde in twee prachtige stripalbums. En wat Max Miller betreft, staat het volgende verhaal 'Schaduwspel' al in de steigers.

(Foto's: Cindy Horevoorts, ontwerp Peter de Smet-speld: Erwin Lammerts)
 
Toen Kirsten en ik het podium afliepen, werd me verzocht maar even in de buurt te blijven. En jawel, ook Nieuwe vrienden bleek door het publiek gekozen te zijn tot Album van het jaar. Zodat ik ditmaal samen met Eric het podium op mocht om de tweede Peter de Smet-speld in ontvangst te nemen, uiteraard ook namens Comic House en de Anne Frank Stichting.

(Foto: Alex Odijk)

Op de vraag of we in de toekomst nog meer albums samen gaan maken, moesten we beiden het antwoord nog even schuldig blijven. Natuurlijk moet dan eerst Comic House ons weer aan elkaar koppelen voor een nieuw project en daar kan best een paar jaar tussen zitten. Eric merkte ook terecht op dat de kans bestaat dat de markt voor educatieve strips verzadigd raakt. Scholen hebben immers maar een beperkt budget.
We merkten overigens wel op de Stripdagen dat Nieuwe Vrienden bekend is bij vrijwel iedereen die afgelopen weekend spraken. Wat dat betreft, wil ik zeker ook al onze trouwe lezers bedanken. Het is tenslotte een hele eer als de stripalbums waaraan je hebt meegewerkt tot tweemaal toe door het publiek tot Album van het Jaar gekozen worden. Daarom dank jullie wel allemaal voor jullie stem en voor het jarenlange vertrouwen.

(Foto: Cindy Horevoorts)
 
Tenslotte nog een bedankje voor Alex, Cindy en het Stripschap die voor de foto's bij deze blogpost zorgden. En Alex, ook alvast bedankt voor de overige foto's van de Stripdagen van afgelopen weekend. Zodra die binnen zijn, schrijf ik nog een uitgebreide blogpost over de Max Miller en Nieuwe vrienden-signeersessies met IJsbrand en Eric tijdens de Stripdagen.

Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Landslide victory! Mooi verslag van verdiende zegetocht!

Frank Jonker zei

Ha Hans,

Nogmaals dank voor de felicitaties en voor de complimenten. :-)

Hartelijke groeten,

Frank