vrijdag 17 oktober 2014

Rhonda, Max, Donald en andere strips in Breda

Het was weer groot feest afgelopen weekend in Breda. Twee drukbezochte dagen met veel belangstelling bij de Eppo-stand en de Max Miller-stand. Maar hoewel het Stripfestival Breda zelf plaatsvond op zaterdag en zondag, vonden de voorbereidingen al plaats op vrijdag. Aan het begin van de vrijdagmiddag zijn IJsbrand en ik begonnen met signeren van alle 150 exemplaren van Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.

Natuurlijk met de broodnodige pauzes, waarbij we op vrijdagmiddag ook nog een bezoek brachten aan het Chasse-theater, waar iedereen druk bezig was met het opbouwen van de stands. Na een klein rondje door het theater en het begroeten van alle bekenden hebben we ook onze eigen stand ingericht, Dat wil zeggen, tafelkleed over de tafel en vervolgens de Max Miller banner erachter, zodat er geen twijfel over kon bestaan, wat de Max Miller stand was. Natuurlijk hebben we ook van de gelegenheid gebruik maakt om alvast een aantal nieuwe stripalbum te kopen of in te kijken. En wat blijkt? De titel van het nieuwe Max Miller verhaal staat al aangekondigd achterop diverse albums van Uitgeverij Don Lawrence Collection:
(Illustraties: IJsbrand Oost)


Na ons bezoek aan het Chasse Theater hebben we snel een hapje gegeten en zijn we vervolgens doorgegaan met het signeren van de resterende Achter de schermen-albums, iets waar we uiteindelijk tot 's avonds 23.00 uur mee bezig zijn geweest, om dan vervolgens de volgende ochtend vroeg rond 8.00 uur alweer aanwezig te zijn in het Chasse-theater om daar de rest van onze stand te organiseren. Boeken, kassa, stoelen, de mappen met schetsen en originelen.  Net toen we daarmee klaar waren, arriveerden ook Hans en Carolina in het Chasse-theater, zodat we nog net voor aanvang met z'n konden genieten van een welverdiende kop koffie.

Daarna gingen de deuren en werd het heel druk in het Chasse-theater. Vanaf 10.00 uur zijn we vrijwel de dag bezig geweest met het uitleveren en signeren van Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.
(Foto's: Cindy Horevoorts)


Niet alleen mensen die al hadden ingetekend op het boek, maar ook voor veel belangstellenden die het boek nu voor het eerst in het echt en het alsnog graag wilden hebben.

(Foto: Wilma Degeling)

Gelukkig nam Cindy op zaterdag en een groot deel van de zondag de kassa en het afrekenen van de diverse Max Miller album, schetsen en originelen voor haar rekening, zodat wij vooral op het signeren van de boeken konden concentreren.

Intussen had ook Hans plaatsgenomen in stand van Eppo Stripblad, waar het ook meteen heel erg druk werd. BD Must was pas na tienen in Breda, maar vanaf dat moment liep de nieuwe Franstalige uitgave van Rhonda 1: Help me, Rhonda! in kleur als een trein. Binnen een paar uur tijd waren alle album die BD Must had meegenomen verkocht. Gelukkig waren er bij de stand van Eppo Stripblad genoeg exemplaren te koop van de Nederlandstalige edities van Rhonda 1: Help me, Rhonda! Voor een inkijkje in de Franse kleuren-editie, zie de post van Hans twee posts hieronder.

Zo rond twaalf zat de signeersessie voor Hans erop, al zijn Hans en Caroline nog zeker tot een uurtje of vijf in Breda gebleven. In de Max Millerstand bleef het ook 's middags behoorlijk druk. Behalve alle Achter de schermen-boeken mochten we met grote regelmaat ook exemplaren signeren van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen, dat vaak samen met Achter de schermen-boek verkocht werd, zodat mensen een en ander met elkaar konden vergelijken, en natuurlijk ook Max Miller 1: Moordkunsten, dat door IJsbrand werd gesigneerd.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Zelf mocht ik regelmatig een exemplaar van Nieuwe Vrienden signeren en kon ik mensen met het album doorsturen naar de stand van Eppo Stripblad waar Eric signeerde. Vooral voor de speciale educatieve (softcover)-editie was veel belangstelling. Daarnaast mocht ik ook af en toe een hardcover-uitgave van Nieuwe vrienden signeren.

Datzelfde geldt voor Bob Evers, waarvan ik zaterdags de hardcover van 'Een overval in de lucht' mocht signeren. Helaas op een moment dat Hans al gestopt was met signeren. Maar hopelijk komt er prachtige tekening van Bob, Jan of Arie op een van de volgende stripbeurzen in dat album.
(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Verder was er ook weer belangstelling voor 'De verdronken paarden van Ameland' waarvan ik zaterdag al vrij vroeg het eerste exemplaar mocht signeren en vooral voor De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34 waarvan ik zowel zaterdag als zondag albums heb mogen signeren. Daarnaast maakte ik ook regelmatig een tekening in een schetsboek. Vooral Donald, Guus en Kwik, Kwek en Kwak waren erg populair. Dit jaar waren in Breda ook een aantal echte Donald Duck tekenaars aanwezig en dat was in de diverse schetsboeken goed te zien, zodat ik regelmatig kon refereren aan een eerdere tekening van Victor Venema, Michel Nadorp, Wilma van den Bosch of Jan-Roman Pikula.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Na de eerste dag van het Stripfestival Breda werden we met z'n uitgenodigd voor een overheerlijk diner en vervolgens was het tijd of hotel- of huiswaarts. En hoewel sommige tekenaars het toch nog laat gemaakt hebben, waren we de volgende ochtend alweer ruim voor openingstijd aanwezig om de stand weer in gereedheid te brengen met daarna de gebruikelijke kop koffie.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

De zondag  begon ietsje rustiger dan de zaterdag, maar al gauw was het weer even druk bij de Max Miller-stand als een dag eerder. Opnieuw heel veel Achter de schermen-boek gesigneerd, net als de beide albums uit de  Max Miller-reeks, Moordkunsten en De Orde van de Blauwe Steen.

(Foto: Wilma Degeling)

Albums die door IJsbrand veelal van een tekening van Max, Eva, Pjotr of een van de schurken uit de betreffende albums werden voorzien.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
 
Ook voor Donald Duck was op zondag weer grote belangstelling. Gelukkig kregen we dankzij Guido en Judith tussendoor een broodje te eten en hadden we gelukkig nog even tijd om koffie te drinken met Otto en Danker Jan. Wat dat betreft stond de Max Miller stand voor de koffie precies op de goede plek. Maar na tijdens pauzes, waarbij we om en om de stand bemanden, bleef het gewoon druk rond Max Miller. Uiteindelijk zijn we zondag nog tot over vijven bezig geweest met signeren. Daarna nog de stand weer uitruimen en toen was het eindelijk tijd om huiswaarts te gaan en daar weer een hapje te eten.
 
(Foto: Wilma Degeling)

Al met al dus weer twee heel drukke maar ook heel gezellige dagen in Breda. Daarom wil allereerst Rob, Fons, Guido, Sytse en alle andere medewerkers van het Stripfestival Breda bedanken voor de uitnodiging, de gastvrijheid in Breda en het diner zaterdags na afloop. Guido, Judith, Hans en IJsbrand voor de koffie en de broodjes tijdens onze signeersessie. Wilma en Cindy voor de foto's bij deze blogpost en Cindy eveneens voor alle hulp met de Achter de schermen-boek en met alle hulp in de Max Miller stand. IJsbrand, Hans, Caroline, Cindy, Juan, Daniel, Eric, Danker-Jan, Otto, Remco, Mark, Marissa, Ger, Romano, Noel, Jorg, Fokko, Ferry, Marcel, Sytse, Wilma, Hans, Wilma, Pascal, Jan-Roman, Victor, Michel, Gerben, Mariella en Jacqueline voor de gezelligheid. En vooral iedereen die afgelopen weekend speciaal voor ons naar Breda is gekomen. Dank jullie wel allemaal!

Geen opmerkingen: