maandag 3 maart 2014

Max Miller ondergronds

Iets meer dan een week geleden plaatste ik al een nieuwe blogpost op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl) over de ondergrondse scene's in Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen in Eppo 4. Afgelopen zaterdag plaatste IJsbrand een nieuwe blogpost over diezelfde ondergrondse scene's en de daarvoor gebruikte documentatie.

Uiteindelijk blijkt dat voor de geheime ruimte zelf slechts één foto te zijn, aangevuld met IJsbrands kennis van historische bouwstijlen. Want zoals gezegd, buiten de boerderij aan de overkant van het kanaal, die gebouwd is op de fundamenten van een Middeleeuwse boerderij, die vroeger aan het klooster van Selwerd verbonden was en nu slechts als orientatiepunt voor Max en Eva dient, is er verder vrijwel niets meer over van het voormalige klooster van Selwerd.

In eerste instantie vond IJsbrand ook een foto die prima als documentatie voor de geheime ingang zou kunnen dienen, zoals ik die beschreven had in het scenario. Een geheime ingang, waar ook de rolstoel van de leider van de Orde naar binnen zou kunnen. Maar omdat bleek, dat deze ingang teveel ruimte in zou nemen en dat het bosje en de bijenkasten de ingang nooit goed genoeg konden verbergen. Daarop creeerde IJsbrand een nieuwe, kleine ingang, die door slechts één bijenkast  verborgen kon worden gehouden. Waardoor Max, Eva en Pjotr nu verticaal afdalen in de geheime gang en de Vader van de Paters voor deze scene's een stok kreeg toegewezen in plaats van een rolstoel.
De ingang en de ondergrondse gang berusten dus volledig op fantasie, zowel in de tekening als in het scenario.
Voor de ruimte achter de geheime deur gebruikte IJsbrand wel bestaande documentatie. Eén foto slechts voor de constructie van de pilaren en de gewelven, waarbij het plafond niet al te hoog mocht zijn.  Op basis daarvan maakte IJsbrand een eigen constructie en een perspectieftekening van de geheime ruimte. Opnieuw fantastie dus, zowel in scenario als tekening.
Anders lag dat bij het tekenen van de wandschilderingen waarop het verhaal van de Eerste Hoeder is afgebeeld. Hiervoor gebruikte IJsbrand meer documentatie dan voor de rest van de ondergrondse ruimte.

Het hoe en waarom daarvan lees je op de Max Miller Strips blog in IJsbrands nieuwste post 'De Orde van de Blauwe Steen: ondergronds (2)', met inbegrip van de bewuste foto's en schetsen die onderdeel waren van de totstandkoming van deze ondergrondse scene's in Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

En hoe het na de instorting van de geheime ruimtes verder gaat, kun je later deze week lezen in de nieuwste Eppo. De abonnée's zeer waarschijnlijk morgen al en voor de rest van Nederland ligt Eppo 5 vanaf donderdag in de winkels.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: