woensdag 9 oktober 2013

Max Miller in museum Meermanno

Sinds 28 september is in museum Meermanno in Den Haag de tentoonstelling 'Strips: 200 jaar Nederlands beeldverhaal' te bezichtigen. Naast deze grote tentoonstelling die een overzicht geeft van de ontwikkeling van de Nederlandse strip in de voorbije twee eeuwen, zijn er in museum Meermanno ook nog een aantal kleinere tentoonstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld 75 jaar Robbedoes in 'Robbedoes, le journal de Spirou'.
(Illustratie: museum Meermanno)

Afgelopen zaterdag kwam daar ook nog eens de tentoonstelling 'De nieuwe Eppo, 2009-2013' bij. En natuurlijk waren we daarbij aanwezig. Eerder die dag werd in museum Meermanno ook de ALV van het Stripschap, waar onder andere Caroline, IJsbrand, Joop en ik ook bij aanwezig waren, zodat ondanks een stremming op het spoor bij Gouda toch iedereen op tijd bij de opening van de Eppo-tentoonstelling kon zijn.
 


                                                             (foto: ©2013, Alex Odijk)

Om twee uur werd de tentoonstelling officeel door Eppo-uitgever en hoofdredacteur Rob van Bavel geopend. Rob, uiteraard van harte gefeliciteerd met dit eerste lustrum van Eppo!
 

                                                         (foto: ©2013, Alex Odijk)

Daarna was er het fotomoment voor de aanwezige stripmakers. Voordat de foto's genomen werden, moest ik van fotograaf Alex Odijk nog wel even m'n jas en mijn tas kwijt, maar gelukkig was Cindy zo aardig om die aan te pakken. Na het fotomoment was er een kleine receptie met een hapje en een drankje in de zaal naast de Eppo-tentoonstelling, die overigens in het souterrain van het museum te vinden is.
Na de receptie konden we al eersten de tentoonstelling rond het eerste lustrum van de nieuwe Eppo bezichtigen. En daarna uiteraard ook de andere striptentoonstellingen.
 

(Foto: © 2013, IJsbrand Oost)

Net als bij de grote tentoonstelling 'Strips! 200 jaar Nederlands Beeldverhaal' is er  bij de tentoonstelling 'De nieuwe Eppo, 2009-2013' veel origineel stripwerk te bewonderen. Waaronder ook twee pagina's van het nieuwe Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen', te weten pagina 5 en de nog niet gepubliceerde pagina 14. Ook heeft IJsbrand de Eppo-covers van 'Spelbederf' en 'Moordkunsten' ter beschikking gesteld.
IJsbrand heeft overigens dinsdagavond op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) al een blogpost gewijd aan de Eppo-tentoonstelling in museum Meermanno  en de Max Miller originelen die daar te bewonderen te zijn. Een post waarvan ik zo vrij was de illustraties te lenen voor deze post. De foto's kreeg IJsbrand op zijn beurt weer toegestuurd van Alex Odijk. Met dank aan Alex dus voor de foto's en IJsbrand voor de blogillustraties.

Helaas geen originele pagina's van Hans in museum Meermanno maar in de bijbehorende info over 'De nieuwe Eppo, 2009-2013' op de site van het museum wordt de Bob Evers strip wel genoemd: http://meermanno.nl/index/-/p-de-nieuwe-eppo.
Meer info over de tentoonstelling 'Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal' vind je overigens hier: http://meermanno.nl/index/-/p-1531. De tentoonstellingen in musuem Meermanno zijn nog tot en met 12 januari 2014 te bezichtigen. Mis het niet!

Geen opmerkingen: