vrijdag 8 juli 2011

De strips van deze week

Het is inmiddels zo’n twee jaar geleden dat Donald Duckcollega en vaste bloglezeres Henrieke Goorhuis me op deze blog vroeg of ik niet weer eens een Broer Konijnverhaal met Barend Buizerd zou willen schrijven. Nu heb ik sowieso minder Broer Konijnverhalen geschreven dan Donald Duckverhalen en als ik in Broer Konijn een andere Booswicht cast dan Meneer Vos of Meneer Beer is dat meestal Vittorio Wezel, omdat Vittorio van alle Booswichten de gevaarlijkste is. Aan de andere kant was het op het moment inderdaad alweer een jaartje of zes geleden dat Barend Buizerd een hoofdrol in een van mijn Broer Konijnverhalen had gespeeld en vormt Barend samen met Vittorio altijd een prima oplichtersduo. Okee, hoogste tijd voor wat oplichterspraktijken in het Dierenbos. Maar wat, dat bleef nog even de vraag. De kredietcrisis bracht de oplossing. Die bleek namelijk prima te vertalen naar de wereld van Broer Konijn. En niemand minder dan Barend Buizerd mocht een nieuwe Dierenbosse bank oprichten waar de klanten en in het bijzonder hun spaargeld met hoge rentes naar toe gelokt worden. Zo ontstond langzaam maar zeker het verhaal dat je deze week op bladzijde 25 t/m 30 van de nieuwe Donald Duck (nr 28-2011). En daar lees je ook of de dieren uit het Dierenbos hun spaargeld al dan niet kwijtraken en zo ja, of ze dat dan ook weer terug zullen krijgen. Ik schreef dit verhaal als een vijf-pagina-scenario, maar de Nederlandse tekenaar Bas Heymans verdeelde de plaatjes iets anders, waardoor het verhaal maar liefst zes pagina’s lang is.

Behalve de nieuwe Donald Duck viel deze week ook de nieuwe Sesamstraat (juli 2011) in de bus. Met daarin zoals gebruikelijk een verhaal van Bert en Ernie en eentje van Elmo. Het thema van deze Sesamstraat is, hoe kan het ook anders, vakantie.

(Illustratie: Magic Eye Studios, © Sesame Workshop)

En daarom gaan Bert en Ernie op bladzijde 4 en 5 van deze Sesamstraat naar het strand, waar ze allebei lekker hun eigen gang kunnen gaan en die dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Allebei apart. En toch blijkt dat iets met elkaar te maken te hebben. Dit verhaal werd getekend door onze vrienden van de Braziliaanse Magic Eye Studios en al eerder gepubliceerd in Sesamstraat 12-2009.

Het verhaal van Elmo is wel helemaal nieuw. Het begint in de speeltuin op de glijbaan. En reken maar dat kinderen als Elmo en Zoë het behoorlijk naar hun zin hebben.

(Illustratie: Jutta Langer, © Sesame Workshop)

Maar ja, dan moeten pa en ma ineens zonodig ergens anders naar toe op vakantie en wat tref je als kind daar dan weer aan. Of dat net zo leuk is als thuis, of misschien nog wel leuker, lees je op bladzijde 34 van de nieuwe Sesamstraat. En natuurlijk werd ook deze tekstloze Elmo-strip weer getekend door Jutta Langer.

3 opmerkingen:

Henkus zei

Eppo scenario's van Herman Roozen als dagaanbieding op Catawiki... Van 100 nu voor 9,95... Hoeveel doen jouw originele scenario's, Frank...?

Anko zei

Hallo frank, ik heb een vraagje over het karakter Bruin Beer.
Is dat nu een goedzak, domme boer vader van twee hele lieve bruine beertjes, of is het een booswicht?
Bij Midas en Victor in de club?

Ik denk dat het een combi van beide is, maar met verschillende scenarioschrijvers, lukt het dan om dat goed te houden?

Anko

Frank Jonker zei

Ha Henkus en Anko,

@Henkus, ik ben helaas niet zo bewaarderiger als het gaat om originele scenario's. Meestal heb ik nog wel een scan of een kopietje, maar dat is het dan wel.
Misschien dat de tekst-scenario's, zoals Bob Evers, na het uitprinten nog als origineel te bestempelen zijn, maar om zo'n pak papier nu voor E 9,95 te gaan verkopen, nou nee. Erg jammer trouwens van die prijsdaling, vooral voor Herman natuurlijk. Anders zou het verkopen van originele scenario misschien nog best lucratief kunnen zijn voor Nederlandse en Vlaamse scenaristen.

@Anko, een goedzak zou Bruin Beer nou niet bepaald willen noemen. Immers, als je ruzie met hem krijgt, haalt hij toch al gauw die grote houten knuppel te voorschijn en dan kun je maar beter zorgen dat je uit de buurt bent. Maar voor de rest klopt het inderdaad wel. Bruin Beer's karakter heeft een aantal verschillende facetten, van familieman tot booswicht. Maar in alle gevallen geldt wel dat Bruin niet bepaald de slimste is. Al betekent dat niet dat hij altijd automatisch aan het kortste eind moet trekken, integendeel zou ik bijna zeggen. Als scenaristen dat in de verschillende situaties in de gaten houden, lijkt het me geen probleem. Het herlezen van de oude klassieke Broer Konijn-strips wil daarbij nog wel eens helpen.

Hartelijke groeten,

Frank