dinsdag 31 januari 2012

Strips in album

Zomaar op één dag twee nieuwe albums uit met strips waarvoor ik ooit het scenario schreef, zeg. Nou ja, niet alle strips, maar toch een aantal daarvan. Eind van de middag kwam ik eerst in een bekende tijdschriftenwinkel ‘De liefste special’ van Tina tegen, met daarin maar liefst drie complete verhalen uit het begin van deze eeuw.
In het verhaal ‘Een geheimzinnige date’ krijgt hoofdpersoon Nicole een briefje van haar grote liefde Marcel met daarop de tijdstip en de plaats van hun eerste date. Denkt ze. Want helaas komt het briefje niet van Marcel en blijken er op de plaats van afspraak heel andere dingen aan de hand te zijn. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Peter FitzVerploegh en eerder gepubliceerd in Tina 19-2001.

Vervolgens op bladzijde 45 t/m 51 het verhaal “De liefdesamulet’. Een verhaal met een thema dat ik wel eens vaker als basis van m’n verhalen gebruik: de krachten van een edelsteen. In dit geval een stersaffier. En het lijkt erop dat het wel of niet dragen van een ketting met die saffier van invloed is op het gedrag van de grote liefde van hoofdpersoon Susanne. En dan is er ook nog iets met een manestraal… Dit verhaal werd getekend door niemand minder dan Fred de Heij en eerder gepubliceerd in Tina 13-2000.

(Illustratie: Fred de Heij)

En tenslotte op bladzijde 54 t/m 61 het verhaal ‘Een spookachtig carnaval’. Met een schoolgebouw dat op de plaats van een eeuwenoud klooster staat, een legende over geuzen, Spanjaarden en monniken, en de geest van de abt die na al die eeuwen nog steeds op school zou rondwaren. En natuurlijk komt er iemand op het onzalige idee om zich te verkleden als de geest van de abt. Dit verhaal werd getekend door Juliana Buch en eerder gepubliceerd in Tina 9-2000.

En toen ik met dit album thuiskwam, meteen telefoon. Tekenaar Piet Voordes aan de lijn die me vertelde dat er vandaag ook een albumpje verschenen was van de Piet Paulusma-gags die het afgelopen jaar in de Wegener weekkranten verschenen. Een album met 48 gags, waarvan ik er voor vier het scenario schreef. Grappen over slapeloosheid, de energierekening, nieuwe webcams en overvolle stranden, eerder gepubliceerd in de Wegener weekkranten van respectievelijk week 5, 19, 24 en 32 en nu dus verkrijgbaar in album(pje). Alle albums zijn gesigneerd door de echte Piet Paulusma en voorlopig alleen te koop via Galerie Fi Donc in Alkmaar (http://www.fi-donc.nl/webshop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_144&products_id=2598)
maar later ongetwijfeld ook op de stripbeurzen waar tekenaar Piet Voordes aanwezig zal zijn.

(Illustraties: Piet Voordes)

Geen opmerkingen: