donderdag 2 februari 2012

Donald Duck digitaal, update 2

Onze vaste bloglezers weten het al: het vrolijke weekblad Donald Duck verschijnt sinds eind vorig jaar ook digitaal en dat met twaalf extra digitale pagina’s. Inmiddels is op I.n.d.u.c.k.s. (http://coa.inducks.org/index.php) een update verschenen van de eerste digitale Ducks van 2012. En dat terwijl ik hier nog bezig was met de laatste nummers van 2011. Daarin opnieuw vier verhalen waarvoor ik in de jaren 90 het scenario schreef.

Nr 50-2011


De nacht van de weerwolf is een Speurneuzen-verhaal met het bekende Jeckyll-and-Hyde-thema.

(Illustratie: Carmen Pérez, © Disney)

Maar ook het begrip’wilde haren’speelt een belangrijke rol. Basil en Dawson krijgen te maken met een monster dat vooral voorzien lijkt te hebben op assistente Laura van het medisch laboratorium. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 7-1998.

Nr 51-2011
De voorlaatste week van het jaar is traditioneel gezien het kerstnummer en de extra digi-pagina’s daarvan bevatten maar liefst twee kerstverhalen van me.

(Illustratie: Comicup Studios, © Disney)

Allereerst een verhaal waarin een arme weduwe uit haar huis gezet dreigt te worden door huisbaas Boris Boef. Niet zozeer vanwege het geld, maar omdat Boris nu eenmaal andere plannen met de grond heeft waarop het huis staat. Natuurlijk bieden Mickey, Minnie en Pluto de arme weduwe de helpende hand en proberen al collecterend de huur alsnog bij elkaar te krijgen, daarbij uiteraard vakkundig gedwarsboomd door Boris. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 53-1998 en het album “Een vrolijke kerst met Donald Duck” uit 2002.

Ook het tweede kerstverhaal op deze digi-pagina’s heeft alles met geldproblemen te maken, maar dan de gebruikelijke geldproblemen van Donald op het eind van het jaar.

(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)

Gelukkig kan Donald in dit verhaal, dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma, vrij snel aan de slag als postbode in verband met de grote hoeveelheid kerstkaarten die aan het jaar verstuurd worden.
De route die hij krijgt toegewezen, is zeker niet de makkelijkste en zorgt voor heel wat problemen, maar, hoe kan het ook anders in een kerstverhaal, met een goede afloop. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 51-2000.

Nr 52-2011

Het Broer Konijn-verhaal ‘De trezotaurus’ is een kleine klassieker.

(Illustratie: Carlos Grangel, © Disney)

Niet eens zozeer vanwege mijn verhaal over Rein Vos die zijn eigen schatbewakers-legende creeert om Broer Konijn in de val te laten lopen, maar vanwege de tekeningen van de Spaanse tekenaar Carlos Grangel, die het verhaal tekende in de klassieke 40-er jaren stijl. Zo goed, dat collega Remco Polman, zelf ook tekenaar en vanaf volgende week met een eigen strip te bewonderen in Eppo, dacht dat de strip inderdaad uit de jaren 40 kwam. Tot hij hoorde dat ik het verhaal geschreven had.
Het verhaal werd al eerder gepubliceerd in Donald Duck 52-1995 en het Donald Duck Winterboek 2002.

Meer volgt.

2 opmerkingen:

GlennL zei

Snel naar de boekenwinkel

Frank Jonker zei

Ha Glenn,

Eh, nee, dus. Het gaat hier om de verhalen op extra pagina's van de digitale Donald Duck en die zijn helaas niet in de boekhandel verkrijgbaar, maar alleen leesbaar via de Ipad.

Hartelijke groeten,

Frank