vrijdag 9 juni 2023

De nieuwste strips

(Illustratie: © Disney)

Deze week nieuw in de winkel: Donald Duck, Makkelijk Lezen deel 2. Een album met vele avonturen van allerlei Disney-helden met kortere zinnen en een iets groter lettertype. In dit album vind je onderaan het Carl Barks-verhaal 'Money Bag Goat' ofwel 'De geldetende geit' en een spookachtig Goofy-verhaal van Daan Jippes en Francois Corteggiani en een verhaal waarvoor ik in 2005 het scenario schreef.

In het Donald Duckverhaal 'Cd gesigneerd' kraakt Donald in eerste instantie de favoriete band van de neefjes af. Maar als blijkt dat ook Katrien fan is van dezelfde band, ziet Donald zich genoodzaakt om te proberen drie gesigneerde cd's te bemachtigen bij een nachtelijke signeersessie in een platenwinkel. Eén voor Katrien, één voor de neefjes, en één voor zichzelf. Helaas is het nog niet zo makkelijk om urenlang voor de deur van een platenwinkel te wachten in het gezelschap van tientallen K-Baal-fans. Het verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 18-2006.

En dan viel deze week ook de nieuwe Jump (nr 28-2023) in de bus. Met op pagina 39 het vervolg van Puppy Love. Na het nachtelijke debacle wordt Robin de volgende ochtend wakker na een prettige droom: die van een hondenloze wereld. En dat luidt meteen een nieuwe fase in in de relatie tussen Robin en de kleine Nell: die waar Robin besluit Nell volkomen te negeren. Deze afleveringen werden eerder gepubliceerd in de tweede week van oktober 2017 in Metro en in het album "Nee, ik wil geen hondje!" uit 2021.


(Illustratie: Miquel Pujol, © Disney)

In de nieuwe Donald Duck Junior vind je op bladzijde 21 en 22 een Goofy-verhaal waarvoor ik lang geleden het scenario schreef. Mickey en Goofy vormen een buurtwacht als ze een plotseling een verstrooide professor bezig zien die met de verkeerde sleutel zijn huis probeert binnen te komen. Wat de professor niet lukt, lukt Mickey wel en uiteraard worden ze uitgenodigd om binnen nog even wat te drinken. Allemaal heel normaal. Of toch niet? Speciaal voor Donald Duck Junior werd het verhaal teruggebracht naar zes plaatjes per pagina en voorzien van iets eenvoudigere teksten voor de jongere Ducklezers. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Miquel Pujol en als Mickey Mouse-verhaal eerder gepubliceerd in Donald Duck 46-1992, het Donald Duck Vakantieboek 2001 en Donald Duck Junior 12-2017, Donald Duck Junior 12-2019 en Donald Duck Junior 12-2021.

En tenslotte vind je sinds deze week op Striptip.nl een uitgebreide recensie van het nieuwste album van Danker Jan en mij, Japien de Joode. Onder de titel: Japien de Joode: holocaust uitgelegd in 48 pagina's gaat recensent Bastiaan in op de achtergronden van het verhaal van Japien de Joode, het verhaal van het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Ook de samenwerking van Danker Jan en mij komt aan bod evenals het bijbehorende lespakket dat beschikbaar is voor de scholen. Het scenario wordt bekroond met vier van de vijf sterren. Persoonlijk vind ik wel dat de waardering voor het geweldige  tekenwerk van Danker Jans minstens even hoog had moeten zijn of wellicht nog hoger. Maar al met al is het mooie, complete recensie met veel achtergrondinfo en wordt 'Japien de Joode' als 'aanrader' te boek gesteld. Bastiaan, dank je wel voor deze recensie.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: