maandag 17 oktober 2011

De nieuwste strips

Ook deze keer moet ik het ‘nieuwste’ eigenlijk weer met een paar flinke korrels zout nemen, want van de vier nieuwe strippublicaties zijn er drie bij die al eerder gepubliceerd werden. Zoals het verhaal “Katrien Duck …is jarig” op bladzijde 5 t/m 14 van de nieuwe Katrien (nr 5-2011). Eigenlijk geschreven als Donald Duckverhaal en het is dan ook Donald die de hoofdrol speelt in dit verhaal, in de eenzame zoektocht naar een verdwenen pakje. Het verhaal werd al eerder gepubliceerd in Katrien 5-2005 en werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans. Maar het was zijn broer, Donald Duck tekenaar Mau Heymans die voor de inspiratie voor dit verhaal zorgde. Mau vertelde namelijk dat hij ooit zijn eigen tekenwerk had teruggevonden op een postkantoortje met ‘zoekgeraakte stukken’. Zo kwam ik op het idee om Donald ook achter een zoekgeraakt pakje te laten aan jagen. Wat dat dan voor pakje moest zijn? Iets dat of iets met Oom Dagobert of met Katrien te maken had. Het werd uiteindelijk een cadeau voor de jarige Katrien, dat de oorzaak wordt van de zoveelste competitiestrijd tussen Donald en Guus. Want uiteindelijk gaat het er niet om wie Katrien’s favoriete cadeau voor haar koopt, maar wie het aan haar cadeau geeft.

Meer Duckstrips op de Donald Duck Familieplanner 2012, een item dat al een paar weken in de winkels ligt, maar waarvan ik pas deze week de inhoud kon bewonderen.

(Schets: Paul Hoogma)

De Gijs Gans-grap bij week 39 schreef ik samen met collega Paul Hoogma. De storm buiten vormde destijds de inspiratie voor deze gag, waarin Gijs Gans bij harde wind een tapijt moet uitkloppen. De gag werd eveneens getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 9-2004, de Belgische Disneykrant 22-2006 en in maart van dit jaar nog in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck'.

Opnieuw Guus en Donald in een gag bij week 44 van deze Familieplanner.

(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)

Een grap waarin Guus pocht dat hij blind iedere weddenschap durft aan te gaan, iets waarvan Donald heel handig gebruikt maakt. Zodat Guus uiteindelijk een weddenschap wint, maar tegelijkertijd ook verliest. De gag werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 46-2003 en de Belgische Disneykrant 36-2007.

De enige echt nieuwe strip van deze week is de Nick en Simon-strip “De serenade” op bladzijde 48 t/m 50 van de nieuwe Tina (nr 42-2011). Een strip die qua thematiek het midden houdt tussen Romeo en Julia en Cyrano de Bergerac. Personages die ook voorkomen in de tekst die Simon in het scenario schreef voor de serenade die hij en Nick zouden brengen aan de grote liefde van hun goede vriend Chris. In de uiteindelijke strip is het om de een of andere reden ineens Nick geworden die de tekst voor de serenade schrijft en er naderhand ook nog de melodie bij bedenkt. Dat laatste is dan weer wel conform het scenario. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

Geen opmerkingen: