donderdag 26 mei 2016

Max Miller in 'Schaduwspel': matchfixing!In aflevering zeven van Max Miller in 'Schaduwspel', te vinden op bladzijde 20 t/m 22 van de nieuwe Eppo (nr 10-2016) onthult Joey eindelijk welk spel er in de schaduw van het biatlonkampioenschap gespeeld wordt. Jawel, matchfixing!
De titel 'Schaduwspel' is eigenlijk een vertaling van het Engelse woord voor 'matchfixing': shadow games. IJsbrand koos het onderwerp, samen met de locatie Oostenrijk en de sport biatlon, bijna twee jaar geleden uit voor dit nieuwe Max Miller verhaal. En natuurlijk ben ik niet meteen gaan schrijven, maar heb me eerst flink in het onderwerp verdiept via dikke boeken daarover, uitgebreide krantenartikels en nieuwsberichten.
Matchfixing blijkt veel meer dan de omgekochte voetballers die je soms in de journaals ziet langskomen en Joey legt op pagina 17 van ons verhaal uit hoe het nu precies werkt. Verleiding, schreef ik al in een eerdere blogpost, is een onderliggend thema in dit nieuwe Max Miller-verhaal. En verleiding is ook datgene waardoor Joey gaandeweg het web van de gokmaffia is in getrokken.
Het begint onschuldig. Je krijgt wat geld voor drankjes of ander vertier, een kleine lening of iets cadeau. Kortom, je neemt geld aan van iemand die dat aardig lijkt te bedoelen, maar die dat in werkelijkheid niet is.

Die iemand, de vertrouwenspersoon, wordt in dit verhaal gespeeld door ex-biatlonkampioen Van der List. De taak van Van der List is om de spelers te corrumperen.

 Pogingen daartoe bij Eva en Hidde hebben we eerder in dit verhaal gezien. Het ontdekken van de zwakke plek van de beoogde speler. Verleiding tot drank, drugs of sex, het zijn de methodes die de ex-kampioen hanteert om de spelers in zijn net te vangen.
Bij Eva mislukte die poging, maar Hidde heeft zoals we allemaal hebben kunnen lezen, geld aangenomen van Van der List. Geld voor drank en een mooie vrouw, die vrijwel zeker een rol speelt in het schaduwspel van Van der List.

Daarna loopt het spel verder via gewenning, zoals Joey ook aan Max en Eva vertelt. Gewenning aan de luxe, de mooie vrouwen, het feit dat je af en toe wat toegestopt krijgt voor wat informatie of een goed resultaat bij een wedstrijd. En dan, zoals Joey vertelt, komt het.
 Dan komt het moment dat je de wedstrijd moet helpen 'fixen'. Maar in het geval van Joey hebben we te maken met een van die zeldzame spelers die weigert de wedstrijd te fixen.
En dat is dan ook de reden voor alle akkefietjes waar Joey in de afgelopen pagina's mee te maken krijgen. De ruzie in de jazzclub? Of het feit dat juist Van der List die weet te sussen. Geen toeval, ook al lijkt het zo. Dit is de manier waarop de gokmaffia Joey weer terug in de rails probeert krijgen. Zo niet, dan ziet het er slecht uit voor hem en zijn familie.
Max en Eva besluiten Joey te beschermen. Eva houdt alles in het stadion in de gaten en in het bijzonder Van der List. Uiteraard krijgt Van der List opdracht weer naar de pijpen van de gokmaffia te laten dansen.

Maar wat Van der List ook probeert, het lukt hem niet. Een bericht dat hij daarover in het stadion ontvangt, spreekt boekdelen.


Intussen houdt Max alles buiten het stadion in de gaten. Buiten het stadion huist ook de nieuwe dreiging die de gokmaffia heeft ingezet: Wolvega. Voor het eerst wordt Max met de man en diens nietsontziende methodes geconfronteerd. En voor het eerst hoort Max ook de schuilnaam van de grote baas: de Verdediger.
 
PAGINA 19:
 
7. Max komt bij de plaats waar Wolvega zich verschuilt. Max en Wolvega kijken elkaar recht in de ogen.
 
MAX (denkballoon): Wie is dat?
WOLVEGA: !!

 
8. Wolvega schiet op Max met het wedstrijdgeweer. Max glijdt onderuit, waardoor zijn snowboard losschiet en wegglijdt tussen de bomen. De kogel vliegt rakelings over Max zijn hoofd heen. Wolvega richt op zijn ogen.
 
WOLVEGA: Geen getuigen!
GELUID VAN HET SCHOT: Tjak!
MAX: !

 
9. Max verschuilt zich achter een boom en verbergt zich voor de kogels.
 
MAX: Klootzak! Ik zal ’m…
GELUID VAN DE KOGELS: Tjak! Tjak!
 
10. Wolvega houdt op met schieten als zijn telefoon een bericht ontvangt. Wolvega kijkt geƫrgerd naar zijn telefoon. Max loert verbaasd vanachter de boom naar Wolvega.
GELUID VAN WOLVEGA’S TELEFOON: Ping!

11. Wolvega bekijkt een bericht op zijn telefoon.
 
WOLVEGA: De verdediger. Net nu.

 
12. Max kijkt verbaasd op als ook zijn eigen telefoon overgaat.
 
MAX (denkballoon): De verdedig…??
GELUID VAN DE TELEFOON VAN MAX: Priiii!
(Illustraties: IJsbrand Oost en Anco Dijkman)
 
Nu weten we uit 'De Orde van de Blauwe Steen' al dat Max goed is in het ontcijferen van cryptische raadsels. Of hij ook kan ontcijferen wie er achter deze naam schuilgaat? Je leest het binnenkort in Eppo.
 
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: