dinsdag 9 juli 2013

De St-Bernardushof in Aduard

Voordat we aan het  het nieuwe Max Millerverhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' begonnen hebben we heel wat documentatie verzameld. In de post van vorige week vertelde ik al dat Google Maps en Google Streetview heel bruikbaar waren voor de routes die Max, Eva en Pjotr binnen het verhaal volgden. Maar soms kregen we ook gewoon hulp van derden.


Zoals van de vrijwilligers van het Kloostermuseum St, Bernardushof in Aduard. Dankzij hen kon IJsbrand onbeperkt foto's nemen en kreeg bovendien nog een persoonlijke rondleiding.
En alle informatie en foto's die IJsbrand me daarna toestuurde kon ik vervolgens goed gebruiken om de scene's op bladzijde 16 t/m 20 van ons nieuwe Max Miller verhaal te schrijven. Foto's die daarbij erg behulpzaam waren, waren bijvoorbeeld deze:

De kunstig gelegde tegelvloer...
...de nissen boven de ramen...

...en het schilderij in het midden van de voormalige Ziekenzaal van de St. Bernardushof in Aduard, dat laat zien hoe het er daar in vroeger tijden aan toe ging.

Voor een tekenaar zijn visuele details vaak nog belangrijker dan voor de scenarist. Bepaalde elementen spelen dan ook geen rol in het scenario, maar zijn daardoor uiteindelijk wel terug te vinden in de tekeningen. Zoals:
De prachtige plafonds...

en de oude muren met hoge ramen en siermetselwerk.


Veel meer over de St. Bernardushof in Aduard en haar geschiedenis lees je trouwens in de nieuwste post van IJsbrand op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/)
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Maar zoals gezegd, Max, Eva en Pjotr gaan de komende pagina's weer terug via de Friesestraatweg naar Groningen. En van daaruit weer naar andere historische locaties. Maar daarover een volgende keer meer. En binnenkort natuurlijk ook in Eppo.

Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

IJsbrand Oost zei

Eh Frank, dat schilderij in het midden van de kerk is onderdeel van de plot, net als die mooie tegelvloer... toch?

Frank Jonker zei

Ha IJsbrand,

Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de post inmiddels aangepast.

Hartelijke groeten,

Frank