zaterdag 1 oktober 2011

GRNVLD 07

Behalve De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34 is er nog meer nieuws verschenen deze week. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe GRNVLD (nr 07-2011) die gisteren in de bus viel. Met vooral veel nieuw werk van Hans. Dat begint al traditiegetrouw op bladzijde 03 met het ‘Vooraf’ van Caroline, dat deze keer helemaal gewijd is Sint Franciscus, zijn levensstijl en zijn band met de dieren, de planten, kortom de hele schepping. En dat Caroline het leven van Sint Franciscus heel goed heeft bestudeerd en nog op de enige juiste plek ook, is te zien in de bijbehorende illustratie van Hans. Dat Sint Franciscus centraal staat in dit woord vooraf is niet toevallig, want verderop in de nieuwe GRNVLD komen we Sint Franciscus ook nog tegen.

Maar voor je zover vindt, kom je eerst op bladzijde 07 in de rubriek “Zaaigoed” een artikeltje tegen over het album “De verdronken van paarden van Ameland”, waarin zowel aandacht wordt besteed aan de film ‘Penny Shadow’ als aan de gebeurtenissen van 14 augustus 1979 op Ameland, het verhaal dat ook in het stripalbum wordt verteld. En dat slechts een paar weken voordat het album in heel Nederland te koop zal zijn. Dank je wel. Caroline, dank jullie wel, Grnvld-redactie!

(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Door naar 44 en 45 dan. En daar komen we Hans weer tegen met nog eens drie nieuwe illustraties bij een artikel over de Nederlandse eetcultuur, compleet met recept voor een lunchschoteltje door Martine Wittop Koning. Twee van de drie illustraties vind je op bladzijde 44 bij datzelfde recept. De derde illustratie maakt het interview met Lizet Kruyff over de Nederlandse eetgewoontes door de jaren heen helemaal compleet. En mocht je je nog afvragen voor die mooie illu-glicée van het Stripfestival Breda ineens vandaan kwam. Wel, hier vandaan! Het is van de drie illustraties bij dit artikel.

En dan tenslotte op bladzijde 46 en 47 de stripfabel “Sint Franciscus en de Wolf van Gubbio”, een voor de vaste bloglezers al bekende strip. Want deze stripfabel, getekend door Michiel de Jong, werd al eens eerder gebruikt als nieuwjaarskaart van Kasteel Groeneveld om de donateurs te informeren over de renovatie van het kasteel. En ook de Boekenkrant gebruikte de strip als covercard om reclame te maken voor GRNVLD en Kasteel Groeneveld. Maar nu dan eindelijk ook in GRNVLD zelf te lezen als derde stripfabel in de serie.

(Illustratie: Michiel de Jong, © Comic House)

Behalve Sint Franciscus speelt ook de wolf een centrale rol in deze nieuwe GRNVLD. Zo is er ook een artikel over de terugkeer van de wolf in Nederland te lezen, dat geïllustreerd is met een strip van Gerrie Hondius over de terugkeer van de wolf in Nederland. En de wolven sieren ook de cover van deze GRNVLD. Behalve illustraties van Hans en Gerrie kom je deze keer in GRNVLD ook nog illustratiewerk tegen van Aloys Oosterwijk, Wouter Tulp, Peter Vos en Jos Collignon. Meer info over GRNLD en Kasteel Groeneveld vind je natuurlijk weer op http://www.kasteelgroeneveld.nl/.

En behalve De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34 en GRNVLD 07 is er nog meer nieuws verschenen deze week, waaronder een strip die alles met het respect voor dieren te maken heeft dat ook in de nieuwe GRNVLD een hoofdthema is, maar het hoe en wat daarvan bewaar ik nog even tot een volgende post.

Geen opmerkingen: