vrijdag 10 mei 2019

De strips van deze week

1. De spannendste avonturen van Donald Duck deel 20

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
Deze week verscheen het twintigste deel uit de reeks 'De spannendste avonturen van Donald Duck'. Een album gewijd aan de strips van Bas Heymans. Maar liefst tien avonturen van de Ducks, waarvan ik er van vijf het scenario schreef, waarvan
twee in samenwerking met collega Paul Hoogma.

Op pagina 23 t/m 26 vind je het Oom Dagobert-verhaal 'De  Ballonvaart'.

(Illustratie: Bas  Heymans, © Disney)

Dagobert moet voor twee miljoen aan goudstof vervoeren naar ene Gozewijn Goudhaan uit Gansdorp, maar juist dan zijn de Zware Jongens ontsnapt uit de gevangenis. De normale transportroutes worden daardoor onbruikbaar. Het is Donald die Dagobert een transport per luchtballoon aanraadt en daarbij meteen zijn ervaring als balloonvaarder aanbiedt. Vooral dat laatste had Dagobert beter niet kunnen accepteren. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 40-1995.

Daarna, op pagina 38 t/m 47 het Dagobert Duck-verhaal 'Een  hemelse ontdekking', waarvoor ik het scenario samen met Paul Hoogma schreef. Eind jaren 90 was de theorie over wormgaten bijzonder populair.

(Schets: Paul Hoogma)

En wetende dat de Duckstadse ruimtevaart al sinds de verhalen van Carl Barks behoorlijk voorloopt op die van de rest van de wereld, kon het haast niet anders of de Duck maakten als eersten een ruimtereis door een van die wormgaten. Het begint allemaal als in Dagoberts observatorium een planeet ontdekt wordt die voor 80% uit goud en diamanten bestaat. Eén probleem, de planeet bevindt zich in een ander zonnestelsel en tot dan toe heeft nog niemand een wormgat naar de zonnestelsel kunnen vinden. Dat verandert echter als de Zware Jongens een Brutopiaanse raket stelen en proberen de Duckstadse Boemerangsatelliet met info over de bewuste planeet te onderscheppen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 43-2001.

Vervolgens op pagina 60 t/m 67 het Oom Dagobertverhaal 'De toverfluit van Sigrid de Slegte'. Waarin Magica een reus in haar macht houdt met een betoverde fluit en met diens hulp probeert Dagoberts geluksdubbeltje te pakken te krijgen. Het verhaal baseerde ik op het speciaal voor dit verhaal zelfverzonnen sprookje 'Mispel en de toverfluit'. Bas was overigens niet de eerste tekenaar van dit verhaal. Dat was Jaap Stavenuiter, maar Jaap maakte de strip helaas niet af. Bas deed dat jaren wel met een prachtige strip als resultaat.  Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 4-2009 en in het Duitse album Die besten Geschichten von... Bas Heymans uit 2012.

Op pagina 79 t.m 82 vind je vervolgens het Donald Duckverhaal 'De verzoeningsshow'.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Waarin de ruzie tussen Donald en Bolderbast zo hoog oploopt, dat Kwik, Kwek en Kwak hen opgeven voor 'Blaffende buren bijten niet', een tv-show die pretendeert burenruzies op te lossen. Het hele verhaal van de ruzie, inclusief zwartgeverfde ramen en een paarsgeverfde tuin, is op de Duckstadse tv te zien. Met onverwachte gevolgen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 27-1995.

Meteen daarna op pagina 83 t/m 87 het laatste verhaal van de vijf, het Donald Duckverhaal 'Paardenrace' waarvoor ik het scenario weer schreef in samenwerking met Paul. Dagoberts jockey komt ongelukkig ten val en aangezien er binnen enkele dagen een paardenrace is waarin 100.000 euro te winnen valt moet er in hoog tempo een nieuwe jockey worden opgeleid. Dat wordt de toevallig passerende Donald die nog een huurschuld bij Dagobert heeft. Of Donald er in slaagt te winnen lees je in dit Spannendste avonturen-album. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 47-2003.


2. Donald Duck 20-2019

Behalve de verhalen in dit nieuwe deel van De spannendste avonturen van Donald Duck verschenen er deze week ook nog twee nieuwe strips in de nieuwe Donald Duck (nr 20-2019).

(Schets: Paul Hoogma)

En daarvan schreef er eentje in samenwerking met Paul. Die vind je meteen op pagina 3 van de nieuwe Donald Duck. Het strookstripje in Oom Donalds brievenbus met ditmaal Guus Geluk in de hoofdrol. Guus heeft een jaar lang boodschappen gewonnen en rijdt daarmee meteen door naar de boerderij van Oma. En niet zonder reden. Het is het tweede brievenbusstripje uit een serie van zes die ik samen met Paul schreef. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso.

Daarna op pagina 16 t/m 19 het Grote Boze Wolf-verhaal 'Vermommingen'. Waarin Midas zijn vermommingen weer eens boven haalt, maar alleen om ze deur uit te schoppen aangezien hij er nog geen big mee gevangen heeft. Stef en Pollo zien echter wel brood in de vermommingen, niet alleen omdat ze gezocht worden, maar ook om de Bosbank mee te overvallen. Dat brengt Midas weer op het idee zich als sheriff te verkleden om zodoende de buit in te pikken zodra Stef en Pollo de bank hebben beroemd. Het is het begin van een hele reeks verkleedpartijen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio Gonzalez.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: