vrijdag 7 oktober 2011

De publicaties van deze week

Een nieuwe week met nieuwe publicaties. In de nieuwe Eppo (nr 20-2011), hoe kan het ook anders, veel aandacht voor Minck Oosterveer.

(Illustratie: Minck Oosterveer)

Met een voorwoord van Rob van Bavel, een prachtige hommage van Romana Molenaar. En op bladzijde 36 en 37 een Im Memoriam in tekst over de carriere, het oeuvre en de toekomstplannen van Minck. En tenslotte op de voorlaatste pagina de reacties van diverse Eppo-lezers op het overlijden van Minck, waaronder de reactie van Otto en een tekening van Fred de Heij die symbool staat voor het afscheid van Minck op 23 september. Je merkt het aan alles in deze nieuwe Eppo: Minck wordt gemist!

De rest van het stripnieuws in Eppo beperkt zich dan ook tot de Boekenkast van Peter van Straaten en de rubriek Varia. Daarin op bladzijde 25 onder het kopje ‘kadootje’ aandacht voor het verschijnen van de tweede editie van de BNS Stripkrant. Met een lange lijst van stripmakers die aan deze Stripkrant hebben meegewerkt, waaronder natuurlijk ook Hans die in de nieuwe Stripkrant niet alleen te vinden is met deze pagina uit Help me, Rhonda, maar ook met een prachtige illustratie bij de advertentie voor GRNVLD.

Qua nieuwe strips valt er hier deze week weinig te melden. Enkel twee herpublicaties in de nieuwe Sesamstraat (oktober 2011). Op bladzijde 8 en 9 vind je de strip ‘Bert en Ernie harken de bladeren”. Maar eigenlijk doet alleen Bert dat, want Ernie heeft heel andere plannen met die bladeren. En er is nog iemand in de tuin die die bladeren ergens voor wil gebruiken.

(Illustratie: Magic Eye Studios, © Sesame Workshop)

Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Sesamstraat 18-2009 en getekend door onze Braziliaanse vrienden van de Magic Eye Studios.

Op bladzijde 26 de tekstloze strip ‘Elmo gaat naar de dierenwinkel”. Elmo heeft natuurlijk al Doortje de goudvis als huisdier, maar toch wil hij er graag een dier bij. Keus genoeg in de dierenwinkel. Een hond, een kat of toch een ander dier? Het verhaal werd getekend door Jutta Langer en eerder gepubliceerd in Sesamstraat van januari 2010.

(Illustratie: Jutta Langer, © Sesame Workshop)

2 opmerkingen:

Otto zei

Mijn bijdrage was een klein stukje van een langere mail. Was (en ben) nog steeds beduusd van het overlijden van Minck en heb zelf 2 vriende (ervaren en verantwoorde moterrijders) verloren aan zo´n voertuig. Vind overigens de teneur over wat hij nog van plan was in Amerika wat overtrokken. Hij had al fantastisch werk gedaan in de VS en zou verder gaan en hij heeft z´n leven lang strips gemaakt wat zijn droomberoep moet zijn geweest. Er zijn maar weinig mensen die hun droom leven maar Minck was er daar zeker 1 van. Dat ie te vroeg is gestorven is een feit maar hij heeft die jaren wel geknald!

Dat van die bladeren aanharken snap ik net als Ernie echt niet. Waarschijnlijk iets te vaak in militaire dienst de plaat moeten poetsen. Go Ernie!

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Bedankt voor je reactie. Wel jammer dat de rest van je mail niet gepubliceerd is. Wat het Amerikaanse werk van Minck betreft, ben ik het helemaal met je eens. Als je alleen kijkt naar de reacties op Amerikaanse sites op het overlijden van Minck, dan zie je dat de mensen hem daar net zo missen als hier. Aan de andere kant kijken de stripliefhebbers natuurlijk ook naar alles wat in de maak is en in die zin snap ik het stuk over al Minck Amerikaanse plannen ook weer wel. Wat mijzelf bijblijft is toch het plotselinge, het abrupte van Mincks overlijden en dat we niet alleen een waanzinnig goede striptekenaar verloren hebben, maar vooral een heel aardig mens.

Hartelijke groeten,

Frank