zondag 12 mei 2013

De strips van deze week

De klassieke verhalen zijn vaak prima inspiratiebronnen voor de verhalen van nu. Hetzelfde geldt uiteraard voor strips. Zo zijn de verhalen van Carl Barks al jaren een inspiratiebron voor de huidige generatie Ducktekenaars en schrijvers. En mijn collega Paul Hoogma bijvoorbeeld liet zich inspireren door de klassieke Tokkie Tor verhalen en wist vervolgens verhalen met dezelfde sfeer, spanning en humor op papier te toveren. Zo herintroduceerde hij een aantal jaar geleden Mevrouw Bij en haar honingrestaurant in de Tokkie Tor-strip. En in de verhalen die ik samen met Paul schreef, was Piratenkapitein Goudkaper, ook een figuur uit de klassieke Tokkie Tor-strip, een terugkerende personage.
Beide figuren duiken deze week op in het Tokkie Tor verhaal op bladzijde 26 t/m 29 van de nieuwe Donald Duck (nr 20-2013), dat ik weliswaar in m'n eentje schreef, maar waarbij ik me voor de rol van mevrouw Bij toch heb laten inspireren door Paul's eerdere honingrestaurantverhaal.
Mevrouw Bij zit in het verhaal van deze week dringend te wachten op een nieuwe lading honing voor haar restaurant. Maar helaas komt Kapitein Bakkebaard, eveneens een klassiek personage, in Puindorp terug zonder honing en zonder schip! Alles is buitgemaakt door Goudkaper en zijn mannen, die volgens het verhaal van Kapitein Bakkebaard uit het niets opdoken en daarna ook weer even snel met de buit in het niets verdwenen. Aan Tokkie en Bo de taak om dit mysterie op te lossen en om te zorgen dat het restaurant van Mevrouw Bij alsnog van de broodnodige voorraad honing wordt voorzien.

Ook de gag van Karlijn, Catootje en de ouders deze week op bladzijde 24 van de nieuwe Tina (nr 20-2013) is gebaseerd op een klassieke Jan, Jans en de kinderen-gag van Jan Kruis. Ik schreef de gag samen met collega Saskia Janssen en we baseerden ons op de klassieke gag van Jan Kruis, waarin Lotje, tot voldoening van Jan, een stel grote honden de stuipen op het lijf jaagt, terwijl een van de eigenaars van die honden intussen haast niet meer bijkomt van het lachen omdat hij zich niet kan voorstellen dat Lotje echt zo afschrikwekkend is voor zijn eigen hond. Naar die gag verwijzen we ook in ons verhaal. Maar eigenlijk wilden we weer eens Lotjes jagersinstinct laten zien, ditmaal door de ogen van Karlijn. Een en ander natuurlijk weer wel met een twist voor een onverwachtse afloop. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Josep Nebot en Tony Fernandez.

En dan blijkt dat sommige collega's zich ook laten inspireren door mijn verhalen.

(Illustratie: Rafa Ruiz, tekst: Dorith Graef)

Het Nick en Simon verhaal van deze week Tina werd geschreven door Dorith Graef, maar in een van de plaatjes op bladzijde 50 wordt verwezen naar maar liefst drie van mijn eerdere Nick en Simon verhalen.  Verhalen die net als het verhaal van deze week werden getekend door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz en respectievelijk werden gepubliceerd in Tina 16-2013, Tina 33-2012 en 12-2013.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: