vrijdag 14 maart 2014

De perspresentatie van Nieuwe vrienden

(Illustratie: Eric Heuvel, bron: Comic House)
 Toch wel een heel bijzonder weekend vorige week! Het begon allemaal vorige week vrijdag met de officiele perspresentatie van Nieuwe Vrienden door de Anne Frank Stichting. Locatie: het servicepunt Kraaipan, in de voormalige Kraaipanschool die ook een heel belangrijke rol speelt in het verhaal.


Om drie uur was de ontvangst met koffie, thee en gebak.Bijna iedereen die bij Nieuwe vrienden betrokken was, was aanwezig. Eric, Miriam, ikzelf en natuurlijk alle leden van het projectteam en vele andere betrokken van de Anne Frank Stichting.
Een kwartier later opende projectleider Piet de officiele presentatie met een welkomswoord, gevolgd door het openingswoord van Ronald Leopold, algemeen directeur vande Anne Frank Stichting.

Daarna was het woord aan historicus Daniel Metz die de geschiedenis van de Transvaalbuurt, waar het overgrote deel van 'Nieuwe vrienden' zich afspeelt en waar we ons op dat moment ook bevonden. Daniel is ook de man achter de tentoonstellingsborden in de supermarkt aan het Krugerplein, en ook die spelen een belangrijke rol in het verhaal, net als de supermarkt zelf.

Daarna was het tijd voor de film 'making of... Nieuwe vrienden', waarin onder andere Eric aan het werk te zien was tijdens het tekenen van Nieuwe vrienden. Ook werd een van de vier animaties uit de Digitale Les getoond, de scene waarin Alex kennismaakt met zijn nieuwe klas, voorzien van stemmen en beweging. Goed gemaakt en voor mijn gevoel klopten de stemmen stuk voor stuk met de personages. Voor scholen dus een absolute aanrader deze Digitale Les.
 


Ook waren in de film "making of.... Nieuwe vrienden' al de eerste reacties van kinderen op het verhaal te zien. En even later was het aan Eric, Miriam en mijzelf om vragen van leerlingen van OBS De Kaap over het stripalbum te beantwoorden.
Vragen zoals hoe lang het duurde om het verhaal te schrijven (ongeveer een jaar) en of Eric de Transvaalbuurt van foto's had nagetekend of er ook zelf was gaan kijken. Uiteraard heeft Eric, meerdere malen zelfs, in de Transvaalbuurt rondgekeken en zeker op de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt.


Daarna mochten Eric, Miriam en ik de eerste exemplaren van Nieuwe vrienden uitreiken aan de leerlingen die zojuist de vragen aan ons gesteld hadden. En daarna hebben we uiteraard ook voor alle andere aanwezigen een exemplaar van Nieuwe vrienden gesigneerd. Zo rond vijf uur hadden we alle albums van tekst en tekening voorzien.

(Illustraties: Eric Heuvel)

Na vrijdagmiddag heeft het nieuws rond Nieuwe vrienden zich behoorlijk snel verspreid. En vrijwel alle kranten en andere media hebben het persbericht overgenomen. Een mooi voorbeeld daarvan vind je op de site van Oost-Online: http://www.oost-online.nl/index.php/world/nieuws-en-buurt/oud-oost/1674-basisschool-de-kaap-krijgt-eerste-exemplaar-stripboek-anne-frank-stichting
Volgens Eric hebben de sociale media ook een belangrijke rol gespeeld bij wat er zaterdag in Gorinchem rond Nieuwe vrienden gebeurde. Maar daarover binnenkort meer.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: